Peter Svetina. Foto: BoBo
Peter Svetina. Foto: BoBo

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik izročil letno poročilo za leto 2022. Oba sta se strinjala, da je treba Varuhova priporočila izpolnjevati učinkovito, pa naj gre za sistemske zakonske spremembe ali za izboljšano delovanje državnih organov, so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Varuh je lani obravnaval približno toliko pobud in zadev kot pred epidemijo covida-19. Vendar pa so posamezniki po opažanju Varuha v vse težjem položaju, iz katerega pogosto le težko najdejo izhod. Ukrepov, ki bi lahko vlivali upanje, namreč velikokrat ni ali so prepočasni oziroma premalo jasni.

Institucija varuha je lani obravnavala 5975 zadev, od tega 3026 pobud, in ugotovila 222 kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali druge nepravilnosti, največ na področju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Podali so 83 novih priporočil.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je v povezavi z dolgotrajnostjo postopkov pri obravnavi tujskih zadev na upravnih enotah Ljubljana in Maribor, na katere opozarja letno poročilo, spomnila, da so na podlagi možnosti za prenos krajevne pristojnosti v okviru zakona o državni upravi upravne enote z manj delovnega pripada prevzele zadeve na upravnem področju tujskih zadev z najbolj obremenjenih upravnih enot Maribor in Ljubljana. Z medoddelčnim sodelovanjem jih že uspešno rešujejo.

Varuh je temu pritrdil, kot primer dobre prakse pa pohvalil delovanje upravnih enot Domžale in Kamnik. Ob tem je ministrica izpostavila, da je v pripravi modernizacija in optimizacija zalednega poslovanja upravnih enot. Po njenih besedah je namen izboljšati kakovost in dostopnost javnih storitev za vse uporabnike.