Pogajalci Pozitivne Slovenije, SD-ja in Liste Virant usklajujejo stališč o koalicijski pogodbi, katere osnutek je pripravil predsednik Zoran Janković. Foto: BoBo
Pogajalci Pozitivne Slovenije, SD-ja in Liste Virant usklajujejo stališč o koalicijski pogodbi, katere osnutek je pripravil predsednik Zoran Janković. Foto: BoBo

SD se čuti naravno zavezanega podpreti Jankovića, zato se o drugih možnostih ne pogovarjamo.

Janez Šušteršič
Janez Šušteršič
Šušteršič meni, da sta realna kandidata za premierja ta trenutek samo dva. Foto: MMC RTV SLO/A. S.
Ljudmila Novak
Če Janković ne bo našel dokončne rešitve, je prav, da jo iščemo mi, je po sestanku z Virantom in Žerjavom, na katerem so govorili o Janševi koalicijski pogodbi, dejala Novakova. Foto: BoBo

Slovenija v tem trenutku ne potrebuje vlade, ki bi spremenila vsak zakon, ampak da bo naredila 30 ali 40 ključnih sprememb.

Radovan Žerjav
V iskanju koalicije
Gregor Virant je dejal, da je Janez Janša sestanek odpovedal. Foto: BoBo
Pogajanja o koaliciji
Pogajanja tako za levo kot desno koalicijo
Koalicija (ne)voljnih

Iskanje koalicijskih partnerjev se nadaljuje. Na večernem posvetu so se sestali Jani Möderndorfer iz Pozitivne Slovenije, Janez Šušteršič in Jani Soršak iz Liste Virant ter Patrick Vlačič iz SD-ja.

Möderndorfer je po koncu posvet ocenil kot zelo dober glede na to, da so "prišli do polovice". Po njegovem je "zdravo in normalno", da imajo stranke vsaka svoj pogled in so različne, in verjame, da so sposobni dati vse "na en skupni imenovalec" in določiti cilje, za katere se bodo skupaj zavzemali. Dodal je, da bodo pogovore nadaljevali v četrtek.

Miran Potrč (SD) je poudaril, da je v delo, ki so ga opravili, vloženega veliko truda vseh treh strank. Po njegovem mnenju so bila usklajevanja koristna iz dveh razlogov; da ugotovijo stične točke, ki jih je po njegovih besedah dovolj, da bi bilo program mogoče oblikovati ter da bo vsaka od treh strank lahko ocenila, če je razlika v vsebini res temeljni razlog za odločitev o tem ali do koalicije pride ali ne, ali pa so razlogi drugje. Povedal je, da dopušča obe možnosti.

Na pogovore vabi tudi ameriški veleposlanik: Mussomeli si želi veliko koalicijo

Šušteršič je pojasnil, da še "nimamo koalicije, imamo pa 15 strani pogodbe", ki so jo usklajevali. Pogovori so bili zelo vsebinski, je dodal. "Šli smo od točke do točke in bomo to še nadaljevali v naslednjih dneh," je povedal in razkril, da so marsikje našli skupno pot, marsikje pa jo bodo v prihodnje še iskali.

Popoldne le uspel sestanek z Janšo?
Dopoldne pa so se člani nekaterih strank pogovarli tudi o morebitni drugačni koaliciji. Gregorja Viranta (Lista Virant) sta na sedežu stranke obiskala Radovan Žerjav (SLS) in Ljudmila Novak (NSi), Karl Erjavec (DeSUS) in Janez Janša (SDS) pa sta sestanek odpovedala. Virant je še pred koncem sestanka novinarjem dejal, da je Janša sestanek odpovedal zaradi navzočnosti novinarjev, ker naj bi se "želel pogovoriti v diskretnosti".

Po poročanju TV Slovenija so se Virant, Novakova in Žerjav popoldne z Janšo vendarle sešli. To je potrdila tudi Ljudmila Novak, ki pravi, da so se dogovorili, da se bodo pogovarjali še naprej. Drugih podrobnosti ni izdala.

Novakova: Prav je, da iščemo rešitev
Novakova je sicer po dopoldanskem sestanku, ki je potekal brez Janše, povedala, da so govorili o glavnih točkah koalicijske pogodbe, ki jo je strankam poslal Janša. "V mnogih stvareh smo se celo strinjali, ujemali, torej vidimo, da neke možnosti so, za morebitno prihodnje sodelovanje," je poudarila in dodala, da brez SDS-a njihovi dogovori niso dovolj, zato bodo predlagali tudi širši sestanek.

"Zdi se mi legitimno, da iščemo tudi možnosti za oblikovanje druge vlade, seveda pa še vedno pravimo, da so pomembni izidi volitev in da ima prvo možnost Janković, če mu bo predsednik podelil mandat. Obstajajo pa tudi druge možnosti," je pojasnila predsednica NSi-ja. Zatrdila je, da bodo vzporedno s tem, ko bo Janković sestavljal vlado, še naprej vodili pogovore, saj je po njenem prav, da iščejo rešitev, če je Janković morebiti ne bi našel.

Po besedah Novakove je v koalicijski pogodbi poleg števila ministrstev predvidena tudi razdelitev funkcij, ki bi pripadle posameznim strankam, pri čemer bi, kot pravi, NSi-ju pripadlo toliko funkcij, da bi bili glede na svoj položaj enakovreden koalicijski partner.

Dilema Liste Virant - koalicija z Janšo ali Jankovićem?
Janez Šušteršič
(Lista Virant) je dejal, da bodo v stranki naredili vse, da se bodo lahko čim prej odločili, s kom bodo šli v koalicijo, ali z Janšo ali Jankovićem, zato so imeli tudi danes ta sestanek. Vsekakor se bodo, kot pravi, odločili najpozneje sedem dni po tem, ko bo predsednik države imenoval kandidata za mandatarja, saj je to rok, v katerem mora DZ o njem odločati.

Poudaril je, da še zmeraj ni mogoče reči, vsebina katere koalicije, Janševe ali Jankovićeve, je za Listo Virant zanimivejša, "saj bi radi najprej v miru premislili, preden damo kakšen signal, ki morda ne bo dokončen". Dodal je, da bosta pri njihovi odločitvi bistveni vsebina koalicijske pogodbe in njihova ocena, koliko bo mogoče to, kar bo v pogodbi zapisano, tudi uresničiti.

"Tudi v tem primeru velja načelo - dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjeno. Dokler ni celotna pogodba sestavljena, tudi struktura vlade, tudi s kakšnim imenom še odprtim morda, je pravzaprav še vse odprto. Ne pogajata se namreč dva, ampak več akterjev," je povedal na splošno o koalicijskih pogajanjih," je poudaril in dodal, da sta potencialna kandidata za mandatarja realno verjetno samo dva - Janša in Janković.

Šušteršič: Samo zato, ker bo predlagan, Jankovića ne bomo podprli
Če bo predsednik republike še ta teden za mandatarja predlagal Jankovića, samo zaradi tega, ker bo predlagan, Janković ne bo dobil podpore Liste Virant, lahko jo pa po Šušteršičevih besedah dobi v pogovorih, ki potekajo.

Žerjav: Odprtih je preveč vprašanj
Na vprašanje, ali je SLS bližje odločitvi, da gre v koalicijo z Janšo, kot pa da ostane v opoziciji, je Žerjav odgovoril, da na to še ne more odgovoriti, saj je odprtih še preveč vprašanj, poleg tega pa predsednik republike, kot pravi, sploh še ni nikomur podelil mandata za sestavo vlade. Če Jankoviću vlade ne bi uspelo sestaviti, bi se pogovarjali tudi o tej možnosti, pravi.

Po njegovih besedah bo Janković težko sestavil vlado, prav tako pa bo težko prišlo do sestave kakšne druge koalicije, "kot je vedno bilo težko". Poudaril je, da še vedno misli, da bi bilo za Slovenijo dobro, da se SDS in PS dogovorita za veliko koalicijo, vendar je realnost po njegovem nekaj drugega.

Janša predlagal "koalicijo razuma"
Prvak SDS-a Janez Janša je konec decembra - potem ko so stranke po zapletih na konstitutivni seji DZ-ja na mesto predsednika parlamenta izvolile Gregorja Viranta - dal pobudo za oblikovanje "koalicije razuma".

Kot je pojasnil, bi ta prišla v poštev kot rezervni načrt, če predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vladne koalicije. K pogajanjem je povabil tudi SD, vsem pa je poslal osnutek mogoče koalicijske pogodbe. Ali je Janša pobudnik tudi današnjega srečanja, medijem ni uspelo uradno izvedeti. Stranke so se namreč dogovorile, da si želijo pogovora stran od medijev, zato v torek podrobnejših informacij niso dajale.

PS: Spoštujte glas ljudstva
Pozitivna Slovenija sicer soglaša, da Slovenija potrebuje kredibilno vlado, ki bo uživala zaupanje ustavne večine in širše javnosti, vendar ob tem poudarjajo, da je to v danih razmerah premalo. Slovenija po njihovem mnenju namreč potrebuje vlado, ki bo sposobna čim prej preiti od besed k dejanjem. Ob tem izpostavljajo, da je Pozitivna Slovenija že storila prvi korak z dogovorom s predstavniki sindikatov pred sprejetjem zakona o intervencijskih ukrepih.

Ob tem so še izrazili upanje, da bodo pobudniki oblikovanja vlade ustavne večine spoštovali glas ljudstva in ne bodo "vnaprej in brez realnih argumentov problematizirali delo Pozitivne Slovenije". Hkrati pa si želijo, da bi pristojnosti predsednika države pri imenovanju mandatarja pustili nedotaknjene.

SD se čuti naravno zavezanega podpreti Jankovića, zato se o drugih možnostih ne pogovarjamo.

Janez Šušteršič

Slovenija v tem trenutku ne potrebuje vlade, ki bi spremenila vsak zakon, ampak da bo naredila 30 ali 40 ključnih sprememb.

Radovan Žerjav
Pogajanja o koaliciji
Pogajanja tako za levo kot desno koalicijo
Koalicija (ne)voljnih