Šurla je potrdil, da bo s 1. februarjem iz uredništva Mag uradno
premeščen v uredništvo Total tedna, drugih izjav pa ni želel dajati. Foto: MMC RTV SLO
Šurla je potrdil, da bo s 1. februarjem iz uredništva Mag uradno premeščen v uredništvo Total tedna, drugih izjav pa ni želel dajati. Foto: MMC RTV SLO
Veso Stojanov
Veso Stojanov je dejal, da v redakciji Maga dnevno soustvarja tednik povprečno 20 ljudi in da svojega dela za bralce ne dojemajo kot služenje lastnim interesom, še manj so pri tem odvetniki kakršne koli politike. Foto: MMC RTV SLO

Člani zastopstva so prepričani, da gre za povračilni ukrep uprave Dela proti Šurli, ker se je uprl kapitalsko-političnim pritiskom nadzornikov Dela.

Stojanov: Konflikti so zlonamerni
Odgovorni urednik Veso Stojanov je dejal, da ne bo dopustil, da manjšina zaradi osebnih težav zlorablja večino novinarjev in vseh drugih zaposlenih ter honorarnih sodelavcev na tedniku Mag s tem, ko jih s svojim ravnanjem in z zlonamernim povzročanjem konfliktov vpleta v nedopustno manipuliranje. "O domnevnem protestu novinarjev Maga, ki ga je javnosti posredoval Igor Kršinar, sporočam, da večina v redakciji ni bila niti povprašana in še manj seznanjena z javno izraženimi stališči."

Kršinar: Očitno Šurla za nekatere predstavlja nevarnost

Kot je v izjavi zapisal predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar, gre pri prestavitvi za "grob napad na novinarsko avtonomijo ter ustavno pravico in svobodo javnega izražanja". Kot je zapisal, je Šurla na torkovem pogovoru s predsednikom uprave Dela Petrom Puhanom izrazil željo, da bi še naprej delal kot izvršni urednik na Magu. "Očitno pa Šurlova navzočnost na Magu za nadzorni svet Dela in Pivovarno Laško kot lastnico časopisne družbe predstavlja nevarnost za politično preurejanje in kapitalsko podreditev te revije, zato so ga s 1. februarjem 2008 premestili na novo delovno mesto," ugotavlja Kršinar.

Jara kača dogajanj na Magu
Kot je znano, je Šurla v v zadnjem času v svojih javnih nastopih večkrat povedal, da sta Andrijana Starina Kosem in Stojan Zdolšek nanj izvajala kapitalsko-politične pritiske. Pri tem naj bi od njega zahtevala, naj Mag piše in objavlja članke, ki bi zagovarjali kapitalske interese večinske lastnice Dela Pivovarne Laško.

R. B.