Predsednik Republike Slovenije Danilo Türk. Foto: EPA
Predsednik Republike Slovenije Danilo Türk. Foto: EPA

Če bi se predsednik vlade odločil za odstop, bi to pomenilo začetek nekega scenarija, ki vodi v spremembe.

Predsednik republike Danilo Türk
Türk za predčasne volitve

"Pot pred nami bo verjetno zahtevala predčasne volitve," je predsednik države Danilo Türk dejal na tiskovni konferenci o aktualnih notranjepolitičnih razmerah v državi. Poudaril je, da če bi kot predsednik države zdaj lahko razpustil parlament, bi o tem zdaj že razmišljal.
"Predčasnih volitev se ne smemo bati, so lahko dober instrument," je dejal, a dodal, da predčasne volitve same po sebi ne morejo rešiti razmer - potrebni sta streznitev in splošna preusmeritev strankarskega prostora iz partikularnih interesov v delo za skupne cilje. Predsednik ocenjuje, da trenutni razvoj dogodkov ni dober, in se zavzema za rešitev, ki bi prinesla razjasnitev razmer že do poletnih počitnic.

Minister za delo Ivan Svetlik je predsednikovo napoved o predčasnih volitvah za MMC komentiral: "V ta vprašanja se ne spuščam, ker to ni moj interes. To je stvar presoje političnih strank in vodilnih. Jaz imam jasno določene naloge, projekte, ki jih peljemo, in če bo odločitev o predčasnih volitvah, bo treba to odločitev sprejeti."


"Opozicija otežuje pogled na celoto"
Pri tej streznitvi in preusmeritvi v skupni interes pa opozicija po mnenju predsednika pošilja močne impulze, ki "otežujejo pogled na celoto", pa tudi parlament v takem položaju ne more opravljati svoje zakonodajne naloge na zadovoljiv način. Türk meni, da je opozicija pretirano privržena svojemu opozicijskemu impulzu in bi morala ob prihajajočem referendumu o pokojninski reformi "stopiti korak nazaj in se posvetiti referendumskemu vprašanju".

Počakati na referendum o pokojninski reformi
Predsednik države je poudaril, da je koalicijska kriza nastopila v trenutku, ko je aktualno še drugo, za državo še pomembnejše vprašanje, prej omenjeni referendum. Pozval je, naj se najprej določi prioritete: prva naj bo ta referendum, šele potem pa naj se posveča vprašanju, kako do operativne vlade. Türk je pozval k razumevanju teže pokojninskega vprašanja. V predreferendumsko kampanijo se ne bo vključil, bo pa državljanom pojasnil svoj pogled na zakon.

Odstop treh predsednikov strank? Dobra ideja
Na novinarsko vprašanje o predlogu predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča o odstopu vseh koalicijskih predsednikov strank z ministrskih mest, pa tudi o predlogu predsednika SDS-a Janeza Janše o ustavnih spremembah je Türk odvrnil, da sta predloga dobra.

"Če bi se predsednik vlade Borut Pahor odločil za odstop, bi to pomenilo začetek nekega scenarija, ki vodi v spremembe," je izjavil Türk. Ob tem je dejal, da on kot predsednik republike ne želi vplivati na odločitev predsednika vlade, niti ne želi nakazovati smeri sprememb. Poudaril pa je, da tako vlada kot premier uživata njegovo zaupanje.

Pahor: Türk ima dolžnost, da ocenjuje razmere
Premier Borut Pahor je v odzivu na Türkove besede dejal, da ima vsak ne samo pravice, predsednik pa tudi dolžnost, da ocenjuje razmere. Vlada ima po Pahorjevih besedah odgovornost za politično stabilnost in za izvedbo potrebnih reform, "da ostanemo na varni strani radarja". "Rešili smo vprašanje meje s Hrvaško. Zagotovili smo socialno kohezivnost. Zdaj se osredotočamo na konkurenčnost. Krize očitno ni konec."

V SDS-u pozdravljajo Türkov poziv k razpisu predčasnih volitev. Podporo predlogu SDS-a in drugih opozicijskih strank razumejo kot prevzem dela odgovornosti za slabo stanje v državi. V SDS-u so prepričani, da je čakanje na referendume dodatno izgubljanje časa in da je postopke za razpis predčasnih volitev treba začeti nemudoma. "Predsednikova nedavna podpora zakonu o malem delu (že prej zakonu o RTV), ki so ga volivke in volivci na dobro obiskanem referendumu zavrnili z 80-odstotno večino, je imela očitno nasproten učinek na izid referenduma. Podoben učinek lahko pričakujemo tudi na vse tri referendume, ki bodo 5. junija. Predsednik RS je podprl vse tri slabe zakone vlade, ljudstvo pa jih bo po vseh napovedih prepričljivo zavrnilo."

V stranki so opozorili še, da je predsednik države od začetka mandata podpiral zdajšnjo vladno koalicijo in "večino njenih slabih zakonov, kar je prispevalo h globini sedanje krize -namesto do vladajočih je bil predsednik Türk kritičen predvsem do opozicije". Temu se ni izognil niti v tokratnem nastopu, so zapisali v stranki in dejali, da z njim ne nameravajo polemizirati, saj je na svoje izjave najbolje odgovoril s priznanjem, da je tranzicijska levica, ki jo je vztrajno podpiral ter ji vedno znova dajal priložnost, popolnoma zavozila, tako da so potrebne predčasne volitve.

Če bi se predsednik vlade odločil za odstop, bi to pomenilo začetek nekega scenarija, ki vodi v spremembe.

Predsednik republike Danilo Türk
Türk za predčasne volitve