Čistilna akcija v Zgornji Savinjski dolini

Čistilna akcija je seveda le delček temeljite sanacije vodotokov, ocenjene na kar milijardo evrov. Kot je za TV Slovenija dejala Urša Zgojznik iz Društva za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline, je 80 odstotkov odpadkov plastike oziroma folij, ki razpadajo.

Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline, ki je s podporo županov sedmih občin – Mozirje, Nazarje, Gornji Grad, Rečica ob Savinji, Ljubno, Luče in Solčava – organiziralo čistilno akcijo, je v sporočilu za javnost zapisalo, da so se prostovoljci lotili odstranjevanja manjših odpadkov. Največ preglavic je povzročala plastika, še posebej folija, ki je z razpadanjem pristala na različnih koncih.

Kjer brežine še niso bile mehansko očiščene ogromnih količin vejevja in velikih predmetov, je sicer čiščenje z rokami praktično nesmiselno, so poudarili organizatorji. Dodali so, da je čistilna akcija razkrila tudi marsikatero staro črno odlagališče odpadkov, ki v preteklosti ni bilo sanirano.

Sorodna novica V Zgornji Savinjski dolini velika čistilna akcija odpadkov po poplavah

V Zgornji Savinjski dolini se zavedajo, da jim z današnjo akcijo še zdaleč ni uspelo počistiti vseh odpadkov, se je pa rodila ideja o ponovitvah akcije in povezanem delovanju na območju celotnega porečja Savinje.

Visoke vode avgusta lani so sicer odnašale vse mogoče, od tovornjakov in izruvanih dreves, do osebnih predmetov, industrijskih orodij ipd. V času od poplav je bila v okviru sanacije vodotokov odstranjena večina velikih kosov, a nekaj jih je še ostalo, zato so se s koncesionarjem urejanja vodotokov na tem območju, družbo Nivo eko, akcije odstranjevanja teh odpadkov zvrstile že v preteklih dneh.

Čistilna akcija v občini Majšperk

Čistilne akcije so sicer kljub rahlemu dežju potekale tudi drugod po Sloveniji, poroča Radio Slovenija.

V občini Majšperk so dopoldne rokave zavihali člani številnih društev, od gasilcev, planincev, lovcev, ribičev do vinogradnikov in sadjarjev. Najštevilnejši pa so bili otroci iz Osnovne šole Majšperk, ki so smeti pobirali v sklopu delovne sobote. Ob cestah, kolesarskih stezah, potokih, gozdovih in makadamskih poteh med njivami je približno 700 Majšperčanov pobiralo odpadke.