Prizor z novembrskega protesta. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Prizor z novembrskega protesta. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica V Ljubljani nasilni protesti in spopadi s policijo, več poškodovanih

Policija je nekaj kazenskih ovadb podala že decembra, zdaj pa je na podlagi zbiranja obvestil in dokaznega materiala vložila nove. 39-letni Ljubljančan, po poročanju medijev gre za Anisa Ličino, je zdaj dodatno osumljen kaznivega dejanja hujskanja k upiranju, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora.

Od 16. oktobra pa vse do protesta je v vlogi "vodje" prek različnih družbenih omrežij pozival ljudi k nasilju, navaja PU Ljubljana. Nasilnost je vseskozi poudarjal v nagovorih in vabilih. Protest 5. novembra je bil tudi dejansko nasilen, prišlo je do napadov na novinarje, policiste, pa tudi uničevanja zasebne ter družbene lastnine.

Skupaj s 30-letnikom je osumljen tudi kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki prepreči uradno dejanje. Oba sta to storila na protestu, prvi v vlogi vodje skupine nasilnih protestnikov ‒ dajal jim je navodila, kako delovati proti policistom ‒, drugi pa kot član skupine. Zagrožena kazen je med pol leta in tremi leti zapora.

Sorodna novica Osumljenec napadov na novembrskih protestih v pripor

Dodatne kazenske ovadbe se nanašajo na 26-letnega Mariborčana. Ta je že pridržan zaradi suma storitve petih kaznivih dejanj. Z zbiranjem obvestil, preiskavo bioloških sledi in pregledom posnetkov so policisti dodali še dve ovadbi. Prvo si je prislužil z metom goreče pirotehnike proti policistu, drugo pa za brco policista v predel prsnega koša. Tudi za to kaznivo dejanje je predvidena zaporna kazen med šestimi meseci in tremi leti zapora.

Na protestih so bile požgane tri strehe lesenih stojnic na ljubljanski tržnici. Policija na podlagi zbranih obvestil sumi tri moške. Identiteto dveh so ugotovili, gre za moška, stara 28 in 32 let, tretjega še iščejo. Vsi trije so po navedbah PU-ja Ljubljana ogenj zanetili z vžigalnikom in povzročili za 2000 evrov škode. Osumljeni so kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, za kar jim grozi ali denarna ali pa zaporna kazen do dveh let.

Zbiranje obvestil se nadaljuje.

V izgredih je bilo poškodovanih 15 policistov, pet jih je potrebovalo bolniški stalež. Poškodovana sta bila tudi dva občana. Protest je bil neprijavljen, odzvanjala so sporočila proti vladnim ukrepom za omejevanje širjenja novega koronavirusa.