Protesti v Ljubljani in Mariboru

Ob štirinajstih so se v več kot sto mestih po svetu začela zborovanja z imenom Shod za svobodo, potekala pa so tudi pri nas. V Ljubljani in Mariboru se je zbralo več kot sto ljudi. Izražali so predvsem nasprotovanje vladnim ukrepom za zajezitev epidemije covida-19. Po njihovem mnenju je epidemija zlorabljena za "utrjevanje oblasti nekaterih elit".

Protest v Mariboru. Foto: BoBo
Protest v Mariboru. Foto: BoBo

V Ljubljani se je po podatkih policije na Trgu republike najprej okoli 12. ure zbralo nekaj oseb, ki so predvajale glasbo, shod je bil tudi prijavljen. Nato se je nekaj po 14. uri na trgu zbralo okoli 200 oseb, ki so bile v manjših skupinah. K prvemu shodu je na svoji spletni strani in družbenem omrežju Facebook vabilo gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije, ki ga vodi Ladislav Troha in ki nasprotuje cepljenju. Ta drugi shod ni bil prijavljen. Policija je shoda spremljala in ni beležila kršitev, so povedali na Policijski upravi Ljubljana.

Sorodna novica Kurz meni, da bo poleti življenje že normalno. Nekatere države se znova zapirajo.

V Mariboru se je na Trgu svobode zbralo okoli 150 protestnikov, ki so opozarjali, da se ne strinjajo s protikoronskimi ukrepi, da ne zaupajo cepivom in da nasprotujejo nošenju zaščitnih mask in omejitvam, na svoji spletni strani poroča časnik Večer.

Z napisi, kot so "Zdaj bije bitko vsak, saj vzeli bi še zrak", "Državljanska nepokorščina", "Koronska kriza = socialni eksperiment", so izražali nezaupanje v obstoj epidemije in za stanje obtoževali politiko.

Protestnike so spremljali policisti, ki po informacijah časopisa niso posredovali.

Potem ko je od sredine oktobra zaradi slabega epidemiološkega stanja veljala splošna prepoved prireditev in shodov, so po odločitvi vlade v tem tednu od danes po vsej državi dovoljeni shodi, ki se jih lahko udeleži do 10 ljudi.