Zveza svobodnih sindikatov in sindika upokojencev skupaj opozarjata na to, kaj bo vpis fisklanega pravila pomenil za upokojence. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zveza svobodnih sindikatov in sindika upokojencev skupaj opozarjata na to, kaj bo vpis fisklanega pravila pomenil za upokojence. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vlada predlaga nove in višje davke

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič opozarja: "Uvedba fiskalnega pravila objektivno pomeni uravnoteženje pokojninske blagajne le z zniževanjem pokojnin." "Do leta 1996 je bila pokojninska blagajna kljub veliki brezposelnosti močno likvidna, potem pa se je prispevek za delodajalce s 15,5 odstotka znižal na 8,85 odstotka, za delavce pa je še vedno ostal 15,5-odstoten," je spomnil.

Državni proračun je lani v pokojninsko blagajno prispeval približno 1,5 milijarde evrov, po vpisu fiskalnega pravila v ustavo pa takšnega pokrivanja razlike med prihodki in odhodki v pokojninski blagajni ne bi bilo več, je opozoril Branko Pintar iz sindikata upokojencev.

"Kaj se bo zgodilo s pokojninami?" se je vprašal. "Že zdaj nekateri upokojenci nimajo ne za živeti ne za umreti," je dodal in poudaril, da zato v sindikatu ne soglašajo na vpis fiskalnega pravila na horuk. Predlagatelji vpisa fiskalnega pravila v ustavo bi se, je prepričan, morali posvetovati s predstavniki upokojencev in sprejemati ukrepe, ki bodo zagotavljali izvajanje pravic upokojencev po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Semolič je ob tem še dodal, da osnutek nacionalnega reformnega programa prinaša nekatere neustrezne predloge na področju pokojninskega sistema. "Namesto da bi se osredotočili na to, kako čim dlje ohraniti delavce na delovnem mestu, kako zaposlovati mlade, je tu napoved nove pokojninske reforme," je dejal. To po njegovih besedah "objektivno pomeni, da bodo šli nekateri v strahu v pokoj ob prvi priložnosti".

Programa stabilnosti pa Semolič za zdaj ni želel podrobneje komentirati, saj ga mora še preučiti. "Če bodo šli ukrepi v smer, da bodo bogati dali več, je to pogosta pot reševanja iz krize v Evropi. Če pa bodo ukrepi usmerjeni k znižanju standarda tistih, ki že zdaj komaj živijo, jim bomo nasprotovali," je napovedal.

Vlada predlaga nove in višje davke