Na ustavnem sodišču pravijo, da končne odločitve še niso sprejeli. Foto: BoBo
Na ustavnem sodišču pravijo, da končne odločitve še niso sprejeli. Foto: BoBo
Parada ponosa v Beogradu
DZ referenduma o pravicah istospolnih parov ni dovolil. Foto: Reuters
Bo ustavno sodišče dovolilo referendum o zakonski zvezi?

Ustavno sodišče bo v prihodnjih dneh objavilo odločitev o pobudi za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih in raznospolnih parov.

Po poročanju Radia Slovenija naj bi ustavni sodniki referendum dovolili, vendar so to na ustavnem sodišču že zanikali, za STA so namreč zatrdili, da odločitev še ni bila sprejeta. "Razglašena bo, ko bo sprejeta," je sporočil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad. Tudi predsednik sodišča Miroslav Mozetič je v torek zvečer povedal, da končna odločitev še ni sprejeta.

DZ referenduma ni dopustil
Državni zbor je na začetku marca potrdil novelo zakona o zakonski zvezi, s katero so izenačili raznospolne in istospolne pare v njihovih pravnih, ekonomskih in socialnih pravicah. Koalicija Za otroke gre, ki je od vsega začetka nasprotovala noveli zakona, je po potrditvi novele zakona začela zbirati podpise za razpis referenduma, ki pa so ga v DZ-ju zavrnili 26. marca, s pojasnilom, da referendum o zakonski zvezi skladno z Ustavo ni dopusten.

DZ je hkrati s to odločitvijo ustavil tudi zbiranje podpisov za podporo zahtevi za razpis referenduma. Do preklica zbiranja podpisov je koaliciji uspelo zbrati 48.146 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma.

Za zavrnitev zakona najmanj 340.000 volivcev
Koalicija se je zaradi odločitve DZ-ja, da ne dovoli referenduma, na začetku aprila pritožila na ustavno sodišče. Sodišču so predlagali, naj odpravi sklep DZ-ja in dopusti referendum. Aleš Primc, sovodja koalicije Za otroke in vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok gre, je že ob vložitvi ustavne pritožbe pričakoval, da bodo ustavni sodniki referendum dovolili.

Če bo ustavno sodišče referendum dovolilo, bo koalicija Za otroke gre nadaljevala zbiranje podpisov, na referendumu bo moralo zakon po novih pravilih zavrniti najmanj 340.000 volivcev.

Bo ustavno sodišče dovolilo referendum o zakonski zvezi?