Dan nenasilja

"Učenci so bili veseli pogovora na to temo, je pa vtis, da so se glede pokola v srbski šoli zelo malo pogovorili s starši, največ informacij so dobili prek družbenih omrežij," je za STA dejal ravnatelj OŠ Livada Goran Popović. Ravnatelj ljubljanske osnovne šole (OŠ) Livada je povedal, da so kulturi nenasilja in strpnosti namenili prvi dve šolski uri. "Seveda je bila ena ura z razrednikom, druga ura pa z učiteljem. Teme so bile aktualni dogodki v Beogradu, naši odnosi do agresivnosti, pomanjkanje empatije in vsega preostalega," je dejal.

Ob tem je poudaril, da v šoli niso čakali današnjega dneva, ampak so že v preteklem tednu začeli pogovore in akcije za ozaveščanje učencev glede nenasilja. Tudi sam se je oglasil pri učencih višjih razredov, ki so razpravljali o problematiki medvrstniškega nasilja. Sicer pa se na šoli o tej temi po ravnateljevih navedbah pogovarjajo ves čas skozi celotno leto, tudi preventivno, preden se nasilje zgodi.

Opozoril je, da so otroci vse preveč prepuščeni spletnim omrežjem, kjer je nadzora premalo. "Otroci veliko več govorijo o izvajalcu tega masakra, o vzrokih, o načinu vedenja, o tem, kaj je in kaj ni prav, pa ne," je dejal. Do konca šolskega leta bodo sklicali roditeljski sestanek, da se s starši pogovorijo o tem, ker se očitno v družini o tem premalo pogovarjajo.

Ničelna toleranca do nasilja

Tudi v OŠ Janka Modra iz Dola pri Ljubljani so se danes po navedbah ravnatelja Gregorja Pečana pogovarjali o tem, kaj se je zgodilo, in ob tem skušali učencem omogočiti razumevanje dogajanja ter lažje spopadanje z morebitnimi strahovi in krizami. "Odziv učencev je bil odličen, raje so imeli to kot pouk. Kulturo nenasilja, ničelno toleranco do kakršne koli oblike nasilja v šolah učimo že leta," je dejal. Tako so danes samo dve dodatni uri namenili temu, kar je po njegovi oceni dobrodošlo.

"Sicer pa so strah izrazili starši, ne učenci. Pri tem imajo mediji levji delež, njihovo poročanje je daleč od etičnega poročanja. Način, na kakršnega se odkrivajo podatki, je takšen, ki omogoča potem verifikacijo storilca," je še dodal Pečan.

Šolska svetovalka Brigita Rupar z ljubljanske srednje šole za gastronomijo in turizem, ki se je udeležila današnjih dodatnih ur, je za STA pojasnila, da se dijaki zavedajo resnosti samega dogodka. "Zavedajo se, da se situacije lahko sprožijo v katerem koli okolju, zavedajo se, da gre za videnje posameznih dijakov, ki razrešujejo občutek sprejemanja v odnosu do sošolcev in vrstnikov brez empatije, in zelo podpirajo aktivno vključevanje," je dejala.

V tem tednu so bili dijaki prvih letnikov po njenih besedah vključeni v pogovor s pisateljico Tejo Gomboc o mladinskem romanu Balada o drevesu in o ustvarjanju besedne umetnosti, ki jo je vodila učiteljica slovenščine Metka Pokoren, kjer je tudi tematika medvrstniškega nasilja. Sama je poudarila tri oblike, kam se lahko mladi obrnejo, med drugim tudi na Društvo za nenasilno komunikacijo. Tako so zaznamovali tudi današnji dan.

Zveza svetov staršev: Preveč permisivne vzgoje in družbenih omrežij vodi do manj empatije in morale

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije menijo, da morajo temo nasilja obravnavati vsi pristojni, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Zavod RS za šolstvo, Inšpektorat RS za šolstvo, pedagoške fakultete, šole same in v prvi vrsti starši doma, v primarni celici.

Zaradi vse bolj permisivne ideologije in nekritične uporabe družbenih omrežij je v porastu trend vzgoje z manj empatije in morale. "Družba, ki trenutno z neoliberalnimi vrednotami, vključno z nagrajevanjem tekmovalnosti in individualizma, pritiska na posameznika, še posebej na šolarje, ki jih tudi na ta način spravlja v stisko. Odgovorni naj to upoštevajo na vseh nivojih, tudi pri šolski reformi," so navedli.

V zvezi so prepričani, da se je "prižgal rdeči alarm" glede nasilja med otroki, nad otroki, otrok nad starši. Težava po mnenju zveze presega posameznika, šolstvo, je težava družbe na splošno.

Učenci so krepili strpno komunikacijo

Na pobudo premierja Goloba

Zaradi tragičnih dogodkov v šoli v Srbiji je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje na pobudo predsednika vlade Roberta Goloba na ravnatelje osnovnih in srednjih šol naslovilo predlog za organizacijo dneva kulture nenasilja in strpnosti, zato da bi se odprl prostor za pogovore o nasilnih dejanjih in za odzive nanje. Šole so dobile tudi nekaj gradiv v pomoč.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na novinarski konferenci v torek med drugim napovedal, da bodo z jesenjo obdržali povečano število svetovalnih delavcev na šolah, kar so uvedli zaradi epidemije covida-19 in se je izkazalo za izjemno koristno izboljšavo. Aktualen sklep velja do konca šolskega leta, z novim letom bodo sprejeli novega, v nadaljevanju pa bo to postalo del normativov in standardov, je pojasnil. "Okrepljene svetovalne službe v šolah so pomembne, saj so te poleg zatočišča za stiske tudi najpomembnejši vezni člen z ustreznimi zunanjimi deležniki pri obravnavanju stisk ali pojavih nasilja," je še dejal.

Sorodna novica Nasilje v šolah

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v torek ocenil, da je v postcovidnem času veliko tveganj za duševno zdravje mladih. Ti se spoprijemajo s številnimi pritiski in izzivi, ki neposredno vplivajo na njihovo duševno zdravje, zato je mladim treba zagotoviti vso podporo, je dejal.

Med ukrepi ministrstva je poudaril razpisanih 70 dodatnih specializacij klinične psihologije, v pripravi so tudi novi zakoni o duševnem zdravju, o psihoterapevtski dejavnosti in o psihološki dejavnosti.

Kot je za STA pojasnil ravnatelj ljubljanske srednje gradbene, geodetske, okoljevarstvene šole in strokovne gimnazije Gvido Jager, so dodatna gradiva dobrodošla. "Gradivo Unicefa se nanaša na družbene odnose in preprečevanje medvrstniškega nasilja, medtem ko so policijska navodila bolj operativna, kako preventivno delovati, kako sporočati, opažati in podobno," je pojasnil za STA.

Na šoli so izvedli razredno uro ali dve pri učiteljih razrednikih, ki bodo pripravljeni sprejeti ta izziv in o medvrstniškem nasilju kvalificirano spregovoriti.

Tudi v ljubljanski osnovni šoli Prežihovega Voranca so po navedbah ravnatelja Marjana Gorupa posvetili dve šolski uri tem temam iz spoštovanja do odločitve države, saj se o problematiki medvrstniškega nasilja v šoli pogovarjajo skozi vse leto.

Poudaril je, da je kot pripomoček svetovalni službi in drugim strokovnim delavcem na voljo gradivo zavoda za šolstvo o ravnanju v primerih nasilja.

Pred današnjim dnevom pa je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavilo, kako centri za socialno delo pomagajo otrokom in mladostnikom, ter predstavilo socialnovarstvene programe, krizne centre in programe v podporo družinam.

Delovna skupina za prednostno obravnavo medvrstniškega nasilja

Na notranjem ministrstvu se je prvič sešla delovna skupina za preučitev stanja učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja. Notranji minister Boštjan Poklukar je poudaril, da moramo imeti kot družba do nasilja ničelno toleranco. Skupina pa se je zaradi nedavnih dogodkov v Srbiji odločila, da bo prednostno obravnavala medvrstniško nasilje.

Delovna skupina bo preučila stanje učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja, kot so nasilje v družini, femicid, spolne zlorabe žensk in otrok in medvrstniško nasilje. V skupini, ki jo vodi državna sekretarka na notranjem ministrstvu Helga Dobrin, sodelujejo še predstavniki policije, ministrstev za vzgojo in izobraževanje, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za zdravje, za pravosodje in za digitalno preobrazbo, predstavniki vrhovnega državnega tožilstva in civilne družbe.

Kot so zapisali na notranjem ministrstvu, je člane delovne skupine na današnjem srečanju v uvodu nagovoril minister Poklukar, ki je poudaril pomen ničelne tolerance do nasilja. Izrazil je pričakovanje, da bo delovna skupina temeljito preučila stanje na tem področju in pripravila kratko-, srednje- in dolgoročne rešitve, ki bi pripomogle k oblikovanju takega okolja, v katerem se nasilje ne bi pojavljalo.

Izboljšave na operativni ravni

Cilji delovne skupine bodo po navedbah Helge Dobrin usmerjeni v iskanje izboljšav na operativni ravni, predvsem pri policijskih postopkih. Dejstvo je, da policija veliko dela za to, da izboljšuje obravnavo žrtev kakršnega koli nasilja. "Vendar postopki nikoli niso dovolj dobri. Treba je biti samokritičen in vedno znova izboljševati obstoječe postopke," je po navedbah v sporočilu dejala državna sekretarka. Pri tem pomembno vlogo vidi v preostalih resorjih, od katerih pričakuje znanja in videnja, kako bi te postopke in obravnavo tovrstnega nasilja še izboljšali in naredili še prijaznejše okolje za žrtve, ko te končno zberejo pogum in prijavijo nasilje.

Kot so navedli v sporočilu, so se člani skupine na današnjem sestanku dogovorili, da bodo zaradi zadnjih dogodkov v Srbiji prednostno obravnavali medvrstniško nasilje. Vsako ministrstvo, ki se s to problematiko ukvarja, je po njihovih besedah že izvedlo številne akcije in kampanje.

"Ta delovna skupina pa bo predstavljala platformo, kamor bo vsak resor sporočil, kaj so že naredili na tem področju in kakšni so njihovi načrti za prihodnje. Delovna skupina bo na podlagi prispevkov vseh deležnikov v nadaljevanju preverila, kaj bi lahko kratkoročno še dodatno izboljšali in bi delovali čim bolj preventivno," so povzeli. O kratkoročnih ukrepih se bodo dogovorili na vnovičnem srečanju čez 14 dni, so še napovedali.

Dan kulture nenasilja in strpnosti v šolah