Po Pahorju je tudi Veber napovedal podporo Zoranu Jankoviću. Foto: BoBo
Po Pahorju je tudi Veber napovedal podporo Zoranu Jankoviću. Foto: BoBo

Novi predsednik poslanske skupine SD-ja Janko Veber je dejal, da želijo s podporo Jankoviću spoštovati volilni izid. Kot je dejal, je prišlo pri pogajanjih z Jankovićem po dogodkih pri izvolitvi predsednika DZ-ja do izjemno velike spremembe in da je ta dogodek po njegovi oceni vplival na njegova stališča in pristop pri pogovorih.

Veber: Razmišljamo samo o podpori Jankoviću
Veber je izpostavil še, da je osnutek koalicijske pogodbe že pripravljen in da je na njo pogajalska skupine SD-ja že podala določene pripombe, v nadaljevanju pa bo od pogajalcev odvisno, katere pripombe bodo upoštevane in kakšna bo končna oblika pogodbe.

Po Vebrovih besedah je edina opcija, o kateri v poslanski skupini SD-ja ta hip razmišljajo, ta, da podprejo Jankovića, zavedajo pa se, da se pojavljajo tudi ideje o t. i. tretjem bloku in da se o tem tudi pogovarjajo, dlje pa, kot pravi, niso šli.

Frangež: Ne želimo si vlade Janeza Janše
Matevž Frangež, namestnik vodje poslanske skupine SD-ja, je poudaril, da bodo šli po korakih in da bodo počakali na odločitev predsednika republike o podelitvi mandata za sestavo vlado. "V kolikor bo predlagal Jankovića, bomo pogovore za sklenitev koalicije ustrezno intenzivirali, veste pa, da je SD ena od strank, zato ni vse odvisno od nas," je izpostavil.

Če Janković pri sestavi vlade ne bo uspešen, čeprav mu želijo v SD-ju pri tem "iskreno pomagati", bodo sprejemali dogovore, kako naprej. "Sedaj so naše opredelitve jasne. To je oblikovanje koalicijskega dogovora s Pozitivno Slovenijo," je povedal in dodal, da si ob morebitnem Jankovićevem neuspehu ne želijo vlade Janeza Janše in da bo v tem primeru treba iskati neko tretjo možnost.