Aleš Ernecl je ustanovil in nekaj časa urejal portal Nacionalna tiskovna agencija. Foto: Zajem zaslona
Aleš Ernecl je ustanovil in nekaj časa urejal portal Nacionalna tiskovna agencija. Foto: Zajem zaslona

"Odločil sem se kandidirati, ker ni nikogar drugega in ker me jezi, da nam ponujajo 50 odtenkov socialnega liberalizma," je dejal. Prepričan je, da Slovenci v državi, ki bi morala biti namenjena Slovencem, nimajo glasu.

Glede protikandidatov na predsedniških volitvah meni, da berejo scenarije iz "hollywoodskih in in telavivskih studiev". Ob tem je izrekal pomisleke glede evroatlantskih povezav, ki po njegovem mnenju vodijo v izumrtje slovenskega rodu.

V mednarodni politiki Ernecl simpatizira z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom, ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, do neke mere tudi s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom. Kljub temu vse omenjene sumi, da sodelujejo z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Kot predsednik republike bi po temeljitem premisleku diplomatske odnose vzpostavil s tistimi, ki lahko slovenskemu rodu bolj koristijo kot povezave z zvezo Nato in ZDA.

Kot neodvisni predsedniški kandidat mora za kandidaturo zbrati 5000 overjenih podpisov. Povedal je, da se je pogovarjal z vodjema stranke Domovinska liga Bernardom Brščičem in Normo Brščič, ki da sta ga posvarila, da je zbiranje podpisov težaško delo.

Njegovo kandidaturo je ob predstavitvi med drugim podprl tudi nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič. Zaželel mu je veliko optimizma, saj da je treba za namen zbiranja podpisov pridobiti zaveznike.

Podporniki kandidature Aleša Ernecla. Foto: Zajem zaslona
Podporniki kandidature Aleša Ernecla. Foto: Zajem zaslona

Kdo še želi kandidirati?

Vlaganje kandidatur za volitve predsednika republike uradno sicer še ni mogoče, je pa kandidaturo napovedalo že več kandidatov. V tekmo za stolček v predsedniški palači se med drugim podajajo odvetnica Nataša Pirc Musar, podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, nekdanji zunanji minister Anže Logar, psihoanalitičarka Nina Krajnik, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši, župan Kočevja Vladimir Prebilič, nekdanji evropski poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl, zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar, predsednik stranke Stara pravda Ludvik Poljanec. Predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna pa je medtem od namere kandidature odstopil.

Ali bo kandidirala, naj bi kmalu sporočila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak. Na njeno odločitev čakajo v stranki NSi, je potrdila podpredsednica NSi-ja Vida Čadonič Špelič.