Tanko: V SDS-u smo v času postopka odvzema imunitete Škobernetu v DZ-ju opozarjali, da bi moral predsednik DZ-ja Pavel Gantar sklicati izredno sejo, na kateri bodo odločali o imuniteti in ne šele na nadaljevanju seje. Foto: MMC RTV SLO
Tanko: V SDS-u smo v času postopka odvzema imunitete Škobernetu v DZ-ju opozarjali, da bi moral predsednik DZ-ja Pavel Gantar sklicati izredno sejo, na kateri bodo odločali o imuniteti in ne šele na nadaljevanju seje. Foto: MMC RTV SLO

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je v sporočilo za javnost izrazil upanje, da bo predsednik DZ-ja zaradi napačne odločitve pri odvzemu imunitete sodniku Milku Škobernetu prevzel politično odgovornost in odstopil ter prevzel materialno odgovornost in plačal.

Magnetogram seje DZ-ja 31. 1.:

Tanko: Ocenjujemo, da gre za hud procesni spodrsljaj vodstva DZ. Da gre po našem mnenju za zavestno odločitev, da se povzroči ta pravna praznina in da se tudi na neki zavestni način krši kazenski postopek ter pravila, ki v zvezi s tem veljajo za funkcionarja.

Gantar: Nobenega nezakonitega stanja ni, poslovniška določila so jasna in razmerja urejajo.

Tanko: V tem primeru ste storili hudo procesno napako. /.../ Mi bomo potrdili predlog, da se sodniku ne prizna imunitete, vendar sprašujemo, zakaj se je povzročilo to stanje, da dva ali tri dni v tem postopku pridržanja/priprtja za tega sodnika ni pokritja. In to pomeni kršenje pravne države ... V tem primeru je šlo verjetno za zavestno procesno napako. /.../ Kljub temu da je ta sodnik bil zaloten pri kaznivem dejanju, se je pač na osnovi trikov in fint, ki jih pozna odvetniška stroka, zgodilo, da se v tem primeru ni odločalo pravočasno v državnem zboru o podelitvi imunitete. /.../ In očitno je, da je v tem primeru, gospod predsednik, prišlo do naštudirane variante, v kateri se temu sodniku, se ni odločalo pravočasno o imuniteti samo zato, da bo, kljub temu da je naredil kaznivo dejanje, upravičen do odškodnine za nezakonito pridržanje in priprtje v tem sodnem postopku.

"Včerajšnja sodba vrhovnega sodišča, ki je razsodilo, da je bil sodnik Škoberne, ki je osumljen podkupljivosti, priprt nezakonito, ker mu imuniteta ni bila odvzeta na osnovi pravega pravnega akta, je samo še eden od primerov zavestnega in vehementnega ustvarjanja pravnih praznin, zaradi česar bo sodnik namesto zaslužene kazni dobil najbrž visoko odškodnino, ker sta bila omadeževana sodnikov 'lik in delo'. Pa tudi vrsta dokazov, ki so bili pridobljeni v času nezakonitega pripora, bo ovrženih. Tisti, ki znajo s pravno državo, že vedo, kaj je treba storiti, da iz 'dreka' nastane zlato," je pojasnil Tanko.

"Ja, tako deluje pravna država po meri predsednika državnega zbora, predsednika vlade Pahorja in njegove koalicije ter predsednika republike, Danila Türka. S popolno ignoranco dobronamernih opozoril poslancev SDS-a, s ciničnimi posmehovanji našim predlogom za ukrepanje in razmisleke, s tihim strinjanjem z očitnimi kršitvami ustave, zakonov in raznih poslovnikov, ki si jih privoščijo najodgovornejši funkcionarji te države," je poudaril.

Po Tankovih besedah to ni zadnje dejanje predsednika DZ-ja. "Danes je v 'hramu demokracije', ki sprejema zakone in nekatere poslovnike z vednostjo vodstva državnega zbora, sproducirana že nova kršitev," je pojasnil in dodal, da je poslanec SD-ja Dejan Levanič, sicer podpredsednik preiskovalne komisije Patria, v nasprotju s poslovnikom umaknil stopnjo interno z magnetograma seje komisije.

"Nekaj, kar je bilo sprejeto z dvema tretjinama glasov, lahko poslanec prave stranke (Levanič, SD), če gre za prave interese (Slapnika, Zares), odpravi kar z levo roko. Predsednik Gantar pa nič. Najbrž je spet vse ok. Ker so spet pravi zraven, vključno z generalno sekretarko državnega zbora, Mojco Prelesnik. Tudi ta dva si zaslužita kakšen postopek, čeprav ponovno ni pričakovati, da bi ga sprožili 'Njihovi'," je še zapisal.

Spomnimo. Mandatno-volilna komisija je konec januarja odločila, da sodniku Škobernetu, osumljenemu jemanja podkupnine, ne podeli imunitete. To odločitev naj bi DZ potrdil ali spremenil na naslednji redni seji, ki se je začela nekaj dni pozneje. Skoraj istočasno se je začelo tudi zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom, kjer sta se Škoberne in njegov zagovornik sklicevala na imuniteto, saj sta menila, da bi moral o imuniteti odločati DZ in ne le mandatno-volilna komisija.

Preiskovalni sodnik je kljub temu odredil pripor, zagovornik se je pritožil, a ga je zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča zavrnil, zato je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovni sodniki jima zdaj pritrjujejo, saj so razsodili, da se zahtevi ugodi in da se izpodbijani pravnomočni sklep razveljavi. V SDS-u so v času postopka odvzema imunitete Škobernetu v DZ-ju opozarjali, da bi moral predsednik DZ-ja Pavel Gantar sklicati izredno sejo, na kateri bodo odločali o imuniteti, in ne šele na nadaljevanju seje.