Policisti bodo med stavko dosledno opravljali naloge, ki so zapisane v zakonu. Foto: MMC RTV SLO
Policisti bodo med stavko dosledno opravljali naloge, ki so zapisane v zakonu. Foto: MMC RTV SLO

To pomeni, da bodo zagotovili minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja.

Policijski sindikat zahteva takojšen umik predlaganega dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju. Zahtevajo tudi izplačilo regresa za leto 2012, in sicer 692 evrov bruto, kar določa veljavni zakon o intervencijskih ukrepih za letošnje leto. Dodajajo, da vlada ne sme z nobenimi ukrepi posegati v znižanje zdajšnjih plač policistov in zaposlenih na policiji in ministrstvu.

Vlada brez soglasja ne sme posegati v plače
Med stavkovne zahteve so zapisali tudi, da vlada ne brez pisnega soglasja sindikata ne sme posegati v povračila potnih stroškov na področju prihodov in odhodov na delo. Sindikat od vlade tudi zahteva, da s policisti, glede na specifičnost njihovega dela, sklene posebno kolektivno pogodbo, ki ne bo posegala v že pridobljene pravice.

Raje naj se izterjajo davčni dolgovi
Sindikat od vlade pričakuje socialni dialog in za reševanje spora predlaga, da vlada preuči predloge sindikata od 22. junija 2011 do napovedi stavke in izračuna, koliko sredstev iz predlaganih varčevalnih ukrepov se da prihraniti. Pričakujejo tudi izterjavo davčnih dolgov in ukrepe, ki bodo prihodke proračuna povečali.

Med stavko naj bi se predstavniki sindikata in vlade sestali na več zaprtih sejah in se skušali dogovoriti o za sindikat sprejemljivih varčevalnih ukrepih.