V soboto so z 2720 PCR-testi odkrili 559 okužb. Foto: Pixabay
V soboto so z 2720 PCR-testi odkrili 559 okužb. Foto: Pixabay

V bolnišnicah zdravijo 18 bolnikov več kot dan prej, osem več kot dan prej jih je na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Najmlajši covidni bolnik, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, je po podatkih vlade star 24 let, najmlajši covidni bolnik na intenzivni terapiji pa 27 let. V soboto ni umrl noben bolnik s covidom-19.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ocenjuje, da je trenutno v Sloveniji 9652 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 455 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa je 834.

V primerjavi z dnevom prej se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb povečalo za 34, 14-dnevna pojavnost pa za 14.

V primerjavi s prejšnjo soboto so to soboto potrdili 242 okužb več. Prejšnjo soboto so sicer opravili 1710 testov PCR.

Opravljeni so bili tudi 16.504 hitri antigenski testi HAT, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Cepljenih z vsemi odmerki skoraj milijon

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.025.572 ljudi oz. 49 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa 935.776 ljudi, kar je 44 odstotkov vseh prebivalcev. V soboto je bilo cepljenih 1135 ljudi.

Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 58 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov prebivalcev, še kažejo podatki vlade.

Zanimanje za cepljenje se krepi

Od srede PCT-pogoji z nekaj izjemami za vse

Vlada je sprejela nove – strožje – omejitvene ukrepe za zamejitev širjenja okužb s covidom-19. Ključni je: izpolnjevanje enega od pogojev PCT za skoraj vse zaposlene v državi in za uporabnike vseh storitev. Za tiste zaposlene, ki covida še niso preboleli ali niso cepljeni, bo mogoče samotestiranje, ki ga bo plačal delodajalec. Uporabniki storitev pa bodo morali testiranje plačati sami, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar.

Sorodna novica Odlok vlade: PCT-pogoj obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev

Vsi zaposleni v državi – pri delodajalcu ali samozaposleni – bodo morali od srede izpolnjevati enega od pogojev PCT. Za pogoj testiran bo zadoščalo samotestiranje enkrat na teden v enakih presledkih. Strošek bo kril delodajalec. Odgovorna oseba pri delodajalcu bo morala preverjati izpolnjevanje pogoja PCT, če pogoj ne bo izpolnjen, so predvidene sankcije iz delovne zakonodaje oziroma kolektivnih pogodb.

Pogoj PCT bodo morali izpolnjevati tudi uporabniki storitev, a v primeru testiranja bodo to morali plačati sami.

Izjeme: brez pogoja PCT so lahko otroci do 12. leta, starši in drugi, ki najmlajše pripeljejo v vrtec, šolo ali k zdravniku, ter učenci in dijaki v javnem potniškem prometu. Pogoj PCT tudi ne bo obvezen v primeru nujne medicinske pomoči.

Ne bo pa na primer mogoče v trgovino z živili ali lekarno, če je ta v trgovskem centru.

Podrobnejša pojasnila na začetku tedna

Kako je z odraslimi na avtobusih in vlakih, obiskom zdravnika, ali bo brez pogoja PCT mogoče v banko, na pošto ali bencinski servis in za katere zaposlene pogoj PCT ne bo veljal? Podrobna pojasnila naj bi sledila na začetku prihodnjega tedna. Kot rečeno, nov odlok se bo začel uporabljati v sredo.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji