Damijan Terpin. Foto: BoBo
Damijan Terpin. Foto: BoBo

Novi predsednik stranke Damijan Terpin je za italijansko radiotelevizijo Rai poudaril, da mora Slovenska skupnost znova vzpostaviti vrsto stikov, ki jih je zadnja leta nekoliko zanemarila. Pojasnil je, da želi obnoviti vezi predvsem z italijanskimi strankami v Rimu, ne samo na lokalni ravni, z Južnotirolsko ljudsko stranko, ki je njena največja zaveznica, s Francozi v dolini Aoste, koroškimi Slovenci in predvsem s strankami ter institucijami v Sloveniji.

Te odnose je treba utrditi, da bo stranka bolj povezana z drugimi, da ne bo izolirana, je prepričan Terpin. Nekdanji politični tajnik SSK-ja pri tem računa tudi na svoje izkušnje.

V statutu SSK-ja je zapisano, da ima predsednik predstavniško funkcijo, medtem ko politiko stranke vodi tajnik. Na ta položaj je bila na sobotnem kongresu prvič v zgodovini stranke izvoljena ženska, in sicer nekdanja županja Fulvia Premolin. "Izgleda, da prihaja čas žensk in vesela sem, da sem del tega časa," je dejala za Rai. Povedala je še, da se ji zdi pomembno, da so na kongresu opravili poglobljeno razpravo, iz katere so izšli novi prijemi.

Deželni kongres SSK-ja je sicer na sobotnem deželnem kongresu v Repnu za podpredsednico izvolil še županjo Števerjana Franco Padovan, za deželnega podtajnika pa Miho Corena iz videmske pokrajine. Poleg tega so izbrali še 14 članov deželnega tajništva, deželni svet, nadzorni odbor in razsodišče.

Stranko je do sobotnega kongresa vodil Peter Močnik, tajnik stranke pa je bil Igor Gabrovec.