Foto: BoBo
Foto: BoBo

Infektologinja Mateja Logar je za Radio Slovenija napovedala, da bi lahko bilo prvo sproščanje ukrepov v trgovinski dejavnosti, vendar je v tem trenutku še težko govoriti o tem, kdaj in kako se bodo sproščali posamezni epidemiološki ukrepi in kateri bodo morda še ostali v veljavi.

Ob tem je napovedala, da bo sproščanje ukrepov v bolnišnicah, šolah in socialnih ustanovah potekalo drugače kot v splošni populaciji, saj morajo omenjene ustanove ostati varne.

Čeprav prebolela okužba z novim koronavirusom in cepljenje proti covidu-19 nekoliko slabše ščitita pred okužbo s trenutno prevladujočo različico omikron, je pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) po njeni oceni še vedno smiseln. "Pogovarjamo pa se, kje so področja, kjer bi pogoj PCT tudi v Sloveniji varno umaknili iz uporabe," je še poudarila Logar.

Potrjenih 12.137 okužb

V sredo je bilo s 3252 PCR-testi in 124.073 hitrimi testi skupno potrjenih 12.137 okužb z novim koronavirusom. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 409 bolnikov, na intenzivni negi pa se zaradi covida-19 zdravi 121 bolnikov.

V sredo sta bili potrjeni 4602 okužbi manj kot pred tednom dni. Po podatkih NIJZ-ja je trenutno v državi aktivnih 171.691 okužb, kar je več kot dva tisoč manj kot dan pred tem. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 9220, kar je 642 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je 8143, 96 manj kot dan prej.

Po podatkih vlade je v slovenskih bolnišnicah z novim koronavirusom okuženih 1038 bolnikov, kar je 18 manj kot dan pred tem. Število bolnikov s covidom-19, ki so hospitalizirani na navadnih oddelkih, se je znižalo za 12 in po zadnjih podatkih znaša 897. Od tega je 409 bolnikov v bolnišnici zaradi covida, 488 pa je sicer pozitivnih na novi koronavirus, a so hospitalizirani zaradi drugih primarnih zdravstvenih težav.

Na oddelkih za intenzivno nego je 141 covidnih bolnikov, šest manj. Od tega jih je 121 hospitaliziranih zaradi covida-19, število se je v primerjavi z dnevom prej znižalo za štiri.

V sredo je umrlo 19 bolnikov s covidom-19.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.262.284 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.214.408 oziroma 57,6 odstotka prebivalstva. Za cepljenje s poživitvenim odmerkom se je do zdaj odločilo 609.147 ljudi.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V strokovni skupini pogovori o postopnem sproščanju ukrepov

Medtem ko je število dnevno potrjenih okužb vrh doseglo konec januarja, vrh števila covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih strokovnjaki pričakujejo še v tem tednu, vrh števila smrti pa v prihodnjem.

V strokovni skupini za covid-19 razmišljajo o možnostih postopnega sproščanja epidemioloških ukrepov, je v sredo dejal član skupine in vodja oddelka intenzivne terapije ljubljanske infekcijske klinike Matjaž Jereb. Mnenja glede sproščanja znotraj skupine sicer niso popolnoma enotna. V skupini razmišljajo v smeri, da bi postopno ukinjali posamezne epidemiološke ukrepe.

Ključno merilo naj bi bila tako kot do zdaj zasedenost covidnih intenzivnih postelj. "Če bo število kritično bolnih upadalo, potem seveda ni razloga, da ukrepov ne bi postopoma ukinjali," je poudaril. Več naj bi bilo jasno na začetku prihodnjega tedna. Ob tem pa je poudaril, da je še prezgodaj za ocene, kakšne bodo epidemične razmere v prihajajočih tednih.