V šolskem sindikatu Sviz so ogorčeni zaradi podcenjujočih izjav predsednika zdravniškega sindikata Fides Damjana Polha. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
V šolskem sindikatu Sviz so ogorčeni zaradi podcenjujočih izjav predsednika zdravniškega sindikata Fides Damjana Polha. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je namreč za Delo dejal, da se visokošolski učitelji in učiteljice v plačnem sistemu ne morejo primerjati z zdravniki specialisti, ker naj bi imeli le šest ur delovnih obveznosti na teden.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so zaradi teh navedb morali odstopiti od načela, da javno ne polemizirajo s stališči drugih sindikatov. Trditev Polha so namreč označili za zavajajočo.

"Fidesu in njegovemu predsedniku je zelo dobro znano, da visokošolski učiteljice in učitelji nimajo le šesturne tedenske delovne obveznosti. Ne nazadnje imajo s tem, koliko delajo, kot njihovi študenti tudi neposredno izkušnjo," so prepričani v Svizu.

"Tako vedo, da se morajo visokošolski učitelji skrbno pripravljati na predavanja, vedo, da morajo hkrati opravljati raziskovalno delo, vedo, da morajo pisati članke, če ne želijo izgubiti habilitacije, vedo, da imajo številni med njimi povečano pedagoško obremenitev, ker sicer študijskih programov ne bi bilo mogoče izvesti, vedo, da morajo pripravljati preizkuse znanja in opravljati govorilne ure s študenti, vedo, da morajo spremljati razvoj stroke in pripravljati študijsko gradivo, če naštejemo le najpomembnejša opravila," so našteli.

Zakaj je Fides vedno znova žaljiv do drugih poklicnih skupin?

V Svizu se sprašujejo in hkrati ne razumejo, zakaj mora biti Fides, ki si tako kot predstavniki drugih zaposlenih legitimno prizadeva za boljši položaj zdravnikov in zobozdravnikov, vsakokrat znova žaljiv do drugih poklicnih skupin. "Zakaj vsakokrat znova, ko Fides spregovori o drugih zaposlenih v javnem sektorju, dobimo občutek, da smo vsi – razen zdravnikov – nižje oblike življenja?" so dodali.

Sprašujejo se tudi, ali se Polh zaveda, da "z žaljivim namigovanjem, da so visokošolski učitelji lenuhi, ki se ne morejo primerjati z zdravniki, ponavlja žalitev, ki jo je pred protesti leta 2012 o učiteljicah in učiteljih izrekel tedanji predsednik vlade Janez Janša".