Predsednik išče možnosti, kako naprej. Poslanca narodnih skupnosti, ki sta bila pri njem na sestanku zadnje, menita, da bo predsednik svoje stališče javnosti predstavil v sredo. Foto: BoBo
Predsednik išče možnosti, kako naprej. Poslanca narodnih skupnosti, ki sta bila pri njem na sestanku zadnje, menita, da bo predsednik svoje stališče javnosti predstavil v sredo. Foto: BoBo
Parlament
Bo predsednik parlament v torek razpustil? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Dušan Kumer
Predčasne volitve so glede na razmere in političen položaj najprimernejši izhod, je prepričan Kumer.
Katarina Kresal
"Resnično dvomim, da bo kdo prišel s predlogom za mandatarja. Seveda, če se bo kdo želel pogovarjati, se bomo pogovarjali. Vedno smo bili odprti, ampak prav realno pa ni," pravi Kresalova. Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Morebitnega kandidata za mandatarja, ki bi ga predlagal kdo drug, v SLS-u ne bi podprli. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Gregor Golobič
Golobič pravi, da bodo pogovori s predsednikom razjasnili sliko glede predčasnih volitev in morebitnega mandatarja. Foto: BoBo
Zmago Jelinčič
"Kandidat naj bi bil Gojko Stanič, vendar ne vem, ali bo dobil tri podpise. Po mojih informacijah naj bi ga predlagal Magajna, zraven pa naj bi dobil še dva podpisa, ne bom povedal, katera," je med drugim povedal Jelinčič. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
V DeSUS-u si želijo, da bi bile volitve konec novembra ali na začetku decembra. Foto: MMC RTV SLO
Roberto Battelli in Laszlo Gönz
Tudi Battelli in Gönz se zavzemata za predčasne volitve. Foto: BoBo
Franc Žnidaršič
Žnidaršič meni, da ni nobenega dvoma, da "bomo imeli predčasne volitve do datuma, ki je ves čas na obzorju." Foto: BoBo
Kako bo na predčasne volitve preipravljen DVK?

Türk se je glede morebitnega novega mandatarja sestal z vsemi predstavniki parlamentarnih strank in poslanskih skupin, razen SDS-om, ki na srečanje ni želel priti.

Kresalova: Predsednik zbira informacije
Predsednica LDS-a Katarina Kresal je po sestanku povedala, da predsednik zdaj predvsem zbira informacije in da ga zanima, kako se stranke pripravljajo na volitve. Končno odločitev bo sprejel po vseh teh posvetih, ko se bo posvetoval tudi z ustavnimi strokovnjaki, tako da je po njenih besedah šlo danes bolj za izmenjavo mnenj.

"Mi smo predvsem poudarili, da ne iščemo mandatarja, da ga ne bomo predlagali. Menimo, da je seveda stvar šla tako daleč, da je dobro, da so volitve čim prej, vendar v roku, ki strankam omogoča, da se normalno in enakopravno pripravijo na njih," je dodala. Tudi sicer dvomi, da bi kdo predlagal novega mandatarja, zato so predsedniku predlagali, da se dogovorijo za skupen datum, kdaj bi bile volitve. Pogovora pri predsedniku se je ob Kresalovi udeležil še vodja poslanske skupine Borut Sajovic.

SLS: Storiti moramo vse, da izvedemo volitve
Tudi v SLS-u so prepričani, da je treba izvesti volitve. "Vsi akterji moramo, tako predsednik kot stranke, storiti vse, da se to zgodi čim prej, da pridemo praktično še letos do novega parlamenta in da praznične dneve izkoristimo za to, da čim prej sestavimo novo vlado, ki bi bila kredibilna in ki bo imela zaupanje ter ki bo lahko sprejemala ukrepe, ki jih potrebujemo," je po srečanju poudaril Radovan Žerjav, ob njem pa je bil na srečanju še vodja poslanske skupine Jakob Presečnik. V SLS-u zdaj ne bi podprli nobenega kandidata za mandatarja.

"Ostajam optimist"
Iz SD-ja je na pogovor prišel samo vodja poslanske skupine Dušan Kumer, saj se je Pahor s predsednikom sešel v petek. Tudi Kumer je pred srečanjem povedal: "Glede na politično situacijo in razmere je stališče stranke, da je najprimerneje, da gremo čim prej na predčasne volitve." Zatrdil je, da morebitnega novega mandatarja ne bodo podprli. Po pogovoru pa je povedal, da je bil ta zelo prijeten.

Rekel je, da se zmeraj lahko najde deset poslancev, ki bi predlagali mandatarja, a upa, da ne bo zavlačevanja postopkov. Prepričan je, da tudi če predlagajo mandatarja, ta ne more dobiti potrebnih 46 glasov za izvolitev. Na novinarsko vprašanje, ali tako prostovoljno predajajo oblast v roke Janezu Janši, pa je pripomnil: "Kdo pa pravi, da bo Janša zmagal?" Meni, da je SD močnejši od SDS-a: "Ostajam optimist." O tem, ali bo šla stranka na predčasne volitve s Pahorjem, pa je dejal: "O tem bodo odločali organi stranke, a glede na to, da so blizu, po mojem mnenju nima smisla menjavati vrha stranke."

SNS se bo odločal na podlagi slišanega
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je na sestanek šel predvsem poslušat, kaj bo povedal predsednik. "Odločali se bomo po tistem, kar bomo slišali," je dejal. Njegova stranka ne misli predlagati nobenega kandidata niti ne ve, koga naj bi podprli, saj za zdaj še ni nobenega znanega kandidata. "Bomo videli, kdo bo kandidiral. Če bi Barack Obama, ga ne bi podprl, če bi Putin, bi ga pa podprl," je v svojem značilnem slogu izjavil Jelinčič in omenil še Gojka Staniča kot morebitnega kandidata (Stanič je bil politik v nekdanji Jugoslaviji in predavatelj marksizma).

Je pa težko verjeti, da bi se zbralo deset poslancev, ki bo do torka do polnoči predlagali novega mandatarja. Po njegovem mnenju bodo torej verjetnejše predčasne volitve, ki bi lahko bile že med 13. in 27. novembrom.

Golobič: Pripravljeni smo na oba scenarija
Predsednik Zaresa Gregor Golobič pred srečanjem s Türkom ni želel dajati izjav. Po srečanju pa je povedal, da sta s Francom Jurijem predsednika seznanila s prizadevanji Zaresa v celotnem letu. "Naša politična ocena je bila, da imamo v Sloveniji opravka s krizo odločanja kot takega in da to predstavlja v prihodnje velik problem. Dali smo tudi predloge za rešitev situacije," je dejal.

Zatrdil je, da so v stranki pripravljeni na oba scenarija, tako na predčasne volitve kot na glasovanje o novem mandatarju. "Predvsem na volilnega. Drugi scenarij, ki bi pomenil imenovanje nove vlade, pa ni v naši moči, pri tem ne moremo imeti nobenega vpliva," je pojasnil. Poudaril je še, da je glavna težava države, kako zagotoviti, da bodo odločitve temeljile na premišljenih argumentih, in kako naj bodo te rešitve takšne, da ne bodo cene zanje plačevali najšibkejši.

Povedal je, da so pravne dileme glede tega, kdaj lahko predsednik razpusti parlament, precejšnje. "Smo v situaciji, ko bomo morda prvič odšli na predčasne volitve. Se pravi, prakse ni. Ustavne dikcije, zakonske rešitve še niso doživele nekega preverjanja v praksi, to predstavlja nemajhen izziv. Ne gre samo za rešitev zagate ta hip, ampak za vzpostavitev neke prakse, ki bi v prihodnjih situacijah vplivala na razmišljanje akterjev in ravnanje institucij. Na te pravne dileme je treba imeti jasen odgovor že ta teden," je poudaril.

Erjavec: Volitve verjetno še letos
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je po srečanju s Türkom dejal, da je bil pogovor prijeten. "Ugotovili smo, da smo tako mi kot tudi predsednik zaskrbljeni nad situacijo. Povedali smo, da si želimo, da pride do volitev čim prej. Če bi predsednik republike predlagal kakšnega kandidata za mandatarja, bi razmislil, vendar iz pogovora nisem prepričan, da bi kar koli predlagal. Verjetno bo še letos prišlo do predčasnih volitev," je napovedal.

"Kolikor sem razumel, tudi predsednik nima interesa, da bi se politična agonija nadaljevala. Predčasne volitve so legitimne. O datumu pa bo sam odločil," je dejal in zatrdil, da DeSUS ne bo predlagal nobenega mandatarja niti ne bo nobenega podprl. "Če bi to bil kandidat predsednika republike in bi ga predlagal SD, bi si vzeli pet minut časa in preučili predlog, vendar realnost kaže, da do tega predloga ne bo prišlo," je še povedal in zagotovil, da če bodo manjše stranke podale kakšen predlog, samo da si podaljšajo mandat, DeSUS takih predlogov ne bo podprl.

Battelli in Gönz ne bosta nikogar podprla
Da ne bosta nikogar predlagala niti podprla nobenega kandidata za mandatarja, sta zatrdila poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti. "Ne pričakujem, da bi jutri prišel kdo s kandidatom za novega mandatarja, lahko se pa zgodi," je dejal Roberto Battelli, ki sam zagovarja predčasne volitve. Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Gönz pa je dejal: "Ko je prišlo do nezaupnice, sem izjavil, da ne mislim podpirati nobenega mandatarja, ampak naj se določa čimprejšnji rok za predčasne volitve. Najraje bi videl takšen scenarij." Prepričana sta, da bo predsednik Türk v sredo stopil pred javnost in predstavil svoje stališče.

"Ni verjetno, da bi se kdo podal na pot"
Nepovezani poslanec Franc Žnidaršič je pred sestankom zatrdil, da predloga kandidata za mandatarja za zdaj nimajo: "Ni verjetno, da bi se kdo podal na pot, še manj verjetno pa je, da bi dobil podporo." O tem, ali bodo predlagali kakšno ime, nepovezani poslanci še niso govorili, a Žnidaršič ne verjame, da bi se to zgodilo. Sam taki potezi ni naklonjen.

Po pogovoru pa je tudi on dejal, da je bil ta prijeten, v pozitivnem vzdušju. "S predsednikom sva povedala, kako vidiva trenutne razmere. Nobenega dvoma ni, da bomo imeli predčasne volitve nekje do datuma, ki je ves čas na obzorju," je prepričan. Dodal je, da se Türk zaveda ustavnih določb glede predčasnih volitev in nima izbire glede tega. "Mora pa počakati mogoče roke, če bi kdo predlagal mandatarja, in šele potem bo njegova stvar, da določi datum volitev," je povedal.

Peterle: Koalicija SDS-SD je mogoča
Mimo predsedniške palače je prišel Lojze Peterle, ki je povedal, da so lahko predčasne volitve v dveh mesecih. "Videli smo, kako ne gre. Levica je drugič zamočila, zdaj je očitno na vrsti druga stran. Ta mora pa priti z jasnim programom in pridobiti zaupanje ljudi," je napovedal. Zatrdil je, da se mu zdi mogoča velika koalicija SDS-SD. "Predsednik SDS-a je zelo lepo obdelal stranke z majhnimi odstotki. Razumel sem, da nanje ne računa veliko. Tako kot je zdaj slika, ne vidim kar tako pomladne opcije. Bi bilo treba delati močneje, drugače, da bi jo postavili," je pojasnil.

V predsedniško palačo pa je vstopil nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan, ki ni dajal izjav.

SDS: Nezaupnica Pahorju je bila nezaupnica Türku
"Zahvaljujemo se Vam za vabilo na pogovor, ki ste nam ga poslali v petek, in Vam sporočamo, da kakršno koli zavlačevanje z razpisom predčasnih volitev ni primerno," so se odzvali v največji opozicijski stranki SDS, kjer so prepričani, da vsak dan, ko "Slovenija ostaja z ideološko večino v državnem zboru, ki je leta 2008 izvolila nesposobno vlado, prinese nov padec blaginje, skrb vzbujajoče povečanje zadolževanja in zaostajanje za evropskim povprečjem".

V SDS-u prav tako menijo, da je bila nezaupnica vladi Boruta Pahorja tudi nezaupnica predsedniku države Danilu Türku, ki je "ideološko koalicijo brezrezervno podpiral v volilni kampanji, nato nesposobnega kandidata predlagal za predsednika vlade ter kasneje z uporabo očitnih dvojnih meril ocenjeval in podaljševal njeno slabo delo".

Ponovnega glasovanja o zaupnici ne bo
Ker se je Pahor že pisno odpovedal možnosti novega glasovanja o zaupnici, morajo torej poslanci ali sam predsednik do torka predlagati novega kandidata za mandatarja. Če v tednu dni po padcu Pahorjeve vlade ne bo nobenega kandidata, bo moral predsednik razpustiti parlament. Sočasno bo razpisal tudi predčasne volitve in takoj bodo začeli teči roki za izvedbo volitev. Za to bo le mesec dni časa.

Nič se ne sme zalomiti
Državna volilna komisija z novim direktorjem Dušanom Vučkom, ki je zamenjal Marka Golobiča, miri, da je mreža 23.000 ljudi uigrana še z zadnjih petih referendumov in da še ta teden lahko razpišejo volilna opravila, pogajali pa se bodo tudi z zunanjimi izvajalci za tiskanje glasovnic in drugih potrebnih stvari, je za TV Slovenija poročal Tomaž Bratož. Poznavalci pa svarijo, da se prav nič ne sme zalomiti. Volivci v tujini bodo tako morda dobili skupaj z obvestilom o razpisu volitev že kar uradno prazno glasovnico, ker časa, da bi jim posebej pošiljali kandidatne liste, ne bo.

Gibanja se spreminjajo v stranke
Prav pri potrjevanju kandidatnih list so v težkem položaju nestrankarska gibanja, ki si želijo vstopiti na politični prostor. V nasprotju s strankami potrebujejo namreč po 1.000 overjenih podpisov volivcev na volilno enoto in 8.000 podpisov volivcev za vso državo. Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, ki je svojo ambicijo nastopa na prihodnjih volitvah predstavilo pred nekaj dnevi, se bo tako na začetku oktobra spremenilo v stranko. V prihodnjih dneh pa se bo predstavilo še eno gibanje, ki ga vodijo nekateri slovenski župani. "Za zdaj je vključenih nekaj županov, imeli bomo seveda tudi druge, ki želijo spremembe v Sloveniji," pravi župan Bohinja Franc Kramar.

Kako bo na predčasne volitve preipravljen DVK?