6. izredna seja Sveta RTV Slovenija. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
6. izredna seja Sveta RTV Slovenija. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić je odločitev za razrešitev Uroša Urbanije pojasnil z navedbo, da je po pregledu stanja izdanih pooblastil ugotovil hujšo kršitev. Nekdanji v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je namreč Urbaniji dal pooblastilo za podpisovanje finančnih dokumentov v višini 25.000 evrov in ga pooblastil za nadaljnji prenos pooblastil, a le do višine do 5000 evrov. Urbanija pa je to pooblastilo prenesel na dolgoletno pomočnico direktorja TVS za finance, a brez omejitev. Omenjena povrh vsega v tistem trenutku na RTV Slovenija ni bila zaposlena, ampak je z njo sodelovala na podlagi podjemne pogodbe, medtem ko bi Urbanija pooblastilo lahko prenesel le na zaposlene delavce do druge stopnje vodenja. To je bil poglavitni razlog za podan predlog za razrešitev, je dodatno pojasnil član uprave Andrej Trček.

V svojem odzivu na razrešitev Urbanija ni priložil nobenega dokaza, da se je nekdanji v. d. direktorja Grah Whatmough strinjal o prenosu pooblastil brez omejitve, je povedal Trček. Na podlagi listinskih dokumentacij je zato uprava presodila, da je bilo pooblastilo prenešeno v nasprotju z omejitvami.

Urbanija na seji ni dobil možnosti zagovora, saj je predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici pojasnil, da svet daje le soglasje k razrešitvi. Pritrdil mu je tudi odvetnik Jožef Klavdij Novak iz odvetniške pisarne Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, ki jo je angažiral svet RTV-ja, ki je dejal, da je Urbanija svojo pravico do zagovora že imel in jo tudi izkoristil. Urbanija je temu sicer ugovarjal, a po tem zapustil sejo.

Novi v. d. direktorja Televizije Slovenija Andraž Pöschl. Foto: MMC RTV SLO
Novi v. d. direktorja Televizije Slovenija Andraž Pöschl. Foto: MMC RTV SLO

Pöschl imenovan soglasno

Svet RTV-ja se je nato seznanil še s predlogom uprave k imenovanju dosedanjega urednika kulturnih in umetniških programov na TV Slovenija Andraža Pöschla za v. d. direktorja TVS. Med svojo predstavitvijo je Pöschl pojasnil, da je pripravljen prevzeti odgovornost in da se veseli izzivov, ki se jih bo lotil v sodelovanju z upravo in v skladu s statutom, zakonom in veljavnim programsko-produkcijskim načrtom. Svetniki so soglasno, s 15 glasovi, podali soglasje k njegovemu imenovanju.

Pöschl bo televizijo vodil do imenovanja novega direktorja oz. direktorice s polnim mandatom, so sporočili z RTV Slovenija.

Pöschl je dolgoletni odgovorni urednik kulturno umetniškega programa na TV Slovenija in tudi nekdanji urednik dokumentarnega programa na TV Slovenija. Avtorsko se je podpisal tudi pod več dokumentarcev, kot so Turbofolk pod Triglavom, Slobob, Pesem upora, Vem, poet, svoj dolg, Noordung in Kje si, Vučko?.

Razpisi za mesta direktorjev

Nova uprava je v petek že objavila razpise za mesta direktorjev televizije, radia in digitalnih vsebin. Kandidati imajo čas za prijavo do 8. septembra. Direktorjema radia in televizije je sicer mandat prenehal z uveljavitvijo novele zakona o RTVS, ki je predvidela spremenjen način upravljanja zavoda. Novela je na novo predvidela tudi imenovanje direktorja digitalnih vsebin.

6. izredna seja

Svetniki so sicer novo upravo RTV Slovenija povabili, da jim predstavi "dejansko stanje stvari" in svoje prioritetne kratkoročne načrte ter dejavnosti, izhaja iz obrazložitve sklica seje. Svetniki so v uvodu izredne seje odločili, da bo prvi del, ker so govorili tudi o poslovnih skrivnostih, osebnih podatkih in drugih občutljivih informacijah, zaprt za javnost. "Ne gre za našo prostovoljno odločitev, ampak za nekaj, kar nam nalaga zakon," je pojasnil predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici. Kot je dodal, so tudi sklepi, ki so sprejeti na zaprtih sejah, javni.

Nova štiričlanska Uprava RTV Slovenija se je sicer s polnimi pooblastili ustanovila 16. avgusta, ko je bil za delavskega direktorja izvoljen Franci Pavšer. Ob Pavšerju jo sestavljajo še predsednik uprave Martić ter člana Simon Kardum in Trček.

V svojem prvem sporočilu zaposlenim je uprava sicer zapisala, da "je situacija resna, vendar bodo naredili vse, da vzpostavijo normalno, profesionalno, strpno in povezovalno delovno okolje". Zaposlene je nova uprava že obvestila tudi o umiku 38 opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja in sindikate povabila na pogajanja o njihovih stavkovnih zahtevah.

Uroš Urbanija. Foto: BoBo
Uroš Urbanija. Foto: BoBo

Uprava postopek za razrešitev sprožila že prvi dan

Svet RTV-ja je tako v četrtek obravnaval upravin predlog za soglasje k razrešitvi vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Urbanije. Postopek razrešitve je vodstvo zavoda sprožilo takoj na dan konstituiranja nove uprave.

Urbanija je tedaj sporočil, da je Martić sprožil "postopek izredne odpovedi v. d. direktorja televizije", kot razlog pa je navedel, da je dolgoletni pomočnici za finance marca 2023 dal nekaj pooblastil. Svet je svoje soglasje že podal, tako da bo zdaj imenovano novo začasno vodstvo javne televizije, ki bo delo opravljalo do imenovanja direktorja ali direktorice s polnimi pooblastili.