Pahorjevo kandidaturo za predsednika republike je pred dnevi potrdila tudi stranka, ki ji je do nedavnega predsedoval. Foto: BoBo
Pahorjevo kandidaturo za predsednika republike je pred dnevi potrdila tudi stranka, ki ji je do nedavnega predsedoval. Foto: BoBo
Hannes Swoboda
Na obisku v Sloveniji je Hannes Swoboda, predsednik politične skupine S&D v Evropskem parlamentu. Foto: BoBo

Hannes Swoboda, predsednik politične skupine S&D v Evropskem parlamentu, se je v Piranu srečal s predstavniki Socialnih demokratov, županom in gostiteljem Petrom Bossmanom, predsednikom SD-ja Igorjem Lukšičem, predsedniškim kandidatom Borutom Pahorjem in evropsko poslanko Mojco Klevo.

Pahor je v času, ko je bil premier, pokazal sposobnost dialoga in reševanja odprtih vprašanj, je ocenil Swoboda. Izpostavil je reševanje mejnega spora s Hrvaško. Po njegovem mnenju si človek, ki je naredil tako pogumen korak, da bi rešil takšno vprašanje in hkrati branil interes svoje države, zasluži biti njen predsednik. Pohvalil je tudi Pahorjevo proevropsko naravnanost.

"Potrebujemo akcijo za delovna mesta"
Swoboda je sicer poudaril, da potrebujemo "močno evropsko akcijo za rast in delovna mesta". Kamor koli gre po Evropi, namreč opaža, da se ljudje trudijo nekaj narediti, "vendar potrebujejo gospodarski impulz" na evropski ravni. Prav zato je po njegovih besedah pomembno, da imamo močno evropsko socialdemokratsko politiko.

O tem, kaj lahko naredijo za promoviranje rasti in novih delovnih mest, se bosta danes pogovarjala tudi s predsednikom SD Igorjem Lukšičem, je še napovedal Swoboda.

Lukšič je napovedal, da si bodo s Swobodo izmenjali stališča ter ga seznanili s tem, kako gledajo na dogajanje v Sloveniji. Obenem je poudaril, da mora Evropa dihati tudi skozi nacionalno raven, sestanek v Piranu pa je lep dokaz, kako si predstavljajo vodenje države, saj je šlo za srečanje na več ravneh - lokalni, nacionalni in evropski.

Pahor se je Swobodi zahvalil za takšne besede in pri tem spomnil, da mu ta podpora pomeni toliko več, saj prihaja iz ust človeka, s katerim sta se v preteklosti pri vprašanju urejanja odnosov s Hrvaško dostikrat razhajala. Še posebej pa je zanj dragocena podpora Swobode kot predsednika socialistične skupine v Evropskem parlamentu.

Lukšič je kasneje v skupni izjavi za medije s Swobodo v Ljubljani opozoril, da "ne bi bilo dobro, da se večina, ki kontrolira proces v parlamentu, odloči, da sili parlament v neko odločitev, ki lahko da svetovni javnosti in trgom napačno sporočilo". Kot je ponovil, v SD podpirajo varčevanje, a ne brez ukrepov za nova delovna mesta in razvoj.

Kot je še ponovil, stališče SD ostaja, da ne podpirajo zapisa fiskalnega pravila v ustavo, podpirajo pa ga "kot pravilo pri racionalni rabi javnih sredstev". Kolikor ve, bodo za vpis fiskalnega pravila v ustavo verjetno še naprej glasovali trije poslanci SD - poleg Pahorja še Janko Veber in Matjaž Han. "Torej mi ne dajemo teh sedmih glasov, dajemo samo tri, in po našem štetju je to premalo, da bi bila zadeva sprejeta v ustavo."

Swoboda se glede samega vpisa fiskalnega pravila v ustavo ni opredelil, je pa dejal, da ga veseli stališče novega vodstva SD z Lukšičem na čelu, "saj daje jasno sporočilo, da moramo dodati element rasti močneje kot doslej".
Poudaril je, da potrebujemo politiko, utemeljeno tako na stebru proračunske discipline kot tudi stebru rasti, saj zgolj varčevanje ni dovolj. Kot je opozoril, v fiskalni pogodbi strukturni deficit ni jasno definiran, stališče S&D pa je, da je investicije v rast, ki ustvarjajo nove službe in nove davke, treba izvzeti iz pravil o proračunskem primanjkljaju.