Seja Knovsa je bila zaprta za javnost. Foto: Državni zbor
Seja Knovsa je bila zaprta za javnost. Foto: Državni zbor

Komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je obravnavala predlog poročila o arbitraži. Sejo so po uri razprave prekinili. Predsednik komisije Matej Tonin je pred začetkom seje pojasnil, da so čez poletje pripravili poročilo na 155 straneh. Kot je poudaril, so šli v podrobnosti, niso pa se spuščali v vrednostne sodbe. Večji del poročila bo zaupne narave, na 17 straneh bo strnjen del, ki bo dostopen javnosti.

Pri pripravi poročila so uporabili magnetograme oz. dobesedne zapise pričanj in dokumentacijo, ki so jo komisiji posredovale druge državne institucije. Poročilo po njegovi oceni dobro opiše, kaj je šlo narobe na slovenski strani in kako agresivno je k stvari pristopala Hrvaška, ki "je že praktično od samega začetka neiskreno pristopila k arbitražnemu sporazumu" o meji med državama. Nato se je ves čas tudi agresivno trudila, da bi arbitražni sporazum kompromitirala.

Tu sta po besedah Tonina hrvaška varnostno-obveščevalna služba (SOA) in njen direktor Dragan Lozančić opravila "zanimiv posel in dosegla tisto, kar si je hrvaška politika že na samem začetku zastavila".

Kot je še povedal Tonin, komisija ni sodišče, verjame pa, da bo njeno poročilo "preostalim pristojnim institucijam v državi pomagalo pri določenih postopkih". Na vprašanje, ali meni, da bo zaupni del poročila morda zahteval kakšno politično odgovornost od koga v Sloveniji, je odgovoril, da bi jo sam zahteval. "Kaj se bo zgodilo, pa ne vem," je dodal.

Mahnič poročila v zdajšnji obliki ne podpira

Poročila na Knovsu še niso potrdili, saj so po približno uri razprave o njem sejo prekinili in jo bodo nadaljevali oktobra. Podpredsednik komisije Žan Mahnič, sicer poslanec SDS-a, je pojasnil, da poročila v obliki, kot je bilo pripravljeno, ne podpira. Imajo pa člani komisije zdaj 14 dni časa, da posredujejo pripombe nanj.

Komisija je sicer v okviru obravnave projekta arbitraže pred poletjem opravila številna zaslišanja z akterji afere, ko sta se v prisluhe očitno hrvaških obveščevalcev ujela agentka Simona Drenik in arbiter Jernej Sekolec, čeprav se sploh ne bi smela pogovarjati. Na dnevnem redu seje je bil sicer tudi predlog poročila glede izvedene naloge obveščevalno-varnostne službe na poveljstvu sil Slovenske vojske 3. aprila. Šlo je za zaslišanja pripadnikov Slovenske vojske, na podlagi katerih je načelnica generalštaba Alenka Ermenc predlagala razrešitev nekdanjega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca.

KNOVS: Hrvaška je k arbitraži pristopila neiskreno