Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja, je dejal, da zaostrovanje varčevanja ni sprejemljivo. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja, je dejal, da zaostrovanje varčevanja ni sprejemljivo. Foto: BoBo
Boris Koprivnikar
Ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju se zdi nerazumno, da izgubljajo čas okoli tega, kje dejansko sploh začeti. Foto: BoBo

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja so vladni strani pojasnili, da je njihov vstop v pogajanja mogoč "pod njenim izhodiščnim pogajalskim predlogom". Sindikati tako za začetek pričakujejo, da bo vlada šla nižje od izhodiščnega predloga iz junija, o ukrepih, s katerimi je ta svoj predlog še zaostrovala, pa se niso pripravljeni pogajati, je dejal Štrukelj.

Sindikati glede začetka pogajanj sicer niso enoti. S predlogom se po Štrukljevih besedah strinja večina, ne pa vsi.

Koprivnikar: Nerazumno govoriti o tem, kje začeti
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je današnje pogovore zapustil približno uro pred koncem, je ob odhodu dejal, da se mu zdi nerazumno, da izgubljajo čas okoli tega, kje dejansko sploh začeti. Po njegovih besedah je vse, kar so predlagali, na mizi in tudi predmet pogovorov.

Že ob prihodu je Koprivnikar dejal, da so ukrepi, ki so bili zapisani junija, vrednostno popolnoma enaki tistim, ki so na mizi danes. Vsi predlogi, kako doseči predviden finančni okvir, pa so popolnoma odprti, je dejal.

Vlada bi pri plačah prihranila 310 milijonov
Vlada je že junija izrazila željo, da bi pri plačni masi dosegli prihranek 310 milijonov evrov, a sindikatom ni dala pojasnila, kako do celotnega zneska. Pod vprašajem je bilo 165 milijonov evrov.

Od varčevalnih ukrepov, ki bi se sicer s koncem leta končali, je vlada predlagala podaljšanje znižane vrednosti plačnih razredov, zamrznitve izplačevanja redne delovne uspešnosti in znižanega plačila delovne uspešnosti ob povečanem obsegu dela.

Pozneje je k temu dodala še nižji regres za letni dopust in delno zamrznitev premij za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje ter podaljšanje nekaterih ukrepov iz zakona za uravnoteženje javnih financ.

Sindikati se niso pripravljeni pogajati o več stvareh, med katerimi je tudi znižan regres, pri nekaterih drugih ukrepih pa naj bi si želeli vsaj postopne sprostitve že v letu 2016. Sindikati naj bi tudi zahtevali, da se umaknejo pripravljene zakonske rešitve glede spreminjanja zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o javnih uslužbencih.