Kot je zatrdil Tonin, so ravnali v skladu z dozdajšnjo parlamentarno prakso. Foto: BoBo
Kot je zatrdil Tonin, so ravnali v skladu z dozdajšnjo parlamentarno prakso. Foto: BoBo

Tonina so v četrtek na policiji zaslišali v povezavi z lanskim nadzorom Knovsa na obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo. Zaslišali so ga v povezavi z očitki o zlorabi položaja pri odreditvi.

V stranki NSi, katere predsednik je, pravijo, da naj bi Tonin to storil s tem, da je na pobudo treh članov Knovsa odobril nadzor na OVS-u. Po mnenju ovaditeljev bi moral namreč za to sklicati posebno sejo Knovsa, na kateri bi vsi člani sprejeli sklep o odreditvi nadzora in imenovali tudi člane komisije, ki ga bo opravila.

Sorodna novica Zaradi nadzora KNOVS-a na OVS-ju zaslišali Tonina

A po navedbah NSi-ja je bila do zdaj dolgoletna praksa, da je nadzor odobril predsednik Knovsa na pobudo treh članov, ne da bi se morali člani Knovsa za to posebej sestajali na seji. Sam nadzor so nato izvedli trije člani, ki so zanj dali pobudo.

Tonin: Klasičen politični proces

Kot je Tonin dejal danes, so mu ovadbo predstavili na zaslišanju. "To se mi zdi smešno in nenavadno. Mislim, da nam je vsem jasno, da gre za klasičen politični proces," je dejal.

Kot je zatrdil Tonin, so ravnali v skladu z dozdajšnjo parlamentarno prakso. "V nadzor smo odšli dva koalicijska in dva opozicijska poslanca. Če bi bilo kar koli v zvezi s tem narobe, verjemite mi, bi najverjetneje Jerca Korče in Matjaž Nemec v tistem trenutku protestirala in dejala, da je to nezakonit nadzor ter da nimamo podlage," je dejal nekdanji predsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Nadzor so ob Toninu opravili še poslanec SDS-a Žan Mahnič, poslanka LMŠ-ja Jerca Korče, poslanec SD-ja Matjaž Nemec, je povedal.

"Ta proces vidim predvsem v luči političnega obračuna z mano, v stvareh, ki so se dogajale pod prejšnjo vlado. Temu ne dajem nobene resne teže," dodaja Tonin.