V občinah Trebnje, Mirna in Moravče niso imeli le referendumskega dne. Foto: MMC RTV SLO
V občinah Trebnje, Mirna in Moravče niso imeli le referendumskega dne. Foto: MMC RTV SLO
Izidi lokalnih volitev

V občinah Trebnje, Mirna in Moravče so se ob referendumskem vprašanju odločali tudi o županih, civilne iniciative v Ankaranu pa so pozivale k bojkotu referenduma. Na Mirni po neuradnih podatkih župan Dušan Skerbiš.
V najmlajši slovenski občini Mirni se je 2.600 prebivalcev odločalo med dvema kandidatoma. Po neuradnih podatkih občinske volilne komisije so volivci za prvega župana izvolili neodvisnega kandidata Dušana Skerbiša. Dobil je 52,01 odstotka glasov, njegov tekmec, tudi neodvisni kandidat Boštjan Kolenc, pa 47,99 odstotka glasov.

Skrebiš se, čeprav je bil izid tesen, zahvaljuje vsem volivcem, počakati pa je treba še na glasove, ki bodo prišli po pošti, vendar pa ti po njegovem mnenju končnega izida volitev ne morejo spremeniti.

Bojkot v Ankaranu
Bitka v Trebnjem je bila trša, saj se je za županski stolček potegovalo šest kandidatov. Po neuradnih podatkih se je v drugi krog županskih volitev v občini Trebnje, ki bo 17. aprila, poleg zdajšnjega župana in kandidata Županove liste Alojzija Kastelica uvrstila še kandidatka stranke Drot Špela Smuk. Kastelic je dobil 29,01 odstotka glasov, Smukova pa 27,10 odstotka glasov.

Kastelic je dejal, da se zahvaljuje volivkam in volivcem za večinsko podporo, v tednu do drugega kroga volitev pa bo treba storiti še marsikaj, je dejal. Kastelic v drugem krogu računa na zmago, je še povedal. Smukova pa je povedala, da je z izidom, ki je pokazal, da tri četrtine Trebanjcev želi spremembe, zelo zadovoljna, volivcem se zahvaljuje za glasove.

Lokalnih volitev v Trebnjem lani ni bilo, saj jih je zaradi postopka ustanavljanja občine Mirna zadržalo ustavno sodišče. Po sprejetju zakona, s katerim so poslanci ustanovili novo občino Mirna, pa je predsednik DZ-ja za danes razpisal volitve županov in občinskih svetnikov v obeh občinah.

Moravče z novim občinskim svetom
Volivci občine Moravče pa so dobili nov občinski svet, saj je bil prejšnji, izvoljen lansko jesen, razpuščen, ker si nobena izmed dveh koalicij ni mogla zagotoviti večine. "Zmagala je Lista župana Martina Rebolja z devetimi kandidati, sledi ji Nova Slovenija z dvema kandidatoma, po eden pa prihaja z Neodvisne liste skupaj zmoremo!, SDS in SLS," je pojasnila predsednica občinske volilne komisije Anica Grilj.

V Ankaranu kljub pozivom civilnih iniciativ k bojkotu, češ da je bila prezrta ljudska volja pri ustanovitvi lastne občine, udeležba ni bistveno odstopala od povprečja.
Volilna udeležba nad 40 odstotki
Do 16. ure se je v Trebnjem na volišče odpravilo 47,73 odstotka volilnih upravičencev, v novi občini Mirna pa 57,54 odstotka. V Moravčah so imeli 47,82-odstotno volilno udeležbo.

Izidi lokalnih volitev