UKC Ljubljana. Foto: BoBo
UKC Ljubljana. Foto: BoBo

Pomanjkanje socialnega dialoga, aroganca vodstva bolnišnice tako vodji dveh sindikatov, ki v največji bolnišnici skupaj zastopata več kot polovico od 8500 zaposlenih, opisujeta pogovore glede uvedbe sistemizacije delovnih mest.

"Želimo si predvsem, recimo, da bi bili obveščeni, preden 300 zaposlenih v UKC-ju dobi nove pogodbe o zaposlitvi, preden se 25 zaposlenim odpove pogodbo o zaposlitvi s ponudbo nove, kar je absurd," pravi predsednik sindikata UKC-ja Ljubljana Vladimir Lazić.

Andrej Dočinski, predsednik sindikata zdravstva Slovenije, pa dodaja: "Najhuje je to, da tiste, ki so že tako na nizkih plačah, znižujejo še dodatno, ljudje dobivajo nove pogodbe o zaposlitvi s preklicem stare, delajo pa še vedno na istih delovnih mestih."

Da se implementacija sistemizacije delovnih mest v predlagani obliki in obsegu ne sme izvesti, saj bi v temelju ogrozila delovanje UKC-ja Ljubljana, je sklenil tudi strokovni svet bolnišnice.
"Fluktuacija v UKC-ju je katastrofalna, odhodov v negi, plačni skupini J, je zelo veliko, in če bomo šli v tej smeri, jaz ne vem, kdo bo septembra sploh še delal," opozarja Dočinski.

Stavka v ljubljanskem UKC-ju?

Danes sta sindikata vodstvu bolnišnice poslala nove predloge. V vodstvu obljubljajo, da jih bodo preučili, in dodajajo, da so pripravo sistemizacije začeli leta 2016, po prejemu odločbe inšpektorata za javno upravo. Pravijo še, da je sodelovanje s predstavniki sindikatov pri sprejemanju odločitev nujno, tako za zavod kot za zaposlene.