V Zvezi društev upokojencev Slovenije so izračunali, da so upokojenci z omejevanjem pokojnin do leta 2012 prispevali že približno milijardo evrov. Foto: BoBo
V Zvezi društev upokojencev Slovenije so izračunali, da so upokojenci z omejevanjem pokojnin do leta 2012 prispevali že približno milijardo evrov. Foto: BoBo
Ciper
"Z ministrom se strinjamo, če želi varčevati pri tistih pokojninah, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih. Če pa meni, da je treba varčevati pri vseh upokojencih, tudi tistih, ki so vplačevali v pokojninsko blagajno, temu nasprotujemo," pravijo v Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije. Foto: EPA

"Po zloglasnem 151 b členu prejšnjega pokojninskega zakona so pokojnine začele padati že leta 2001," je povedala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak. Kot so izračunali, so upokojenci s tem omejevanjem pokojnin do leta 2012 prispevali že približno milijardo evrov. "Vse to v času, ko so si zlasti menedžerji veselo prisvajali načrtno uničena državna podjetja, si izplačevali visoke plače, nagrade in dividende," je dodala.

Kot je dejala Kožuhova, je bilo od leta 2000 sprejetih pet sprememb usklajevanja pokojnin, od tega štiri v škodo upokojencev. V letih 2010 do 2012 so bili sprejeti trije intervencijski zakoni o zamrznitvah usklajevanja pokojnin - najprej so jih usklajevali le še 50-odstotno, nato 25-odstotno in končno je bilo pred dvema letoma usklajevanje pokojnin zamrznjeno v celoti, je spomnila. "Letošnja uskladitev pokojnin v višini 0,1 odstotka pa je norčevanje vlade iz stisk slovenskih družin," meni.

Po njenih besedah v letu 2012, ko so si še vsi izplačevali regres, ga tisti med upokojenci, katerih višina pokojnine sodi v zgornjo polovico, niso dobili. Enako se bo zgodilo letos, pravi.

"Kje so zdaj ta delovna mesta?"
"Država je leta 1996 sprejela znižanje prispevne stopnje za delodajalce s 15,5 na 8,35 odstotka, češ da bodo lahko odpirali nova delovna mesta," so zapisali v zvezi. "Kje so zdaj ta delovna mesta? Če vemo prav, je Slovenija prav na dnu držav po prispevku delodajalcev za pokojnine," opozarjajo.

Podjetja in javni zavodi po opozorilih zveze zadnji dve leti "prisilno upokojujejo ljudi, čeprav bi radi še delali, in jih pošiljajo v breme pokojninske blagajne" - zaradi vseh omenjenih ukrepov je bilo marca 2013 približno 296.300 pokojnin nižjih od 600 evrov

V zvezi sprašujejo mlajše generacije, ali bodo res dovolile, da jim bodo tisti, "ki ne znajo poseči v žepe slovenskim prevarantom, tatovom in goljufom svetovnega formata, naložili tudi breme onemoglih in umirajočih staršev".

DA varčevanju pri privilegiranih pokojninah
V Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije pa se z ministrom za finance strinjajo, če ima v mislih varčevanje pri "privilegiranih pokojninah", je dejal predsednik zveze Slavko Kmetič. "Z ministrom se strinjamo, če želi varčevati pri tistih pokojninah, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih. Če pa meni, da je treba varčevati pri vseh upokojencih, tudi tistih, ki so vplačevali v pokojninsko blagajno, temu nasprotujemo," je poudaril.

Minister za finance Uroš Čufer je danes ponovil, da bodo morali tudi upokojenci prispevati k delitvi bremen krize. "Čas je, da se začnemo pogovarjati tudi o tem," je napovedal.

Že v sredo v odzivu na priporočila iz Bruslja je razmišljal o dodatnih ukrepih, ki bodo na izdatkovni strani proračuna - menil je, da se bo med drugim treba nujno lotiti vprašanja pokojnin: "Doslej so že vsi ostali segmenti prebivalstva prispevali k delitvi bremena te krize," je dodal.