Šurla spet poziva k odstopu novega urednika Stojanova. Foto: MMC RTV SLO
Šurla spet poziva k odstopu novega urednika Stojanova. Foto: MMC RTV SLO
Komisija za peticije
Mirko Zamernik

Na nujni seji je komisija obravnavala domnevno šikaniranje novinarjev Maga Igorja Kršinarja in Silvestra Šurle. Obsodba nasilja na Magu se je članom zdela preuranjena.

Predlagatelji nujne seje, poslanci vladne SDS, so v zahtevi za sklic seje sicer predlagali tudi sklep, s katerim bi člani komisije obsodili psihično nasilje, ki naj bi ga nad Kršinarjem in Šurlo na Magu izvajala odgovorni urednik Maga Veso Stojanov in njegova pomočnica Mateja Babič, vendar so ga že med samo sejo umaknili. Med člani komisije je namreč prevladalo stališče, da se komisija o tem, dokler ne bodo končani vsi postopki, ki jih v zvezi s tem vodijo državni organi, ne bi smela izrekati.

Se je na Magu vpilo na sodelavce?
Kot je povedal Kršinar, se je vse skupaj začelo potem, ko se je Šurla kot v. d. odgovornega urednika uprl pritiskom nadzornega sveta Dela. Zaradi tega ga nadzorni svet ni hotel imenovati na mesto odgovornega urednika, kamor so potem imenovali Stojanova.

Zadeva se je zaostrila, ko je bil Šurla, ki je po Kršinarjevih besedah eden vrhunskih gospodarskih novinarjev, premeščen v brezplačnik Total tedna, "ki se ukvarja z misicami". Kot je dejal, je zaradi premestitve napisal protestno izjavo, s katero je protestiral proti takšnemu ravnanju. Isti dan naj bi k njemu po njegovih besedah pristopil Stojanov in začel
pred celotno redakcijo vpiti nanj . "Pristopila je še namestnica in potem je vpila še ona. V bran se mi je postavil Šurla, ki jima je dejal, da sta kot esesovca v koncentracijskem taborišču, zaradi česar sta začela kričati še na njega," je poudaril.

Kršinar je moral iskati pomoč pri zdravniku
Kršinar je pojasnil, da takšnega vpitja ni vajen, zato si je moral naslednji dan poiskati zdravniško pomoč. Dodal je, da nikomur ne želi nič žalega, temveč si želi le, da mu pustijo delati v miru .

Glavni inšpektor RS za delo Borut Brezovar, ki je bil prav tako povabljen na sejo, je članom komisije povedal, da so prejeli Kršinarjevo prijavo zaradi šikaniranja na delovnem mestu in da bo postopek v zvezi s tem kmalu končan. Po njegovem Kršinarjeve navedbe, če so resnične, sodijo v sklop kršitev delovne zakonodaje.

Šurla poziva NS Dela k odstopu Stojanova
Nekdanji v. d. odgovornega urednika Maga Šurla je nadzorni svet Dela spet pozval, naj takoj odpokliče novega urednika Stojanova. Silvester Šurla meni, da je novinarska ekipa, ki je skupaj z Vesom Stojanovom prišla v začetku januarja z Dela prevzet Mag, s korenito spremembo uredniške politike v enem mesecu povzročila velik padec prodane naklade.

Šurla je še dodal da se bo, če nadzorni svet ne bo prisluhnil pozivu, še enkrat okrepil sum, da naj bi njegovi člani ob podpori lastnika Dela Pivovarne Laško poskušali načrtno likvidirali Mag.

B. K./R. B.