"Znesek v vrednosti 100.000 evrov je bil plačan za pridobitev gradbenega dovoljenja za Mercator center v Nišu. Pogodbe nisem niti dogovoril in tudi ne podpisal, sem pa kot takratni predsednik uprave seveda (so)odgovoren za vse aktivnosti družbe v obdobju, ko sem vodil Mercator," pravi Janković. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Povsem mirno pričakujem pristojni organ, ki bo končno preveril izvor mojega premoženja, po vseh namigovanjih in obtožbah pa pričakujem, da bo DURS končno izdal uraden dokument o preiskavi, na katerega se bom lahko tudi uradno odzval.

Zoran Janković

V zadnjem tednu se Jankovićevo ime pojavlja v štirih odmevnih medijskih zgodbah - preiskavi poslov Mercatorja v Nišu, transakcijah Grepa, ki je gradil Stožice, spreminjanju namembnosti zemljišč v Ljubljani in pri nepravilnostih v Lekarni Ljubljana.

"»Naključje« je hotelo, da so v enem samem vikendu v javnost udarile kar štiri aktualne teme, ki me skušajo na tak ali drugačen način bremeniti. Glede na rezultate javnomnenjskih raziskav, ki so jih mediji objavili prejšnji teden in je Pozitivna Slovenija zasedla prvo mesto, morda le ni bilo zgolj naključje," na to pravi Janković. Še enkrat je zanikal, da bi sam v katerem koli o d teh primerov storil kaj nezakonitega.

"Ni dokazov za obtožbo"
Prepričan je, da se bo v preiskavi Mercatorjevih poslov v Nišu v času, ko je družbo vodil sam, pokazalo, "da ni nikakršnih dokazov za obtožbo". Sklep o uvedbi sodne preiskave ne pomeni začetka sojenja, je še dodal. Organi sicer preiskujejo sum zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju v povezavi z nakupom lokacije za Mercator center v Nišu.

Za posojila Grepa izvedel iz medijev
Ob tem je v medije prišel tudi tajni davčni dokument, ki kaže, da je investitor v projekt Stožice, podjetje Grep, dalo dve posojili podjetju Baza Dante, to pa je prek asignacijske pogodbe skoraj 400.000 evrov nakazalo družbi KLM Naložbe, ki je v večinski lasti Zorana Jankovića. Šlo naj bi za poplačilo odlogov, ki jih je do KLM Naložb imela Electa, podjetje Jankovićevega sina Damjana.

"Za posojilne posle družbe GREP sem izvedel šele ta teden iz poročanja medijev. Ob njih se zastavlja vprašanje, kako je mogoče, da je GREP podjetju Baza Dante posodil milijon evrov, Baza Dante je januarja 2012 ves sposojeni denar (skupaj s 7-odstotnimi obrestmi na letni ravni) vrnila, pri tem pa naj bi vseeno ostalo še 400.000 € v »zasebnih žepih«. Tak račun se preprosto ne izide," na to odgovarja ljubljanski župan.

"Nisem predlagal sprememb namembnosti zemljišč"
Baza Dante je tudi lastnica zemljišč v Ljubljani, ki jim jih je občinski svet leta 2010 s spremembami prostorskih načrtov spremenil namembnost v zazidljiva. Na ta zemljišča je imela občina predkupno pravico, a je ni izkoristila. "MOL predkupne pravice na omenjenem zemljišču ni uveljavljal, ker solastniški delež, ki ga na tej parceli že ima, zadostuje za izvedbo potrebne infrastrukture (razširitev ceste)," odgovarja župan.

Po njegovih besedah so zemljišča del območja, za katera je bila že leta 2002 predlagana sprememba namembnosti, pred odločitvijo mestnega sveta pa so pridobili tudi vsa potrebna dovoljenja. Zatrdil je, da sam ni niti po funkciji niti v časovnem sosledju tisti, ki bi sploh lahko predlagal spremembo namembnosti tega zemljišča.

"V poročilu so domneve"
Odzval se je tudi na nadzor v Lekarni Ljubljana. Komisija, ki ga je opravila, je v poročilo zapisala, da se bilance lekarne ne skladajo, da se Lekarna Ljubljana preveč ukvarja s prodajno dejavnostjo, da sporno nagrajuje zaposlene. Janković pa ob tem izpostavlja, da so to domneve in ne ugotovljena dejstva. Ko je poklical ministra za zdravje Tomaža Gantarja, pa mu je izrazil nestrinjanje s poročilom in načinom objave.

Povsem mirno pričakujem pristojni organ, ki bo končno preveril izvor mojega premoženja, po vseh namigovanjih in obtožbah pa pričakujem, da bo DURS končno izdal uraden dokument o preiskavi, na katerega se bom lahko tudi uradno odzval.

Zoran Janković