Križnar je posebni odposlanec predsednika Janeza Drnovška za Darfur. Foto: RTV SLO
Križnar je posebni odposlanec predsednika Janeza Drnovška za Darfur. Foto: RTV SLO
Ženske v Darfurju
Predsednik države Janez Drnovšek je ustanovil gibanje Svet za Darfur. Foto: EPA

Zajeli so ga na meji med Čadom in Sudanom, vendar kmalu za tem ugotovili, da skuša mirovno posredovati, zato so ga izpustili in se začeli z njim pogovarjati.

Križnar je bil med tem ves čas na telefonski zvezi s Stanetom Kerinom s Slovenske karitas, ki je za MMC povedal, da so ga rešili številni telefonski klici, ki so upornikom dali vedeti, da gre za posrednika, ki deluje prek slovenskega predsednika. Kot je povedal Kerin, so uporniki seznanjeni z Drnovškovo pobudo za rešitev krize v Darfurju.

Križnar je prek SMS-a danes sporočil, da je na varnem v neki sudanski vasi, kjer skuša organizirati mirovne pogovore med uporniki.

Zbranih 90 milijonov SIT
Slovenske organizacije, ki sodelujejo v projektu predsednika Drnovška Svet za Darfur, so do zdaj zbrale 90 milijonov tolarjev. Sredstva bodo namenile notranje razseljenim ljudem v taborišču Hamidija na zahodu pokrajine Darfur v Sudanu, akcija zbiranja denarja pa bo trajala do konca maja.

Pri zbiranju denarja sodelujejo organizacije Rdeči križ, Slovenska karitas, Unicef Slovenija in ustanova Skupaj, ki so s položnicami, poslanimi slovenskim gospodinjstvom, skupaj zbrale 53 milijonov tolarjev.

Mobitel in Simobil sta s SMS-ji zbrala sedem milijonov tolarjev, 30 milijonov tolarjev je prispevala tudi slovenska vlada.