Aktivisti za pravice istospolnih so dobili zgodovinsko vojno. Foto: EPA
Aktivisti za pravice istospolnih so dobili zgodovinsko vojno. Foto: EPA
Istospolne poroke dovoljene po vseh ZDA

Z odločitvijo, da so poskusi preprečevanja istospolnih porok neustavni, je ameriško vrhovno sodišče strlo nasprotovanja konservativnih zveznih držav, poroča spletni Guardian. ZDA so s tem postale 21. država s takšno ureditvijo.

Gre za sodbo, ki se bo verjetno izkazala za eno najprelomnejših v generaciji in ki predstavlja vrhunec v zadevi Obergefell vs. Hodges, v kateri je moški iz Ohia tožil zvezno državo, ker mu ni dovolila vpisa v mrliški list pokojnega moža.

"Zahtevajo enako dostojanstvo v očeh zakona in ustava jim to zagotavlja," je v obrazložitvi odločitve zapisal vrhovni sodnik Anthony Kennedy. Odločitev je že pozdravil tudi ameriški predsednik Barack Obama, rekoč, da se bo s tem končal sistem krpanja različnih koncev.

Vse države ne bodo enako zadovoljne
Še bolj pa so bili ob odločitvi seveda zadovoljni aktivisti, ki so na odločitev vrhovnega sodišča čakali že leta in ki so jo pospremili z evforičnim veseljem na stopniščih sodne palače. "Današnji dan predstavlja vrhunec desetletja dolgega boja, ki se je odvijal v ljudskih in sodnih dvoranah," je poudaril Evan Wolfson, ustanovitelj civilne pobude Freedom to Marry.

Kljub temu pa so odvetniki, ki svetujejo istospolnim parom, opozorili, da bodo zvezne države verjetno potrebovale nekaj časa, da se na sodbo odzovejo. Nekatere države se bodo zagotovo uprle in vpeljavo nove ureditve poskušale čim bolj zavleči, je bilo slišati iz odvetniških vrst.

Javnemu mnenju morali slediti tudi politiki
Domine so se začele podirati, ko so zvezna sodišča po posameznih zveznih državah, kjer so bile tovrstne poroke prepovedane, ugotavljala, da so prepovedi v nasprotju z ustavo. Prizivna sodišča so to potrjevala, dokler ni sodišče v Cincinnatiju sprejelo nasprotno odločitev. To je pomenilo, da se mora vmešati vrhovno sodišče.

Veliko zveznih držav je sicer že leta 2004 začelo izvajati referendume o porokah, ki so se vsi po vrsti končali z zmago opredelitve, da je dovoljena poroka le med moškim in žensko. Od takrat naprej se je javno mnenje počasi spreminjalo in danes okrog 60 odstotkov Američanov porokam istospolnih parov ne nasprotuje več.

Javno mnenje je potem prepričalo tudi demokratske politike, kot je predsednik Obama, da odločneje opredelijo. Tudi demokrati, ki so šli na nacionalne volitve, so namreč večinoma trdili, da so poroke stvar zveznih držav. Ko je podpora homoseksualnim porokam narasla, so tudi oni pogosto spremenili pristop. Obamo je v to pred volitvami 2012 prisilil podpredsednik Joe Biden, ki je jasno povedal, kaj misli.

Istospolne poroke dovoljene po vseh ZDA