Večerna molitev v okviru Evropskega srečanja mladih kristjanov v Stožicah. Foto: BoBo/Borut Živulović
Večerna molitev v okviru Evropskega srečanja mladih kristjanov v Stožicah. Foto: BoBo/Borut Živulović

V pismu tisočim mladim kristjanom je predsednica republike Nataša Pirc Musar sporočila, da je vloga mladih pri prizadevanjih za mir in spremembe na bolje nenadomestljiva. Spomnila je, da letošnje srečanje žal poteka v obdobju številnih napetosti, delitev in oboroženih konfliktov. Trenutno jih je več kot 50. Ob izrazih sočutja s trpečimi civilisti in obsodbi nehumanega ravnanja z njimi je poudarila, da je skupno poslanstvo zagotoviti pogoje, v katerih bomo ljudje živeli v miru in v varnem okolju, ki bo omogočal napredek in veselje za vse – predvsem pa za otroke, ki v vojnah najbolj trpijo, oropani brezskrbnega otroštva.

Pirc Musar je prepričana, da je mogoče mir in varnost doseči skupaj – na temelju sprejemanja raznolikosti, s strpnostjo, kulturo dialoga in v duhu priznavanja preteklih napak in odpuščanja, s premagovanjem in sprejemanjem grehov preteklosti ter z očmi in voljo, oprto v sedanjost in prihodnost. "Zbrati moramo vso energijo, ki jo premoremo. Vsi, čisto vsak. Ustvariti moramo pogoje za mir, za dostojanstvo vseh, za vključevanje tudi najbolj marginaliziranih in ranljivih, za vračanje tistih, ki so morali oditi," je pozvala.

Izrazila je tudi zaupanje in vero v mlade, da bodo lahko temu poslanstvu kos: "Zaupam vam, da imate voljo in moč narediti velik, celo odločilen korak v smer sodelovanja, medsebojnega razumevanja, odprave delitev, sprejemanja drugačnosti in raznolikosti kot sestavnega dela naših družb in razumevanja vključujoče vizije prihodnosti."

Predsednica se je večerne molitve udeležila na povabilo taizejske skupnosti, ki sicer vsako leto organizira množična srečanja mladih kristjanov po svetu. Dogodek se z večernimi molitvami po cerkvah zaključuje danes.

46. Evropsko srečanje mladih in več tisoč mladih kristjanov
Zakaj Taizé privlači mlade?