Glede bonov je bil Svetlik redkobeseden. Dejal je le, da bo treba shajati s tako ureditvijo študenstke prehrane, kot je. Foto: MMC RTV SLO
Glede bonov je bil Svetlik redkobeseden. Dejal je le, da bo treba shajati s tako ureditvijo študenstke prehrane, kot je. Foto: MMC RTV SLO

Pozornost nameravajo nameniti tudi zaposlovanju mladih, ki končujejo študij in so v gospodarski krizi najbolj ogroženi, je po srečanju s predstavniki Študentske organizacije Sloveniije (ŠOS) še dejal minister Ivan Svetlik.

Glede bonov pa ni pričakovati sprememb, pojasnjuje. "Shajati bomo morali s tako ureditvijo študentske prehrane, kot je," je razložil novinarjem, njegov sogovornik, predsednik ŠOS-a Danijel Bandelj pa meni, da je dvig cene bonov doživel preveliko medijsko pozornost. Po njegovem prepričanju je dvig cene posledica recesije.

To se mu seveda ne zdi dobro, saj je opozoril, da so gostinci recesijo izkoristili kot izgovor. "Nekateri so povišali cene in tam, kjer to ne odraža kakovosti, je nujno, da študenti ponudnike bojkotirajo," je še navedel Bandelj. Težava se mu zdi tudi to, da so bili do zdaj dvigi cen bonov minimalni, zato je tak nenaden dvig mogoče šok. Meni namreč, da bi gostinci morali dražiti postopoma.

Drugačno štipendiranje že drugo leto?
Raje kot o bonih pa je Svetilk govoril o drugih stvareh: "Hitro bomo popravljali zakon o štipendiranju in ga posredovali v parlamentarno proceduro," je napovedal in izrazil upanje, da bodo že prihodnje študijsko leto študentje lahko kandidirali v boljših pogojih. Na ministrstvu letos namerjavajo znova oceniti življenjske stroške posameznih kategorij prebivalstva, da bi prišli do realne ocene, kakšni morajo biti socialni transferji.

Spet opomin na študenstke domove
Sicer pa je Bandelj Svetlika opozoril še na druge študentske težave. Ena največjih je zagotovo bivanje v študentskih domovih, ki jih je premalo, in upad študentskih del. Svetliku je dejal, da je študentsko delo socialni korektiv, zato je treba v kriznih časih kakršne koli spremembe na tem področju izvajati preudarno.

S. Z.