Dušan Kumer je znova zatrdil, da je njihova poslanska skupina po izglasovanju nezaupnice usmerjena le v predčasne volitve. Foto: BoBo
Dušan Kumer je znova zatrdil, da je njihova poslanska skupina po izglasovanju nezaupnice usmerjena le v predčasne volitve. Foto: BoBo

Po izglasovanju nezaupnice vladi premierja Boruta Pahorja se javnost sprašuje, kako naprej in kdo bo sodeloval s kom, stranke pa se že pripravljajo na (zelo verjetno) kampanjo pred predčasnimi volitvami.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

"Počakati je treba na rezultate"
V MMC-jevi spletni klepetalnici smo dva dni po padcui vlade gostili vodjo poslanske skupine SD-ja Dušana Kumra, ki se do namigovanj o morebitnih povolilnih sodelovanjih ni želel opredeljevati: "Glede na naš volilni sistem se koalicijska sodelovanja sklepajo po volitvah. Še vedno pa upam, da bo levosredinski politični spekter našel dovolj modrosti za spontano sodelovanje."

O prihodnjem sodelovanju z Zaresom in LDS-om pa je dejal še: "Menim, da je preuranjeno sprejmati zaključke na podlagi sedanjega sodelovanja v koaliciji. Počakati je treba na rezultate, zaupanje ljudi in ljudje bodo povedali kdo naj sklepa zavezništva po volitvah."

SDS se je na Kumrove odgovore v MMC-jevi klepetalnici odzval na socialnem omrežju Twitter: "Če bi se ukvarjali z državo in ne s SDS, potem morda danes ne bi bili tako zadolženi in na poti v grški scenarij."

Številne uporabnike je zanimalo tudi, ali Pahor še uživa zaupanje svoje stranke. Kumer je opomnil, da o tem, kdo vodi stranko, odloča kongres stranke. "Do kongresa vodi stranko Borut Pahor," je dodal. Edina pomanjkljivost predsednika stranke je po Kumrovem mnenju, da je "malo preveč naiven, ko je stavil na kulturen dialog in konsenzulano politiko".

Do volitev ne bo nobenih izrednih kongresov
"Ja, časa je toliko, kot ga je. Menim, da smo že sedaj več ali manj pripravljeni tudi na predčasne volitve. Ker pa bodo te, kot smo ugotavljali, že decembra, izrednih kongresov ali podobnih potez ne bomo uprizarjali. Torej, stranka bo v sestavi, kot jo ima, šla na predčasne volitve," je odgovoril na vprašanje, ali se bodo na predčasne volitve v stranki pripravili tudi z menjavo vodstva stranke. Sicer pa zagotavlja, da Socialni demokrati tudi v primeru poraza na volitvah ne bodo razpadli, tako kot se je v preteklosti zgodilo LDS-u.

Ravnanje SDS-a "naj razume, kdor more"
V torkovi razpravi je mnoge presenetila predvsem popustljivost poslancev največje opozicijske stranke do (takrat še) premierja Pahorja. Kumer temu ne pripisuje prevelikega pomena: "To je še ena od poniglavih stvari, ki jih je SDS počela zadnja tri leta. Največkrat so ga na isti seji kritizirali in pljuvali in obenem tudi hvalili. In temu smo bili priče tudi v torek. Za zdaj pa naj razume, kdor more."

O odnosu, ki ga imata SD in SDS, pa: "Stalna praksa SDS-a je, da se obnaša kot kača. V posesti ima strup in zdravilo. Kot ste lahko opazili, je strupa precej več, zdravila pa mnogo, mnogo manj." Ob tem pa pravi še: "Nisem sovražen do SDS. Jaz nimam sovražnikov in si jih tudi v prihodnje ne obetam."