Mediji, ki širijo nestrpnost do spolnih in etničnih manjšin, to počno z lažmi in polresnicami, s tem pa v družbo vnašajo razdor in nezaupanje, je opozoril Domen Savič. Foto: BoBo
Mediji, ki širijo nestrpnost do spolnih in etničnih manjšin, to počno z lažmi in polresnicami, s tem pa v družbo vnašajo razdor in nezaupanje, je opozoril Domen Savič. Foto: BoBo

"V Sloveniji že več let opažamo širjenje sovraštva. Eden od glavnih virov so mediji, ki so povezani v zahodnobalkansko mrežo propagandističnih tovarn, ki jih posredno upravlja Viktor Orban," je poudaril direktor Zavoda D Domen Savič. Dejal je, da gre za medije, ki širijo nestrpnost do spolnih in etničnih manjšin, z lažmi in polresnicami pa v družbo vnašajo razdor in nezaupanje.

"Denar za delovanje dobivajo iz različnih virov, med drugim tudi iz naslova ministrstva za kulturo in oglaševalskih proračunov podjetij v večinski državni lasti," je opozoril. Turneja proti sovraštvu bo zato po njegovih besedah opozorila na pasivne odločevalce, ki so soodgovorni za takšno stanje, skušala pa bo tudi ponuditi nekaj izhodov iz te krize.

V Sloveniji že več let opažamo širjenje sovraštva. Eden od glavnih virov so mediji, ki so povezani v zahodnobalkansko mrežo propagandističnih tovarn, ki jih posredno upravlja Viktor Orban.

Domen Savič o propagandističnih tovarnah

Pojasnil je, da bodo s turnejo po Sloveniji nadaljevali večletna spodbujanja javne razprave na temo državnega financiranja medijev, ki so v lasti madžarskih podjetji, povezanih z aktualno madžarsko vlado. "Živimo v nevarnih časih, ko je sovraštvo nova normalnost, ko država namenja naš denar za produkcijo laži, zavajanj, polresnic in manipulacij," je dodal.

Problematična politična pasivnost

Med glavne krivce za razrast sovraštva je uvrstil politično pasivnost na eni in politično kolaboriranje na drugi strani. Na turneji si bodo po njegovih besedah zastavili tudi vprašanje, kako je mogoče, da je večletno širjenje sovraštva financirano z javnim denarjem in da se na tem področju nič ne spremeni, ter kaj lahko državljani sami storijo v boju proti sovraštvu.

"Živimo v nevarnih časih, ko je sovraštvo nova normalnost". Foto: BoBo

Zavod Državljan D je že novembra 2018 pisal predsedniku vlade Marjanu Šarcu. "Ta se je takrat odzval in zapisal, da bi morala podjetja v večinski državni lasti premisliti, kje oglašujejo in kakšne medijske prakse podpirajo s svojim denarjem," je spomnil Savič. Presodil je, da se doslej na tem področju ni veliko spremenilo: "Kvečjemu je le še več dokazov, da pristojni niso opravili svojega dela."

Izrazil je upanje, da bodo s turnejo vendarle spodbudili "oglaševalce in odločevalce, da še enkrat, kot je dejal premier Šarec, premislijo o tem, ali je to, kar delajo, res najboljše". Dodal je še, da bodo na turneji med drugim obiskali Kranj, Postojno, Trbovlje, Novo mesto, Krško, Kočevje, Celje, Slovenj Gradec, Ptuj, Maribor, Mursko Soboto, Koper, Tolmin in Novo Gorico.