Veber je dejal, da se je želel osebno srečati s Cerarjem, a do srečanja ni prišlo. Foto: BoBo
Veber je dejal, da se je želel osebno srečati s Cerarjem, a do srečanja ni prišlo. Foto: BoBo
Veber se bo v četrtek verjetno poslovil s položaja
Izredna seja o Vebru bo v četrtek

S premierjem Mirom Cerarjem sta bila dogovorjena za dopoldansko srečanje, je povedal obrambni minister Veber. Ker pa ni bilo odziva, so z obrambnega ministrstva poklicali v kabinet predsednika vlade. Po Vebrovih besedah so iz kabinetu odgovorili, naj vsebino pogovora pisno ali ustno sporoči.

Vsa opozorila je Veber tako poslal pisno, da ne bo, kot je dejal, dvomov o transparentnosti. "Dobronamerno sem ga želel opozoriti na nekatera pomembna dejstva, ki sem jih poslal pisno," je glede želenega srečanja s Cerarjem dejal Veber.

Pri tem se Veber sklicuje na 366. člen Kazenskega zakonika, ki določa, da se tistega, ki uniči obrambne naprave, obrambne objekte, položaje, orožje ali druga obrambna sredstva, jih napravi neuporabna ali kako drugače ovira ali opušča obrambne ukrepe države, kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

Skupina strokovnjakov po njegovih besedah tako že razmišlja o kazenski ovadbi zoper predsednika vlade. Kdo je to, ni razkril.

Medtem pa je Miro Cerar ob robu današnje proslave na predvečer 25. obletnice prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji dejal, da so "današnje izjave Vebra šle preko neke običajne meje in mere."

Cerarjev kabinet: Vebrova pojasnila niso potrebna
Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je Cerar od Vebra prejel več poročil udeležencev, ki se nanašajo na zasedanje sekretariata Sveta za nacionalno varnost iz petka, 3. aprila 2015. Predstavniki ministrstva za obrambo se tedaj niso odzvali na predstavljene vsebine o kibernetski varnosti, ki jo je podal pristojni poročevalec ministrstva za znanost izobraževanje in šport kot nosilec priprave Strategije kibernetske varnosti.

V kabinetu premierja tako ne vidijo potrebe za dodatno ministrovo obveščanje predsednika vlade o poteku in sklepih sestanka, ki ga je vodil državni sekretar iz kabineta predsednika vlade, so sporočili. Poleg tega ne razumejo povezave med vsebinami, ki jih je obravnaval sekretariat Sveta za nacionalno varnost, in 366. členom Kazenskega zakonika Republike Slovenije, ki ga navaja minister.

Cerar: Veber je objektivno odgovoren
Spomnimo, premier Cerar predlaga Vebrovo razrešitev zaradi njegovih navodil Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo (OVS) glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je navedel v predlogu za razrešitev, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe. Veber medtem vztraja, da je ravnal zakonito.

Möderndorfer: Saj vemo, da bo odstopil
DZ bo o Cerarjevem predlogu za Vebrovo razrešitev odločal na izredni seji v četrtek. Svoji stališči bosta predstavila tako Cerar kot Veber. Obstaja sicer možnost, da bo Veber odstopil še pred sejo. Kot je dejal vodja poslanske ZaAB-a Jani Möderndorfer, "bolj ali manj že vsi vemo, da bo pred glasovanjem odstopil". Sprašuje se, ali je ta seja res potrebna, saj se zapravljata čas in denar.

Matej Tonin iz NSi-ja je ob tem izrazil prepričanje, da bi moral Veber že zdavnaj odstopiti. "Ampak, če si je on izbral tako pot, kaj lahko mi naredimo?" je vprašal. Predlagal je, da bi del seje zaprli za javnost, saj bi lahko tako poslancem predstavili več vsebine. Dejal je, da so z velike večine gradiv oznake zaupno že umaknjene, z vseh pa še ne. Prav tako imajo informacije, ki so jih dobili pri nadzoru nad delom OVS-ja, ki še niso zapisane v gradivih in še niso javne, je pojasnil Tonin.

V SD-ju so proti zaprtju seje za javnost. Po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana želijo nekateri z zaprtjem seje očitno zadeve prikrivati.

Veber se bo v četrtek verjetno poslovil s položaja
Izredna seja o Vebru bo v četrtek