Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko se je v besedilu, objavljenem na spletni strani stranke, odzval na aktualne razmere v Sloveniji. V njem poveže protestnike, sindikate in tajkune, za katere meni, da so (postali) zavezniki, in navaja, da demonstracije sporočajo, da se tajkunom ni česa bati. Foto: BoBo
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko se je v besedilu, objavljenem na spletni strani stranke, odzval na aktualne razmere v Sloveniji. V njem poveže protestnike, sindikate in tajkune, za katere meni, da so (postali) zavezniki, in navaja, da demonstracije sporočajo, da se tajkunom ni česa bati. Foto: BoBo

Tanko je besedilo objavil na spletni strani SDS-a, v njem pa navaja, da se "goreči" nastopi govornikov na protivladnih protestih v pomembnem delu vrtijo okoli "ukradene" države in tajkunov, saj domala vsi nastopajoči govorniki, sindikalni in "neznani - anonimni" v en glas hrumijo, da so za finančni, gospodarski in socialni zlom države krivi pohlepni tajkuni, ki so jim bila na privilegiran način podeljena posojila za prevzeme podjetij.

V tem delu, tako Tanko, imajo zagotovo prav in obojim so znana tudi imena, ki so se okoristila s takimi posli - in tudi tista, ki so jim to omogočila.

Posojila in slabe naložbe kot glavni vzrok težav
Kot pravi, so slabo zavarovana ali nezavarovana tajkunska posojila ter slabe naložbe bank in nekaterih državnih podjetij na trgih nekdanje Jugoslavije glavni vzrok naših težav, z odpravo katerih se v Sloveniji neuspešno ukvarjamo že nekaj let.

Zato so, tako Tanko, sprejeli dva pomembna zakona, in sicer zakon o Slovenskem državnem holdingu in zakon o ustanovitvi t. i. slabe banke. "Za oba zakona je državni svet izglasoval veto, za oba zakona so sindikati zbirali podpise za referendum in za oba zakona je zahtevi za referendum vložila poslanska skupina Jankovićeve PS. Skladnost blokad uveljavitve obeh zakonov veliko pove. Še posebej, ker o tem govorijo tudi 'neprevidne' izjave nekaterih opozicijskih politikov, da so se glede aktivnosti pri blokadah teh zakonov usklajevali tudi s sindikati," je zapisal Tanko in dodal, da so glavni sindikalisti tako ali tako politiki, saj so člani državnega sveta ter dejavno sodelujejo pri oblikovanju in sprejemanju političnih odločitev.

"Torej so pri ključnih projektih države, ki jih moramo sprejeti, če želimo sploh upati na vsesplošno izboljšanje položaja države, na isti strani, na strani blokade, državni svet, največji sindikati, opozicija, pomemben del protestnikov in tajkuni (več njih iz Foruma 21). Slednji so nam, če pozorno poslušamo sindikate in protestnike, ukradli državo," meni vodja poslanske skupine SDS-a.

Blokade zakonov - zaviranje odkrivanja tajkunov
Tanko ob tem nadaljuje, da je ironija, da se s tem, ko se z blokadami ustavljajo vladni zakoni, zavira tudi možnost odkrivanja tajkunov, tajkunskih posojil in njihovih (praviloma političnih) botrov. "S poskusi blokad obeh zakonov so 'blokerji' postali glavni zaščitniki tajkunov in njihovih botrov," je prepričan Tanko, ki meni še, da bi tudi protestniki, ki zahtevajo vrnitev "ukradene države in ukradenih podjetij", z odhodom Janševe vlade dosegli isto - ohranitev nacionalnega interesa v dosedanjih okoliščinah in nadaljevanje pranja denarja.

Pa tudi če Janševa vlada ne bo padla, "je še vedno na voljo zadnji branik, neodvisno sodstvo, na katerega (še manj v katerega) ne sme (Janševa) politika niti pokukati, kaj šele, da bi vanj posegla s kakšno resnejšo reformo". "Sodstvo do sedaj ni pravnomočno z obsodilno sodbo zaključilo še nobene tajkunske zgodbe," še spomni Tanko in sklene z besedami, da se bodo morda komu le odprle oči.