Glede na stališča poslanskih skupin je jasno, da bo Veber, če bo glasovanje, v četrtek najverjetneje razrešen. Foto: MMC RTV SLO
Glede na stališča poslanskih skupin je jasno, da bo Veber, če bo glasovanje, v četrtek najverjetneje razrešen. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Židan, Miro Cerar, Karl Erjavec, Janko Veber
Veber je v torek popoldne v izjavi za medije pojasnil, da je Cerarju poslal opozorila o izpodkopavanju obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom Kazenskega zakonika. On sicer ne razmišlja o ovadbi premierja, pač pa skupina strokovnjakov. Foto: BoBo
Člani Cerarjeve vlade
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec meni, da izjave obrambnega ministra Janka Vebra ne odražajo stanja znotraj koalicije. Foto: BoBo
Veber na predvečer odstavljanja
Stopnjevanje napetosti v koaliciji

Minister za obrambo, ki se mu na četrtkovi izredni seji državnega zbora napoveduje razrešitev, je v Odmevih povedal, da ima glede svojega ravnanja čisto in mirno vest, saj je ves čas ravnal zakonito in državotvorno, da pa se počuti izigranega. Dejal je, da se bodo poslanci v četrtek odločali po svoji vesti in da bo zadovoljen, če bo dobil podporo šestih poslancev, še bolj pa bo zadovoljen, če bo dobil še kak glas več.

Povedal je, da je imel ves čas v mislih le obrambo Republike Slovenije in sistem za izredne vojne primere, v katerega je država vložila na milijarde dolarjev. Glede obtožbe premierja Mira Cerarja, kjer mu je očital izpodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom Kazenskega zakonika ter mu grozil z zaporno kaznijo, pa je Veber povedal, da ni prestopil meje in da je treba vedeti, da kazenski zakonik obstaja in da takšno dejanje sankcionira.

Na vprašanje voditeljice, ali želi, da zaradi njegove razrešitve iz koalicije odide tudi njegova stranka SD, pa je Veber odgovoril, da nikakor ne, niti ne pričakuje, da če bo v četrtek razrešen, da iz vlade odide tudi njegova stranka. Povedal pa je, da bo v primeru razrešitve ostal poslanec in da bo v parlamentu deloval na način, da bo opozarjal na obrambno varnost in na težave, ki bodo nastopile, če bo Telekom prišel v tuje roke.

Koprivnikar: Koalicija ostaja nespremenjena
Medtem se je s pogovori premierja Cerarja in ministra Vebra na posvetu o nacionalnem reformnem programu seznanila tudi vlada. Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja je Cerar pojasnil, da se z Vebrom pogovarjata glede četrtkove razprave v DZ-ju o predlogu za Vebrovo razrešitev, "če bo sejo sploh treba imeti", a da dogovora še ni. Ob tem je dodal še, da o koalicijskih razmerjih na posvetu niso govorili in da koalicija ostaja nespremenjena.

Afera Veberkom se je v zadnjih dneh še zaostrila
Predsednik vlade Miro Cerar je predlagal razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra zaradi njegovih navodil obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma. Minister za obrambo Janko Veber pa je Cerarja opozoril na morebitno izpodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom Kazenskega zakonika.

Omenjeni člen določa, da se tistega, ki uniči obrambne naprave, obrambne objekte, položaje, orožje ali druga obrambna sredstva, jih napravi neuporabna ali kako drugače ovira ali opušča obrambne ukrepe države, kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

Erjavec: Zaostrovanje lahko pretrese koalicijo
"Gre za napad na institucijo premierja, ki ima pravico razrešiti ministra," je "rovarjenje" ministra Vebra proti premierju Cerarju komentiral predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Povedal je tudi, da takšne izjave lahko pretresejo koalicijo, in jih tudi ne povezuje s stanjem v koaliciji. "Gre za to, da se situacija s to napovedjo glede kazenske ovadbe zaostruje, očitno bo Veber šel do konca in ne bo odstopil, ampak bo prišlo do njegove razrešitve," je menil Erjavec in dodal, da Vebrove izjave lahko vplivajo na položaj SD-ja v vladi. "Predsednik vlade najbrž tudi pričakuje, da so mu partnerji v koaliciji lojalni," je še dodal Erjavec.

Cerar: SD ne bo zastopal Vebrovih stališč
Tudi premier Miro Cerar zadnje Vebrove izjave ne povezuje s stanjem v koaliciji. S predsednikom SD-ja Dejanom Židanom in Erjavcem te dni normalno komunicira in tudi vnaprej bo poskušal to do neke mere ločeno obravnavati. "Če pa bi se SD postavil za takšna stališča, jih tudi sam začel zastopati, potem bi to bil seveda problem. A mislim, da ga ne bo," je dejal v izjavi ob robu kluba poslovnih žensk Deloitte Slovenija.

Veber pa je po njegovem mnenju v prizadevanju, da pojasni svoja stališča, šel predaleč, in očitno je, da je to že kontraproduktivno. Cerar je tudi povedal, da ni opustil nobenih dejanj, ki bi lahko vodila v oslabitev obrambne sposobnosti države. "To je popolnoma absurdna trditev," je poudaril in navedel, da je tudi dokumentirano, da je ministra Vebra celo spodbujal k temu, da pripravi to dokumentacijo glede učinkov privatizacije Telekoma na obrambno sposobnost države.

SD ministra podpira
V Vebrovi stranki SD pa z njegovimi zadnjimi izjavami niso seznanjeni. Še vedno ga podpirajo in so prepričani, da je ravnal v skladu z zakonom. "DZ bo odločil, kot bo. Takrat se bomo morali opredeliti," pravi predsednik SD-ja Dejan Židan.

"Nezaslišano oklepanje stolčka"
Do Vebrovih potez so kritični tudi v opoziciji. Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak meni, da je nezaslišano, da se minister tako oklepa stolčka in da je pripravljen zato ovaditi vse, ki mu očitajo nezakonito dejanje. "Prav neverjetno je, da celo obtožuje predsednika vlade, ki ima vendarle pravico, da nekega ministra pozove k odstopu, če ocenjuje, da njegovo delo ni primerno oziroma da je naredil nekaj nezakonitega," je dodala. Poslanci njene stranke bodo razrešitev Vebra na četrtkovi seji DZ-ja podprli, razen če bo Cerar nanjo vezal zaupnico. V tem primeru je razrešitev težav koalicijska stvar in NSi najbrž ne bo glasoval za zaupnico.

"Ko ti premier pokaže vrata, odideš"
Vodje poslancev ZaAB-ja Janija Möderndorferja Veber ne more več presenetiti z ničimer. "To, kar počne zdaj, ni več podobno politiku, ki je bil večkratni župan, preživel je več kot pet mandatov v državnem zboru, bil je predsednik državnega zbora, še vedno je aktualni minister," je prepričan. Po njegovih besedah bi morali biti standardi in normativi v normalni demokraciji in kulturi politike, "da ko ti predsednik vlade pokaže vrata, dostojno, s pokončno hrbtenico preprosto odideš iz vlade".

V ZL-ju Cerarja in Tonina ne podpirajo
Luka Mesec
(ZL) pa meni, da je vsebina tega pravnega pink-ponka med Vebrom, Cerarjem in Toninom v resnici znotrajkoalicijsko merjenje mišic med SD-jem in SMC-jem. Glede na dogajanje v zadnjih dneh postaja "vse bolj evidentno, da je Veber za to vlado postal nesprejemljiv zaradi svojih protiprivatizacijskih stališč in v ZL nas skrbi, da je to tudi razlog, zakaj se mu je tudi sama stranka SD nedavno na nek način odrekla in ga pustila samega". In kako bodo glasovali poslanci ZL-ja? "Zagotovo ne bomo podprli Mira Cerarja in Mateja Tonina, več pa jutri."

V SDS-u se na zadnje Vebrove poteze niso odzvali, za zdaj vztrajajo pri svojih dozdajšnjih izjavah, da je to stvar koalicije.

Veber na predvečer odstavljanja
Stopnjevanje napetosti v koaliciji