Foto: BoBo
Foto: BoBo

Premierjevo mnenje, da so pri reformah morda šli malo predaleč, in kritika ekipe ministrstva za finance z ministrom Klemnom Boštjančičem na čelu, da je davčno reformo podajala slabo in napačno, sta med koalicijskimi partnerji na začetku tedna povzročila nemalo razburjenja.

"Pričakujemo, da reforme bodo, da bo vlada vsem izhodiščem, ki smo jih zavzeli že na koalicijskih vrhih, sledila in bomo v največji mogoči meri reforme opravili," danes poudarjajo v SD-ju, kjer je bilo po neuradnih informacijah v zadnjih dneh zaznati precej nezadovoljstva, z uradnimi odzivi pa so bili do zdaj skopi, saj da morajo najprej opraviti pogovore znotraj stranke.

"Vseh nas je lahko strah reform, ampak te so potrebne za izboljšanje življenja ljudi. To je dejstvo, tu bo treba vztrajati in nadaljevati," je dejala poslanka in podpredsednica SD-ja Meira Hot. Po njenih besedah bo aktualno dogajanje terjalo tudi nadaljnje pogovore v koaliciji. "Davčna reforma je nujna, morda se je nerodno komuniciralo, to se je tudi v tem tednu že večkrat poudarilo. Glede tega so se kar vse tri koalicijske stranke strinjale, v prihodnjih dneh pa pričakujemo določene pogovore," je povedala.

V Gibanju svoboda zanikajo namigovanje o rekonstrukciji vlade

Ob novinarskem vprašanju, ali se odnosi med SD-jem in Gibanjem Svoboda zaostrujejo in se napovedujejo prestopi poslancev Gibanja Svoboda v vrste SD-ja, pa je poslanka zatrdila, da gre za "natolcevanja, igrice in metanje peska v oči". "Upam, da to ne prihaja iz vrst Gibanja Svobode, iz naših vrst nedvomno ni prišlo, ker takšnih dogovorov nihče izmed nas sploh ni opravljal," je dodala.

Tudi v Gibanju Svoboda zatrjujejo, da njihova poslanska skupina deluje enotno, celotna ministrska ekipa pa da uživa njihovo zaupanje. Tako v največji vladni stranki zavračajo tudi namigovanja, da se po slabem letu mandata aktualne vlade obeta rekonstrukcija ministrske ekipe.

V tretji koalicijski stranki Levica pa poudarjajo, da mora koalicija nadaljevati pripravo reform. V tem tednu so tako že ocenili, da je treba vztrajati pri predstavljenih izhodiščih davčne reforme, koordinator Levice Luka Mesec pa je ob robu rednih tedenskih koalicijskih usklajevanj v četrtek zatrdil, da razpok v koaliciji ni.

"Čas, da levosredinske vlade prenehajo netiti notranje spore same sebi"

Bo pa po napovedih premier Golob po preteku prvega leta mandata, ki ga bo vlada imela čez dva meseca, opravil oceno dela vsakega ministra, saj je samorefleksija normalna za delovanje vsake vlade. Generalna sekretarka stranke Vesne Vuković je ob tem za STA poudarila še, da je nastopil čas za konstruktivno sodelovanje in to, da levosredinske vlade prenehajo netiti notranje spore same sebi.

Bešič Loredan je v sredo zanikal, da je bil na mizi njegov odstop, če ne bodo uspeli poenotiti stališč o izhodiščih strukturne prenove ZZZS-ja. Po njegovih besedah je šlo za
Bešič Loredan je v sredo zanikal, da je bil na mizi njegov odstop, če ne bodo uspeli poenotiti stališč o izhodiščih strukturne prenove ZZZS-ja. Po njegovih besedah je šlo za "medijsko bombico", kaj se dogaja za zaprtimi vrati in kako vsak razume svojo odgovornost, pa da je stvar posameznika. Foto: BoBo

Zdravstveni minister nov zdravstveni sistem napoveduje za leto 2026

Medtem se je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan po tem, ko naj bi članom strateškega sveta za zdravstvo zagrozil z odstopom, sestal s premierjem Robertom Golobom in predsednikom sveta Erikom Brecljem, je medijem pojasnil Bešič Loredan. Povedal je, da so soočili različna mnenja, za leto 2026 pa je napovedal nov in dobro delujoč zdravstveni sistem. "Tudi sam si želim, da bi bila časovnica implementacije sprememb bolj hitra, vendar preprosto ne gre iz različnih objektivnih razlogov," je dejal.

Ocenjuje, da je mogoče za 1. januar 2024 napovedano zdravstveno reformo do tega datuma delno implementirati, jo do 1. januarja 2025 implementirati v večini, 1. januarja 2026 pa imeti dobro delujoč zdravstveni sistem.

Ob tem je pojasnil, da je šel predlog strateškega sveta v smeri radikalne spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Članom sveta so, tako Bešič Loredan, jasno razložili, da še vsak minister, ki je ta zakon "odprl", ni končal mandata.

Kot je dejal, se na ministrstvu pogovarjajo, ali bo po zaključku zdravstvene reforme še potrebovali toliko direktoratov in sektorjev. Alternativa so zahodne države, kjer imajo urejene neodvisne agencije, ki "s politiko nimajo zveze". "To je tako imenovana depolitizacija zdravstvenega sistema, tudi do tega moramo priti," je dejal.

Po več kadrovskih menjavah in odhodih zaposlenih na ministrstvu je sicer ekipo Bešiča Loredana zdaj zapustila še vodja službe za odnose z javnostmi Andreja Čmaj Fakin. Minister je ponovil, da je delo na ministrstvu za zdravje intenzivno ter da ga "nekateri zmorejo, nekateri pa ne".