Zakaj Electa v dostopnih dokumentih nikjer ni navedena kot lastnica zemljišlč, ki naj bi jih odkupila Baza Dante? Foto: MMC RTV SLO
Zakaj Electa v dostopnih dokumentih nikjer ni navedena kot lastnica zemljišlč, ki naj bi jih odkupila Baza Dante? Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
"Nekdo mi mora pojasniti, kaj je narobe, ko je en kredit šel in se vrnil z obrestno mero," se sprašuje ljubljanski župan. Foto: BoBo
Stožiška podjetja, Mol in posli Zorana Jankovića
Jankovićevi posli
Janković zavrača očitke o zlorabi položaja

V javnost so prišli dokumenti Davčne uprave RS, ki kažejo, da je Mestna občina Ljubljana za projekt Stožice investitorju podjetju Grep nakazala skoraj 15 milijonov evrov, Grep, ki je že dalj časa v finančnih težavah, pa je dal dve posojili podjetju Baza Dante. Skoraj 400.000 evrov je bilo nato prek asignacijske pogodbe nakazano družbi KLM Naložbe, ki je v večinski lasti Zorana Jankovića. Družba je denar dobila kot poplačilo dolgov Electe, Electi pa naj bi denar dolgovala Baza Dante.

Damijan Janković, zastopnik podjetja KLM Naložbe in direktor Electa inženiring, je za TV Slovenija povedal, da je šlo za nakup dveh nepremičnin: "Baza Dante ju je kupila od Electe, v Senožetih in v Tolminu." Podjetja Damijana Jankovića zastopa nekdanji prvi mož Dursa Ivan Simič, Electa in KLM pa sta poslovala izključno prek asignacijskih pogodb, je poročal TV Dnevnik.

V zemljiški knjigi Electe kot lastnika ni
Časnik Delo razkriva, da na naslovu v Tolminu, ki ga je navedel Damijan Janković, ni zemljišč, ki bi bile v lasti Electe. Tam namreč na dveh zemljiščih stoji Hotel Krn, in podatki iz zemljiške knjige kažejo, da sta v lasti podjetja Viago, obe pa sta tudi obremenjeni s hipotekami. Tam je sicer tudi tretje zemljišče, ki ni pozidano in je v lasti Hypo Leasinga. Predtem so bile lastnice tega tretjega zemljišča družbe Premik.net, Viago, Borov gaj in Electa.

Novinarji Dela Anže Voh Boštic, Anuška Delič, Rok Kajzer in Tina Kristan, ki so sledili poti nakazil, se sprašujejo, kako je torej Electa družbi Baza Dante prodala zemljišče v Tolminu, ki po uradnih podatkih ni bilo njeno.

Podjetje Baza Dante, prek katerega se je po dokumentih Dursa v podjetje KLM prelilo 400.000 evrov, ima v Ljubljani zemljišče, ki mu je MOL julija 2010 s sprejetim občinskim prostorskim načrtom spremenila namembnost. Namembnost je bila spremenjena iz površin, namenjenih za inštitute, šolstvo in zdravstvo, v stanovanjsko gradnjo, poroča POP TV. Po poročanju televizije zemljiška knjiga in prostorski načrti razkrivajo, da ima podjetje Baza Dante, okoli 15.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Ljubljani ob obvoznici. Omenjeno zemljišče je okoli 100 metrov oddaljeno od zemljišča, ki ga ima v lasti podjetje Electa, ki je v lasti družine ljubljanskega župana Jankovića. Obema pa je MOL julija 2010 spremenila namembnost. Podjetje Baza Dante je pet mesecev pred spremembo občinskega načrta odkupila zemljišča od 20 lastnikov. POP TV še poroča, da je imela ljubljanska občina na omenjeno zemljišče predkupno pravico, a je ni uveljavila, zato je zemljišče kupila družba Baza Dante.

Stamejčič v treh podjetjih
Se pa v tej zgodbi na več mestih pojavlja ime Boštjan Stamejčič. Je lastnik in direktor družbe Baze Dante ter vodja projektov pri Electi. Prav tako je bil zadnji direktor podjetja Borov gaj, ki je bilo registrirano na istem naslovu v Tolminu, kot so domnevno prodana zemljišča. 43-odstotni lastnik Borovega gaja pa je bila družba Premik.net, ki je znana iz zgodbe poslov v Luki Koper, pri katerih je posredoval obsojeni nekdanji poslanec Srečko Prijatelj, še piše Delo.

Grep posojal, podizvajalci ostali nepoplačani
Ob tem pa se pojavlja še vprašanje, kako je lahko Grep, ki ga je naložba v Stožice močno izčrpala, sploh dal Bazi Dante dve posojili po 500.000 evrov - eno aprila 2011, drugo pa avgusta 2011. V Grepu pravijo, da je šlo za presežek likvidnostnih sredstev, ki so jih posojali več podjetjem, Baza Dante pa je tudi obe posojili že vrnila.

Toda v časopisu Dnevnik poročajo, da je v istem času Grep iskal dokapitalizacijska sredstva pri bankah in tujih vlagateljih. Na poplačilo svojih del so čakali podizvajalci, NLB in Factor banka pa sta Grepu le štiri mesece pozneje blokirala račune.

"Županov zamah z roko ne bo zadostoval"
S Komisije za preprečevanje korupcije so za STA sporočili, da so od Dursa januarja v vednost prejeli ovadbo oziroma naznanilo, sama komisija pa da v potek predkazenskega oziroma tožilskega postopka, ki teče v tej zadevi, ni vključena. "Informacije, ki jih je prejela s strani Dursa, komisija obdeluje oz. preverja v okviru postopka nadzora nad premoženjskim stanjem. Ta nadzor je sicer komisija že pred meseci sprožila glede vseh funkcionarjev, ki so hkrati tudi predsedniki parlamentarnih strank," so zapisali na komisiji.

Ljubljanski mestni odbor SDS-a pa je v ponedeljek na spletni strani SDS-a zapisal, da vse več institucij pritrjuje očitkom, da se je v primeru projekta Stožice poslovalo "po domače." Ob tem ugotavljajo, da "tokrat županov zamah z roko, češ da gre za političen konstrukt, ne bo zadostoval". "Župan bo moral postreči s konkretnimi odgovori, kopijami dokumentov in natančnimi obrazložitvami," so zapisal in dodali, da od Jankovića v povezavi z omenjenimi posli pričakujejo podrobna pojasnila.

Tudi predsednica mestnega odbora NSi-ja Mojca Kucler Dolinar opozarja, da gre v navedenem primeru za "hude kršitve demokratičnih standardov". "Kot je razbrati iz medijev, naj bi se ljubljanski župan na račun ljubljanskih davkoplačevalcev močno okoristil. Če to drži, so vse njegove kandidature in sploh javne funkcije skrajno neprimerne in vredne vsakršne obsodbe," je zapisala Kucler Dolinarjeva.

MOL: Pri pregledu Dursa ni bilo nepravilnosti
Na MOL-u pa so se za MMC odzvali na zadevo Grep. Povedali so, da se je Janković za informacijo o posojilni dejavnosti družbe Grep seznanil v tem tednu, prek medijev. Trdijo, da pogodba o javno-zasebnem partnerstvu in obračun, ki ga je MOL sklenil in izvedel z zasebnim partnerjem v projektu, ni v nobeni povezavi z dajanjem kratkoročnih posojil družbe Grep.

Znova so poudarili, da je MOL vse svoje obveznosti do družbe poravnal skladno s pogodbo in potrjenim obračunom od nadzora in supernadzora. "Poudarjamo, da to nikakor ni intervencija MOL-a glede na potrebe Grepa," so zapisali.

"Poslovanje je pregledala tudi Davčna uprava RS, ki je 20. decembra 2011 izdala zapisnik o davčnem inšpekcijskem nadzoru s sklepom, da pri pregledu ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti," so še dodali.

Janković naj bi razmišljal o tožbi Centove in Jerajeve
Zoran Janković naj bi po informacijah TV Slovenija razmišljal o tožbi zoper dve osebi zaradi uničenja ugleda in zlorabe položaja v uradni ustanovi v politične namene. Neuradno naj bi šlo za ovadbo direktorice Dursa Mojce Centa in poslanke SDS-a Alenke Jeraj, ki jo je zaradi uhajanja davčnih tajnosti družine Janković sicer že oglobila informacijska pooblaščenka.

Del medijev pa naj bi v zgodbo vpletel še predsednika države in generalnega državnega tožilca. Zvonko Fišer naj bi predsedniku Danilu Türku januarja pokazal Dursovo ovadbo Jankovića, kar naj bi vplivalo na to, da ga Türk v drugo ni predlagal za mandatarja. Na državnem tožilstvu in pri predsedniku namige medijev zanikajo.

Stožiška podjetja, Mol in posli Zorana Jankovića
Jankovićevi posli
Janković zavrača očitke o zlorabi položaja