Sešli so se tik pred začetkom novega študijskega leta "v opomnik, kaj naslednje leto nikakor ne sme iti narobe".

Skupščino o študentski situaciji so žal organizirali šele zdaj, po izpitnem obdobju, ko je za prenekatere že prepozno, so zapisali v sporočilu za javnost. V zadnjih tednih pa po njihovih navedbah potekajo nekakšni poskusi, kako se pripraviti na prihajajoče študijsko leto; predavanja in vaje naj bi potekali v živo pod PCT-pogoji – mnogo diskusije je o tem, kako se naj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) preverja. Ali je za študentke in študente dovolj samotestiranje ali ni? Ali naj bodo testi plačljivi ali pa brezplačni, so navedli odprta vprašanja.

"Vse to je v redu in pomirjajoče, da je pred nami vsaj še kakšna možnost prihodnosti – prihodnost, ki se za študentke in študente začne čez kakšen teden. Ampak kaj, ko še tega študijskega leta nismo zares končali," so navedli.

Ob tem so spomnili, da jim je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vso pomlad obljubljalo, da bodo v teh težkih časih sredi epidemije covida-19 lahko tudi to študijsko leto dobili možnost izrednega podaljšanja študentskega statusa. "Zdaj je september, 'koronastatusa' pa ni," so opozorili.

Spomnili so tudi, da je ministrstvo za notranje zadeve poleti zaostrilo pogoje, pod katerimi lahko tuje študentke in študenti zaprosijo za bivanje v Sloveniji v času študija. Spremembe veljajo že za ta oktober. Pristojne so pozvali k takojšnjemu podaljšanju študentskega statusa za vse in omilitvi bančne garancije za tuje študente in študentke.

Skupščino so organizirali zato, ker to niso zgolj njihove lastne izkušnje študentske bede, ampak so "naše skupne težave", so še dodali.