Tanja Fajon je na začetku pogovora čestitala vsem Prešernovim nagrajenkam in nagrajencem.
Tanja Fajon je na začetku pogovora čestitala vsem Prešernovim nagrajenkam in nagrajencem. "Prihajam z zelo lepe proslave in želim vsem državljankam in državljanom Republike Slovenije lep jutrišnji Prešernov praznik." Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica SD in premier si želita ostati v koaliciji. Golob bo začasno prevzel pravosodno ministrstvo.

Napetost med SD-jem in predsednikom vlade Robertom Golobom, ki se je dvigovala zadnjih nekaj tednov zaradi afere sodne stavbe ter neodstopa oziroma neodstavitve pravosodne ministrice, se je nekoliko polegla. Predsednica SD-ja Tanja Fajon in strankin pravosodni minister Matjaž Han sta se sešla z Golobom in finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem. Skupaj so ugotovili, da si še želijo sodelovati v koaliciji, a vsa vprašanja vseeno niso bila odgovorjena, denimo to, ali bo naslednik Dominike Švarc Pipan tudi iz kvote SD-ja.

O tem in še marsičem se je s Tanjo Fajon v Odmevih pogovarjala Tanja Starič.


Sorodna novica "Umetniki so z imaginacijo sposobni posvetiti v notranjost stvari, ljudi in dejstev"

Zvečer pred proslavo ste se sešli s predsednikom vlade. Toni so bili pomirjujoči, a veliko energije bo treba, da se odnosi zgradijo nazaj. Od česa je to odvisno?
Sestanek je bil dolg slabo uro. Mi smo si predvsem – kar sem si jaz želela – postavili vprašanje, ali si še želimo sodelovati skupaj v tej vladi in ali smo dovolj iskreni. Odgovor je bil: da.

Vaš odgovor?
Predvsem od predsednika vlade, ker je bilo to najprej moje vprašanje. Ampak se zavedam, da bo treba veliko energije na eni in na drugi strani, da to energijo obnovimo. Zaupanje je načeto. Je pa res, da ljudje nimajo časa. Nimamo tega privilegija in bomo morali tudi s trdim delom obnavljati to zaupanje.

Tudi vlada težko deluje, če ni zaupanja med koalicijskimi partnerji. Ali pričakujete, da bo novi minister, ministrica prišla iz vrst Socialnih demokratov in ali že imate kandidate? Vemo, da je že bila Andreja Katič ministrica kot kandidatka SD-ja.
S kolegom Hanom sva nocoj predsednika vlade pozvala oziroma mu predlagala, da v tem obdobju sam začasno prevzame resor. To je največ tri mesece. V tem času se bomo vsi skupaj – kakor smo se dogovorili – potrudili, da najdemo kompetentnega kandidatko, kandidata, ki bo prevzel ta resor. Od začetka tega negospodarnega nakupa sodne palače se tu postavlja res veliko vprašanj. Potekajo tudi preiskave. Predsednik vlade naju je seznanil o neodvisni komisiji in jaz si tudi želim slišati te odgovore, predvsem pa videti tudi politično ali krivdno odgovornost vseh vpletenih.

Kaj to pomeni, da ni nujno, da je socialni demokrat?
... predvsem želimo skupaj najti najboljšega kandidata. Če bodo potrebne še kakšne druge poteze, je to v nadaljevanju. Dejstvo je, da se ne zmanjšujejo resorji, ne dogovarjamo se o kakršnih koli menjavah, ampak najprej želimo zagotoviti dobro vodstvo.

Sorodna novica Prednik (SD): Šlamastika in površnost ministrice Emilije Stojmenove Duh

Naslednja preizkušnja za koalicijo bo glasovanje o ministrici iz vrst Gibanja Svoboda Stojmenovi Duh. Poslanec Prednik je v zadnjih nekaj dneh podajal precej ostre izjave v parlamentu. Se zdaj fronta seli v parlament? Ali je mogoče, da Socialni demokrati kot vladna stranka ne boste podprli ministrice oziroma bi glasovali za interpelacijo?
Ta hip bom zelo iskrena: čustva so razgreta, upravičeno tudi med poslankami in poslanci v koaliciji. Zdaj se moramo predvsem truditi na obeh straneh, da ta čustva nekako umirimo. Zdaj ni čas za razkazovanje mišic. Upam, da smo tudi s tem večernim sestankom – sledili bodo tudi znotraj naše stranke v naslednjih dneh – skušali to čim bolj umiriti. Ministrska ekipa in poslanska ekipa in naši župani smo v zadnjem letu dobro delali in mislim, da za te ljudi, ki danes v naši stranki delajo trdo in pošteno, se bom tudi jaz borila. Danes sem rekla: nisem na čelu stranke samo v tistih lepih časih, ampak posebej še v slabih časih.

Govorite o čustvih do predsednika vlade ali o čustvih do odhajajoče ministrice?
Vprašali ste me glede tega, da se v parlamentu med sabo zdaj očitno bije bitka, in sem rekla, da so tam očitno čustva razgreta. Se pa zavedam, da si moramo v stranki dati kakšen odgovor, tudi kritike. Ne skrivamo stvari pod preprogo, najmanj jaz. Sama sem predlagala, da imamo v ponedeljek sklic konference. Konferenca sicer ni organ, ki sprejema pomembne odločitve, za to imamo druge pristojne organe, vodstvo ima mandat. Se pa zavedam tudi legitimnih pozivov našega članstva k odstopu celotnega vodstva.

Ali imate zaupanje vodstva? Ali je mogoče, da bo v ponedeljek na konferenci sprejeta odločitev, da bo prihodnji kongres marca volilni? Rekli ste že, da odstopili ne boste, ampak zanima nas, ali imate podporo in vodstva in predvsem članstva? Slišali smo veliko kritik.
V vodstvu se vsak dan pogovarjamo in se zavedamo odgovornosti. Zavedamo se tudi, kakšni časi so pred nami in da stranka ni v dobri kondiciji. Ampak mislim, da smo iz najhujšega pravzaprav izšli, potegnili smo določene poteze. V ponedeljek bo priložnost, da se pogovorimo in sprejmemo nadaljnje korake. Težko danes napovedujem, kakšni ti bodo. Mi imamo marca statutarni kongres, ne volilni kongres, in v ponedeljek bo čas, da se pogovorimo.

Ste pripravljeni odstopiti z mesta predsednice? Danes ste rekli, da ne odhajate sredi bitke, ampak če se izkaže, da teren misli drugače, boste odstopili?
Celotno vodstvo ima zelo jasen mandat našega kongresa. Mi imamo v stranki svoja pravila in kongres odloča o vodstvu, tako da ko bo naslednji volilni kongres, kadar koli pač to bo. Zdaj se bomo morali predvsem notranje iskreno pogovoriti. Pred nami pa so tudi evropske volitve.

Sorodna novica Po odstopu Žiberta kot sekretarja SD-ja v stranki tudi zahteve po odstopu vodstva

Tudi z vašega terena je bilo slišati, da stranka hiti z zamenjavo ministrice, ne pa tudi generalnega sekretarja, ki je bil tudi vmešan v to afero. Ali ste pripravljeni narediti notranjo revizijo v stranki in pogledati, ali ti očitki držijo?
Nisem v vlogi raziskovalke, mislim, da tudi ministrica Dominika ni kot tudi ne predsednik vlade, kot ne nekdo, ki opravlja politično funkcijo. Za to imamo pristojne organe. Ampak naj pojasnim: naš glavni tajnik je včeraj sam v pismu dal svoj nepreklicni odstop. Pritiski na stranko in njegovo družino so se stopnjevali in sam je s tem svojim odstopom, za kar sem se mu tudi zahvalila, stranko do neke mere razbremenil. V tem delu, ko sem prevzela stranko, sem zelo jasno povedala: zame, dokler vodim to stranko, bo ničelna stopnja korupcije in za to se bom zavzemala naprej.

Vemo, da ste imeli velike ambicije za evropske volitve. Jasno je, da je nastala velika politična škoda. Kako boste to sanirali do evropskih volitev, ki so tako rekoč pred vrati?
Predvsem tako, da nadaljujemo trdo delo naprej. Mislim, da nihče naši – vsaj zdaj tako rečem – tričlanski ministrski ekipi, kot tudi ne poslankam, poslancem, kot tudi ne županjam, županom, svetnicam in drugim ne more očitati, da smo zadnje leto in pol delali slabo. Pravzaprav nasprotno, mislim, da smo bili vsaj v ministrski ekipi med tistimi redkimi – ne bom rekla redkimi –, ampak smo dajali rezultate in to se mogoče premalokrat pove. Evropske volitve so za nas še vedno izjemno pomembne. Sama sem bila evropska poslanka, imam kot podpredsednica evropskih socialistov dober vpogled v to, kaj se dogaja. Mislimo se zelo dobro pripraviti na te volitve, predvsem pa naslavljati evropske teme, ker bodo te volitve nekako tudi preizkušnja, v katero smer gre Evropa in Slovenija z njo.

SD in Golob si še želita sodelovati