Jože Tanko zatrjuje, da so z objavo magnetograma seje, na kateri se je zgodil incident med Jelinčičem in Slapnikom, kršil poslovnik DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko zatrjuje, da so z objavo magnetograma seje, na kateri se je zgodil incident med Jelinčičem in Slapnikom, kršil poslovnik DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO

Na današnji seji predsednika DZ-ja Pavla Gantarja so obravnavali objavo magnetograma preiskovalne komisije, na kateri sta se besedno "spopadla" poslanec Zaresa Tadej Slapnik in Zmago Jelinčič (SNS).

Obravnavati bi morali tudi postopek odločanja državnega zbora v zadevi "Škoberne", a so po obravnavi umika 31. a točke dnevnega reda 25. seje DZ-ja sejo kolegija predsednika parlamenta prekinili. Nadaljevali naj bi prihodnji teden.

Incident na seji manj sporen od objave magnetograma
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko meni, da incident med poslancema ni največja težava omenjene seje, ampak to, da je magnetogram seje, ki je bil označen z oznako interno, že isti dan v izjavi za medije citiral Franci Kek (Zares). V SDS-u zatrjujejo, da je objava magnetograma povzročila kazniva dejanja in kršenja poslovnika. Od predsednika DZ-ja zahtevajo odgovore, kdo je dovolil objavo internega dokumenta, in da se o tem pripravi poročilo.

Kek je na seji zatrdil, da magnetograma ni citiral, ampak je samo poslušal zvočni posnetek seje in novinarjem pozneje potek incidenta obnovil zgolj na podlagi slišanega, prepisa magnetograma pa naj ne bi imel.

"Seje ni bilo"
Pavel Gantar (Zares) je Jožetu Tanku odgovoril, da magnetogram ni mogel imeti oznake interno, saj je bil predsednik preiskovalne komisije Branko Grims (SDS) uvrščen na seznam prič v preiskavi in kot tak ne more sklicati ter voditi seje. Gantar meni, da bi morali govoriti o neformalnem pogovoru in ne o seji, magnetogrami neformalnih pogovorov pa po Gantarjevem mnenju ne morejo biti označeni z oznako interno. Gantar meni, da ni potrebe po pripravi kakršnega koli poročila, saj se mu zdi, da nista bila kršena niti zakon niti poslovnik ter da je že z odobritvijo razprave o magnetogramu naredil dovolj.

"Grims ni ravnal v skladu s poslovnikom"
Koalicijski poslanci so se pridružili Gantarjevemu mnenju. Prepričani so, da je bila seja preiskovalne komisije sklicana nezakonito, saj bi jo po poslovniku lahko sklical le podpredsednik preiskovalne komisije, dokler ne bi komisija dobila novega predsednika.
Tanko je ob tem dodal, da je zaradi večine koalicijskih poslancev v komisiji nemogoče delati, saj lahko ti vsakega predsednika komisije, ki ga SDS predlaga, zaradi takih in drugačnih razlogov pokličejo kot pričo in s tem izločijo, kot so to naredili že s prvim predsednikom komisije Zvonkom Černačem in zdaj z Grimsom. "Ko smo konstituirali komisijo, ni nihče imel nič proti Černaču niti proti Grimsu in ni nihče od vas protestiral, pa ste imeli možnost. Kot priče ste ju poklicali šele, ko smo začeli delo," pove Tanko.