Predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi8 Fišer
Predsednik SDS-a Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi8 Fišer

Slovenija z današnjim dnem vsekakor dobiva novo priložnost za nov zagon. Jaz v tem ne vidim nobene drame, predvsem vidim veliko optimizma za to, da bomo z novimi ukrepi z novimi spremembami prišli do tistega, kar Slovenija potrebuje, in upam, da bo pri tem čim manj zapletov.

Radovan Žerjav (SLS)
Gregor Golobič
"Rezultat je pričakovan. Ni posledica današnjega glasovanja, ampak vrste neupoštevanja vrste predlogov, sugestij, kritik, analiz, ki so bile narejene in posredovane predsedniku vlade in koaliciji," meni Gregor Golobič. Foto: BoBo

V LDS-u so se sicer zavzemali za to, da bi do predčasnih volitev prišli soglasno in da bi v tem vmesnem času imeli vlado, ki bi imela polna pooblastila. Časi so takšni, da to zahtevajo. No večina in stanje v parlamentu je odločila drugače. Kakšne posledice bo ta odločitev imela, bomo še videli v prihodnjih dneh. Mi bomo vsekakor igrali konstruktivno vlogo še naprej in poskušali sprejemati odločitve, ki bodo kar se da dobre za to državo.

Predsednica LDS-a Katarina Kresal

"Danes pred nekaj minutami je še ena neuspešna leva koalicija predčasno zaključila mandat. To se je Sloveniji zgodilo že velikokrat. Po tem glasovanju koalicija, ki jo je vodila SDS, ostaja edina, ki je ostala nespremenjena od začetka do konca mandata kljub temu, da ni bila ideološko enobarvna kot koalicija, ki ji je bila danes izglasovana nezaupnica," je bil prvi komentar predsednika SDS-a Janeza Janše po gasovanju o (ne)zaupnici vladi.

Poudaril je, da lahko dozdajšnjemu premierju Borutu Pahorju priznamo, da je nekatere stvari poskušal spremeniti v pravo smer, vendar za to ni imel podpore niti v koalicijskih partnerjih niti v svoji stranki, "kar je dodatno prispevalo k splošni neuspešnosti". Izpostavil je, da je SDS podpiral protikrizne ukrepe, ki jih je predlagala vlada, težava so po njegovem zadeve, ki jih vlada ni predlagala. Prepričan je tudi, da je Pahor v začetku mandata iskreno ponujal roko sodelovanja SDS-u, vendar naj bi pri tem naletel na velik odpor znotraj koalicije in SD-ja samega.

"Če bo SD držal besedo, smo na poti k mogočim rešitvam"
"Nezaupnica je pomemben korak k iskanju rešitev za prihodnji razvoj Slovenije, ki mora biti drugačen kot v zadnjih treh letih, vendar pa o tem koraku nima več smisla izgubljati besed. Pomebno se je usmeriti v prihodnost. Pri tem v SDS-u računamo na verodostojnost besed, ki so jih danes izrekli vodilni člani SD-ja, ki so izjavili, da za njih ni druge alternative kot predčasne volitve. Če bodo to besedo držali, in nimamo razloga, da bi o tem dvomili, potem smo dejansko na hitri poti k tem predčasnim volitvam in k možnim rešitvam," je poudaril.

Opozoril je, da je vladi z izglasovano nezaupnico potekel mandat in da od zdaj opravlja le še tekoče posle, zato, kot pravi, niti formalno ni mogoče, da vlada sprejema kakršne koli vsebinske ali kadrovske odločitve.

NSi: Pripravljeni smo prevzeti odgovornost
Odzvali so se tudi v stranki NSi. "Nova Slovenija pozdravlja odločitev poslancev državnega zbora, ki danes niso izglasovali zaupnice vladi Boruta Pahorja. Tako je Slovenija korak bliže predčasnim volitvam, ki so najboljša rešitev za izhod Slovenije iz vsestranske krize," so zapisali in pojasnili še, da od predsednika Republike Slovenije pričakujejo, da obstoječemu državnemu zboru ne bo predlagal kandidata za novega predsednika vlade, enako velja za poslance državnega zbora. "Slovenija danes potrebuje močno vlado, s trdno večino v državnem zboru, ki bo sposobna izpeljati ključne reforme in bo dvignila Slovenijo. Slovenija potrebuje vlado, ki ji bodo državljani zaupali. Stranke desne sredine so že dokazale, da je Slovenijo možno voditi po poti navzgor. NSi je pripravljena prevzeti takšno odgovornost," so zaključili.

Na izglasovano nezaupnico so se odzvali tudi ostali poslanci in ministri vladajoče koalicije.

Lavtižar Beblerjeva: Na potezi tisti, ki so sprožili glasovanje
Franco Juri
(Zares): "Rezultat je pričakovan. Dejstvo je, da niso bili odločilni glasovi ene stranke. Nepodpora zaupnici je bila izrazita, očitno nihče ni želel prevzeti odgovornosti za kakršen koli drugačen scenarij. Jutri bo streznitev, jutri bo racionalizacija stanja in bomo videli."

Darja Lavtižar Bebler (SD): "Na potezi so tisti, ki so sprožili glasovanje o zaupnici. Zaenkrat je dogovorjeno, da ne predlagamo mandatarja, ampak z gotovostjo vam tega ne morem povedati, SD se bo o tem moral odločiti. Zdaj, ko je prišlo do te odločitve danes, se bomo usedli in pogledali, kakšne so možnosti za naprej."

Vlačič: Mislim, da bomo šli na predčasne volitve
Minister za promet Patrick Vlačič: "Mislim, da bomo šli na predčasne volitve. Že danes zjutraj sem povedal, da se mi zdi, da vsakdo, ki bo vladal po teh volitvah in ne bi predlagal enakih ukrepov, ki smo jih mi, pokojnonske reforme in drugih, da volilcem ne bo povedal, kaj je v tej državi treba narediti."

Gregor Golobič (Zares): "Rezultat je pričakovan. Ni posledica današnjega glasovanja, ampak vrste neupoštevanja vrste predlogov, sugestij, kritik, analiz, ki so bile narejene in posredovane predsedniku vlade in koaliciji. Pred časom sem razburil javnost z izjavo, da ta vlada ne bo pripeljala Slovenije iz krize in tudi naslednja ne, in danes se nihče ne zmrduje več nad to izjavo. Vsi vedo, da je kriza resna, in z današnjim korakom se povečuje zavedanje tega, kako resna je situacija, ne politična ampak siceršnja."

Dodal je še: "Tisto, kar Slovenija potrebuje, niso volitve, te ne bodo rešile problemov, ki jih Slovenija ima. Vendar morajo to politika in ljudje čimprej spoznati, zato je prav, da se volitve čim prej zgodijo. Slovenija potrebuje premik, ampak ne na oblasti, ampak premik v glavah ljudi, v glavah politikov, in to upam, da bo prišlo na dnevni red v prihodnosti."

Kresalova: Mandatarja ne nameravamo iskati
Predsednica LDS-a Katarina Kresal: "Glede na to, da sta v koaliciji ostali samo še dve stranki, je bil današnji rezultat pričakovan. / ... / Mi bomo vsekakor igrali konstruktivno vlogo še naprej in poskušali sprejemati odločitve, ki bodo kar se da dobre za to državo. Mi do sedaj novega mandatarja nismo iskali in ga tudi ne nameravamo iskati. Neke aktivne vloge v tem postopku ne predvidevamo, če nas bo pa kdo vprašal za mnenje ali povabil k pogovoru, bomo seveda aktivni kot vedno do zdaj."

Radovan Žerjav (SLS): "Slovenija z današnjim dnem vsekakor dobiva novo priložnost za nov zagon. Jaz v tem ne vidim nobene drame, predvsem vidim veliko optimizma za to, da bomo z novimi ukrepi, z novimi spremembami prišli do tistega, kar Slovenija potrebuje, in upam, da bo pri tem čim manj zapletov. SLS je na vse to pripravljena, pripravljena na ukrepe in spremembe, ki zagotovo ne bodo enostavni. Upam, da kaj dosti zapletov na poti k predčasnim volitvam ne bo."

Bogdan Barovič (SNS): "Odrešili smo gospoda Pahorja vseh muk, ki so mu jih povzročili gospod Golobič, gospa Kresalova in še kdo. Oni so tri leta uživali, potem se je ladja začela potapljati in so zbežali tako kot podgane prve zbežijo z ladje." Izpostavil je še: "V tem trenutku nismo za predčasne volitve. Radi bi, da se sprejemejo tisti najnujnejši zakoni in da so volitve takrat, ko bodo, ne pa da se bomo zdaj 6 mesecev ukvarjali z volitvami. Volitve z nezaupnico vladi nimajo nobene veze."

Godec: Ne ukvarjamo se s tem, ali bi predlagali mandatarja
Joško Godec
(DeSUS): "Glede na to, kar se je dogajalo, je bil rezultat pričakovan. V DeSUS-u se zavedamo, da je v tem hipu nastopil nov politični moment. Zakonodaja je znana, tehnična vlada bo izvrševala tekoče posle, parlament bo normalno delal naprej, dokler ne bodo končani predpisani postopki za predčasne volitve. / ... / DeSUS se ta hip ne ukvarja s tem, ali bi predlagali mandatarja."

Dušan Kumer (SD): "Želim, da se karte premešajo, ker verjamem, da rezultat na volitvah ne bo takšen, kot nekateri pričakujejo. Za avtoritarneže v slovenskem političnem prostoru ni mesta, kjer bi dobili neko aboslutno večino na volitvah. / ... / Predvolilni boj se je začel že lansko leto poleti, ko se je intenzivno govorilo o predčasnih volitvah in o nesposobnosti te vlade, tako da traja že celo leto in bo zdaj še ta dva, tri mesece."

Zmago Jelinčič (SNS): "Verjetno bo kakšna stranka poskušala z novim mandatarjem, da se pridobi nekaj časa, da se kakšne zadeve poskrijejo, da se še kaj pobere, ker se da pobrati, da se kakšen dokaz še uniči. Bomo pa videli, kdo to bo." Na vprašanje, ali bi SNS podprl novega mandatarja, pa je odgovoril: "Edino, če bi bila predlagana Katarina Kresal."

Slovenija z današnjim dnem vsekakor dobiva novo priložnost za nov zagon. Jaz v tem ne vidim nobene drame, predvsem vidim veliko optimizma za to, da bomo z novimi ukrepi z novimi spremembami prišli do tistega, kar Slovenija potrebuje, in upam, da bo pri tem čim manj zapletov.

Radovan Žerjav (SLS)

V LDS-u so se sicer zavzemali za to, da bi do predčasnih volitev prišli soglasno in da bi v tem vmesnem času imeli vlado, ki bi imela polna pooblastila. Časi so takšni, da to zahtevajo. No večina in stanje v parlamentu je odločila drugače. Kakšne posledice bo ta odločitev imela, bomo še videli v prihodnjih dneh. Mi bomo vsekakor igrali konstruktivno vlogo še naprej in poskušali sprejemati odločitve, ki bodo kar se da dobre za to državo.

Predsednica LDS-a Katarina Kresal