Foto: BoBo
Foto: BoBo

V prvem krogu je v občini Piran glasovalo manj kot 42 odstotkov upravičencev, izbirali pa so med kar 13 kandidati. Izidi so se od naselja do naselja precej razlikovali, po skupnem seštevku pa sta v boju ostala Gašpar Gašpar Mišič z 22,4 odstotka glasov in Andrej Korenika z 21-odstotno podporo. Oba sta kandidirala s podporo volivcev.

Gašpar Mišič je pred drugim krogom pozval vse občinske svetnike, politične stranke in liste k poenotenju glede razvojnih prioritet. Kot je še dejal 66-letni podjetnik, ki je v preteklosti že poskušal postati tudi župan Kopra in Ankarana, mora biti prihodnji mandat namenjen izgradnji manjkajoče družbene in gospodarske javne infrastrukture.

Andrej Korenika se očitkov o ukvarjanju s preteklostjo zaveda in jih zavrača. Na volitve je šel, da bi zmagal, in že pred drugim krogom poskuša oblikovati koalicijo, je še povedal Korenika. Njegov program je sicer, kot pravi, podoben programu protikandidata. "Bolj gre za željo, kaj hočemo mi spremeniti. Drugi so že imeli te priložnosti, pa smo videli, da se nikoli ni nič spremenilo," je dodal.

Lokalne volitve v Piranu so sicer v marsičem posebnost za slovenske razmere in pred drugim krogom je še veliko neznank. Med njimi je na primer vreme, ki bo vplivalo na udeležbo tistih, ki imajo v občini Piran sicer prijavljeno stalno bivališče, a so na tem naslovu bolj ali manj navzoči le ob koncih tedna. Lastniki počitniških hiš imajo v odnosu do občine bistveno drugačne zahteve od stalnih prebivalcev Pirana, ti pa drugačne od krajanov Portoroža, Lucije ali vasi v zaledju.

Koga podpirajo protikandidati

Vprašanje je tudi, koliko bo na razplet drugega kroga vplivalo mnenje poraženih kandidatov.

Odhajajoči župan Đenio Zadković, ki je s 15,4 odstotka glasov zasedel tretje mesto, in kandidat SD-ja Dušan Olaj, ki je bil z 12 odstotki četrti, ne bosta podprla nikogar. Gašpar Mišič je dobil zaupanje Roberta Fakina, ki je prepričal 10,4 odstotka volivcev. Leta 2018 sta bila oba na listi Naš kraj.

Korenika pa ima podporo Gibanja Svoboda, ki bo najmočnejša skupina v občinskem svetu, čeprav je njegova kandidatka Manuela Rojec s šestimi odstotki glasov zasedla šele šesto mesto. Po njenih besedah so 40-letnega bančnega uslužbenca, ki je tudi občinski svetnik in član nadzornega odbora občine, podprli, "ker je čas za spremembo, ker je mlad in zagnan, ker dobro pozna delovanje občine".