Starši otrok z avtizmom so med epidemijo ostali brez podpore strokovnih delavcev. Foto: Pixabay
Starši otrok z avtizmom so med epidemijo ostali brez podpore strokovnih delavcev. Foto: Pixabay
Sorodna novica Kako v praksi poteka učenje slovenskega jezika od doma?

V društvu poudarjajo, da učenci z avtizmom namesto pet šolskih ur porabijo tudi sedem ali osem ur, in še to s pomočjo staršev. Nekateri niti računalnika ne znajo uporabljati, večinoma pa si zelo težko sami organizirajo šolske obveznosti. Eva Žiberna iz Društva za sprejemanje drugačnih – outisti pravi: “Vse osebe z avtizmom, starejši otroci in mladostniki, tudi odrasli, izkazujejo številne težave pri skrbi zase, pri nekaterih je zaradi specifičnega vedenja vprašljiva tudi varnost.” Če sta oba starša zaposlena na t. i. pomembnih delovnih mestih in ne moreta z otrokom, mlajšim od 10 let, ostati doma, občine organizirajo nujno varstvo. To so različni prostovoljci, ki za otroke s posebnimi potrebami praviloma niso usposobljeni.

Ti starši so v stiski tudi pri starejših otrocih, saj ti pogosto ne morejo – tudi če so starejši od 10 let – sami ostati doma. Zato so v Društvu za sprejemanje drugačnih – outisti na tri ministrstva naslovili pobudo, naj tem staršem priskočijo na pomoč. Eva Žiberna se sprašuje: “Ali so lahko družine otrok s posebnimi potrebami, v katerih sta oba starša zaposlena v kritičnih sektorjih, obravnavane kot upravičena izjema ali je lahko vsaj en starš upravičen do odsotnosti z dela ali do skrajšanega delovnega časa.”

Sorodna novica V Novi Gorici otrokom delijo računalnike

Sabina Korošec Zavšek iz Zveze NVO za avtizem pravi, da so stiske družin, v katerih je prisoten avtizem, ob zaprtju šol zelo velike. Zaradi sprememb rutine se zgodijo spremembe v vedenju, terapije so zaradi epidemije odpadle. Starši so tako ostali brez podpore strokovnih delavcev. Zato vsem, ki potrebujejo pomoč, svetuje, naj pokličejo strokovnjake na SAMfonu. To je telefon, na katerem lahko družine dobijo brezplačno strokovno pomoč, v teh dneh so se še okrepili s prostovoljnimi svetovalkami. Telefonske številke in termini, kdaj so strokovnjaki na voljo, so dostopni na spletni strani Zveze NVO za avtizem.