Poveljnik nekdanje slovenske milice Pavle Čelik: Dokler ljudje mirno zborujejo, policija ne sme nič narediti, čeprav shod ni prijavljen. Foto: BoBo
Poveljnik nekdanje slovenske milice Pavle Čelik: Dokler ljudje mirno zborujejo, policija ne sme nič narediti, čeprav shod ni prijavljen. Foto: BoBo
Vuk Čosić
Digitalni strateg Vuk Ćosić: Družbena omrežja olajšajo prehod med 'strinjanjem' in akcijo. Foto: MMC RTV SLO
Zborovanje v podporo četverici JBTZ
Zborovanje v podporo četverici JBTZ. Foto: BoBo

Premier Janša je krizni menedžer, ki se znajde in pri katerem je pričakovati določen odmerek kreativnosti

Vuk Ćosić, digitalni strateg

"21. junija leta 1988 se je na Kongresnem trgu zbralo 25 tisoč ljudi, ki jih je varovalo pet miličnikov, in je vse bilo mirno. Protestirali so zoper režim, zoper Jugoslavijo in za 'četverico" - Janšo, Borštnerja, Tasića in Zavrla," se spominja Čelik.

"Ni bilo nobene prijave. Milica je zavarovala proteste po uradni dolžnosti, tudi danes bi morala zavarovati po uradni dolžnosti demonstracije, ki niso prijavljene, saj tako piše v zakonu o javnem zbiranju," dodaja Čelik.

"To, da prijav protestov zdaj ni, ni nič novega, pa to niti ni nič strašnega. Če se ljudje zberejo sami, brez prijave, se bo policija pač morala navaditi. Tega smo se v socializmu morali navaditi mi in se bodo morali navaditi tudi tisti, ki so zdaj na oblasti," meni Čelik.

Policija ni prekoračila pooblastil
Za nekdanjega poveljnika slovenske milice ni nič slabega v tem, da se ljudje organizirajo prek Facebooka. "To je nov način za obveščanje in tudi tega se bomo morali navaditi, ne bodo več ljudje delili plakatov ali pozivov pošiljali po pošti. Mladina, ki je bolj tehnično izobražena, se bo zbrala prek Facebooka in bo šla. Dokler bodo mirno demonstrirali, policija ne sme nič narediti," pravi Čelik in poudarja: "Dokler ljudje mirno zborujejo, policisti ne smejo nič narediti, čeprav ni shod prijavljen."

Čelik še meni, da policija v Mariboru ni prekršila pooblastil. "Uporaba plinskega razpršilca je zame bolj humana kot pendrek," meni.

Facebook olajša prestop praga iz strinjanja v akcijo
Družbena omrežja so informacijska in komunikacijska hrbtenica, ki olajša združevanje med ljudmi in prestop iz 'strinjanja v akcijo', pa za MMC fenomen organizacije protestov prek Facebooka pojasnjuje digitalni strateg Vuk Ćosić.

To je pozitivna sprememba v naši družbi, slabo pa je razraščanje t. i. kliktivizma. Gre za prakso, da je ljudem preveč enostavno klikniti in se z nečem strinjati kot priti demonstrirat. "Če nisi pozoren, se hitro ušteješ in pričakuješ šest milijonov Slovencev na Kongresnem trgu," opozarja Ćosić, ki predvideva, da se bo demonstracij udeležila desetina tistih, ki jih podpira na spletu.

Učimo se uporabljati družbene medije
"Mi smo generacija, ki izumlja in se uči uporabljati družbene medije tudi za družbene konflikte. Ne moremo se zgledovati po nobeni prejšnji generaciji. Tudi primerjave z arabskimi ali drugimi družbami, ki so zelo različne od naše, nič ne pomagajo, ker se vzporednice enostavno ne da potegniti," navaja Ćosić.

Tarča protesta mora ustaviti snežno kepo
Pričakuje, da bo tarča protesta nasprotnik, za katerega ne vemo točno, kdo je - Kangler, SDS, vlada - moral nekaj hitro narediti, ker mora ustaviti snežno kepo, pravi Ćosić in poudarja, da je glavno vprašanje, kateri družbeni akterji se bodo pridružili protestom. To, da je tako levi kot desni esteblišment med protestniki enako osovražen, pa Ćosić doživlja kot "taktično prednost demonstrantov".

Ćosić: Janša je krizni menedžer
"Oblasti bodo morale zamejiti situacijo z vsemi sredstvi, ki jim jih njihov notranji kompas dovoljuje. Janša je krizni menedžer, ki se znajde in pri katerem je pričakovati določen odmerek kreativnosti," napoveduje Ćosić.

Pravi, da sam ne zna navijati tudi zato, ker ne vidi, "kdo je na igrišču na kateri strani«; kot opazovalec iz sfere novih medijev pa ugotavlja, da gre za spontano, samoorganizirano stvar, ki je sociološko in medijsko zanimiva.

SPOROČILO POLICIJE ZA JAVNOST
V zadnjih dneh se je policija seznanila z informacijami o načrtovanih javnih shodih v različnih krajih po Sloveniji. Nobeden od teh javnih shodov doslej ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih. Za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že v naprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je npr. rediteljska služba. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti, zato udeležence pozivamo, naj spoštujejo njihova navodila. Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda. Policija se zaveda pomena javnega izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena. Zato organizatorje pozivamo, naj demonstracije prijavijo, udeležence pa pozivamo, naj to pravico uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki se v tistem času nahajajo na tem prostoru.
Lep pozdrav!
Mag. Vesna Drole
Sektor za odnose z javnostmi
Generalna policijska uprava
Ministrstvo za notranje zadeve

Premier Janša je krizni menedžer, ki se znajde in pri katerem je pričakovati določen odmerek kreativnosti

Vuk Ćosić, digitalni strateg