Foto:
Foto:

Veliko strank je že odpadlo. Najprej SLS, DeSUS je prekinil pogajanja, razmerja med PS-jem in SD-jem so zelo problematična. To je nekaj zelo dobrih razlogov za našo skepso.

Gregor Virant
Radovan Žerjav
Žerjav je v četrtek izrazil ogorčenje, ker je moral "vsaj 100-krat" pojasniti, da SLS-a v Jankovićevo koalicijo ne bo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zame je bilo najpomembneje, da smo na ekonomskem področju našli skupen jezik, in ta pravi, da čez štiri leta ne sme biti primanjkljaja v bilanci. To je treba narediti, in ko smo pogledali posamezne točke, bom rekel - bolj okvirno smo ugotovili, da tu ni bistvenih razlik. Tudi jaz, ko sem govoril o DDV-ju, ki je nepopularen ukrep, sem ga imel kot zadnjega od vseh ukrepov, ki pomaga, da se bilanca uravnoteži.

Janković o pogajanjih z Listo Virant
Janez Šušteršič
Našli smo pot naprej, je pogajanja komentiral Šušteršič. Foto: MMC RTV SLO/A. S.
Iskanje poti do koalicije
Koalicijska pogajanja

Predsednik SDS-a Janez Janša je pojasnil, gre za rezervni načrt v primeru, da predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vladne koalicije.

Janša: Gre za rezervno varianto
"Gre za izključno rezervno varianto, v primeru če se relativnemu zmagovalcu volitev ne bi posrečilo sestaviti večinske koalicije," je pojasnil po proslavi v Cankarjevem domu. Osnutek koalicijske pogodbe je poslal strankam, ki so sestavile DZ, je ob tem še pojasnil.

V stranki SDS spoštujejo vrstni red na volitvah in pričakujejo, da bo predsednik države Danilo Türk dal mandat relativnemu zmagovalcu, ki bo poskušal sestaviti koalicijo. Kar predlagajo v SDS, je rezervna varianta v primeru neuspeha Jankovića, cilj pa je sestaviti koalicijo razuma, ki bi imela dvotretjinsko večino. Torej bi se tej koaliciji lahko pridružil tudi SD, je še pojasnil.

Janša ni želel ugibati o možnostih, ki jih ima Jankovič za sestavo večinske koalicije. Pri tem mu sicer želi vso srečo, je dodal in še enkrat poudaril, da je osnutek koalicijske pogodbe, ki jo je poslal strankam, zgolj rezervna varianta.

Janković: Janša ima pravico poskusiti
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je za STA povedal, da o omenjeni pogodbi ne ve ničesar, zato je ne more komentirati, dodal pa je, da ima Janez Janša vso pravico poskušati sestaviti koalicijo. Tudi predsednica NSi-ja Ljudmila Novak o pogodbi ne ve ničesar, saj je ni prejela, na to temo pa se tudi z nikomer ni pogovarjala, je pojasnila.
Sicer pa je Gregor Virant danes pojasnil, da bo blok strank (DeSUS, SLS in LV), ki je deblokiral delo DZ-ja, poskušal sodelovanje nadaljevati. Ker je njihova poteza s kandidaturo za predsednika DZ-ja prinesla velik uspeh (omogočila sprejetje intervencijskega zakona) ter po Virantovih besedah doživela "izjemno pozitiven odziv javnosti", so se tri stranke - Lista Virant, SLS in DeSUS - že dogovorile za naslednji sestanek.

Svojevrstna koalicija?

Ta bo prihodnji teden, na njem pa bodo poskušali uskladiti programe in tudi na pogovorih s predsednikom republike nastopiti z enotnim stališčem. Česa več trije prvaki strank v izjavi za javnost niso želeli povedati. Niso želeli odgovoriti na novinarsko vprašanje, ali to pomeni sprejetje svojevrstne koalicije.

Predtem: Virant se je zbližal z Jankovićem
Sestanek trojice se je zgodil samo nekaj ur po predhodnih koalicijskih pogajanjih med Listo Virant in Listo Zorana Jankovića. Tam so po besedah obeh strani dosegli zbližanje programskih stališč na nekaj pomembnih točkah. Virant, ki je bil predhodno do Jankovićeve koalicije zelo skeptičen, je naknadno dejal, da je Jankovič "tokrat precej bolje vodil pogajanja". Še naprej pa se zapleta pri pogoju Liste Virant, da mora biti koalicija uravnotežena - če v koaliciji ne bo SLS-a, ne bo niti LGV-ja.


Listi se strinjata ...

Listi Jankovića in Viranta se po novem med drugim strinjata, da DDV-ja ne gre dvigati takoj na začetku mandata, da je to bolj ukrep v skrajni sili; pa tudi, da je dokapitalizacija NLB-ja iz državnega proračuna slaba rešitev, je po sestanku razkril Janez Šušteršič. Strinjali sta se tudi, da bo treba načrtovane javne naložbe izvajati tako, da bo cilj odprave primanjkljaja do konca mandata izvedljiv. Prav tako se strinjata, da bo treba poglavje o korupciji dodelati s konkretnejšimi ukrepi. "Danes je bila pot prava," je dejal in dodal, da bodo pogajanja nadaljevali.
Janković: Presenečeni boste
Kadrovska vprašanja: na stališče Virantove liste, ki ne želi, da bi kdo iz PS-ja vodil notranje, pravosodno in finančno ministrstvo, pa je Zoran Janković dejal: "Jaz nimam nobenih težav, želim si strokovne ljudi, nič drugega. Strankarska izkaznica ni tista stroka za vlado. Tako da boste zelo presenečeni."

Postopki za oblikovanje koalicije so predpisani, predsednik republike pa je tisti, ki bo podelil mandat za sestavljanje koalicije novemu mandatarju, stekli pa bodo tudi potrebni formalni postopki, so se na napovedano sodelovanje med strankami SLS, DeSUS in Listo Virant odzvali v stranki SDS.
Poslanec Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer v napovedanem sodelovanju ne vidi nič posebnega. "Normalno je, da se stranke med seboj pogovarjajo. Vse dokler ne bo sklenjena koalicija, je takšno pogovarjanje nekaj povsem normalnega," je dejal za STA. Möderndorfer je še dodal, da vsi delajo za isto stvar, "argumenti in stališča političnih strank pa bodo na koncu odločili".
V stranki NSi danes napovedanemu nadaljevanju sodelovanja med strankami SLS, DeSUS in Listo Virant ne nasprotujejo. "Če so se našli in vidijo, da lahko sodelujejo, zakaj pa ne, to se mi zdi v redu," je povedala predsednica NSi-ja Ljudmila Novak ter dodala, da sami k sodelovanju s tremi strankami niso bili povabljeni.
Če bi bila stranka k sodelovanju povabljena, bi o tem razmislili, je dejala Novakova in dodala, da se glede morebitnega podobnega sodelovanja do zdaj niso pogovarjali z nobeno izmed treh omenjenih strank.

Virant naj ostane predsednik DZ-ja
O načinu izvolitve predsednika DZ-ja Gregorja Viranta Janković ohranja svoje mnenje, je pa z njegovo izvolitvijo cilj dosežen, je dejal. Meni, da je Virant za to funkcijo primeren, in želi, da ostane na tej funkciji. "Imel bo glas Pozitivne Slovenije," je zagotovil.
"Pripombe kažejo na željo po formiranju vlade"
Glede četrtkovega sestanka z Borutom Pahorjem je Janković razkril, da je bil pogovor podobno konstruktiven kot današnji z Virantom. "Pri tem ne gre za razlike, ampak za pojasnjevanje posameznih točk, da se bomo enako razumeli," je zatrdil Janković.
Pripombe, ki jih je Janković prejel tako od Viranta kot Pahorja, po Jankovićevem mnenju kažejo, "tudi danes", da imajo skupno željo, da se vlada dejansko formira. "Ali se pa bo, pa pustimo času," je dodal.
Ker Virant sodelovanje pogojuje z "uravnoteženo" koalicijo, je Janković naslovil tudi stališče SLS-a: "Žerjav sicer lahko pove, da ne gre. Je pa tudi rekel, da bi šel v neko obliko partnerstva za razvoj in jaz tudi pri tem vidim dobre kandidate za določena področja."

Pogoj: Uravnotežena koalicija
Glede koalicije in kadrovskih vprašanj pa je Šušteršič poudaril, da Lista vztraja pri dozdajšnjih izhodiščih: brez SLS-a ni Viranta. " Pomembno izhodišče je, da mora biti koalicija uravnotežena. Preprosto povedano, v koaliciji, ki bi jo sestavljal levi blok in mi, se ne vidimo. V preprosti slovenščini, poleg strank levice, ki bi jo sestavljali PS, SD, DeSUS, bi morala zraven biti vsaj še ena stranka, da bi to koalicijo imeli za uravnoteženo in bi bili pripravljeni v njej sodelovati," je izjavil. Nadaljevanje na tej točki je vprašanje za tiste stranke, ki bi to koalicijo lahko uravnotežile, je še dejal.
Še pred sestankom je Virant izrazil željo, da se oblikuje širša koalicija, v kateri bi bil tudi SLS. To zahtevo je v četrtek sprejel svet stranke, pomeni pa, da če v koaliciji ne bo SLS, vanjo ne bo vstopila niti Lista Virant, je ob robu današnje seje dejal Virant.

Žerjav protestira proti Virantovemu pogojevanju
Na njegove besede se je že odzval Radovan Žerjav. "Protestiram, da se SLS uporablja kot element ene izmed političnih strank pri pogajanjih za vstop v koalicijo. To ni korektno. Drugič, SLS je svoje glede vstopa v koalicijo že povedal. Tretjič, dejali smo, da bomo v vsakem primeru pomagali kateri koli koaliciji, da rešimo ključne izzive države," je poudaril.

Na vprašanje, ali to pomeni konec zavezništva z Virantom in Erjavcem, s katerim naj bi včeraj govorili o različnih možnostih koalicije, je dejal, da vse ostaja tako, kot je bilo. Že približno uro pozneje je potrdil svoje besede, saj se je v prostorih svoje poslanske skupine sešel z Virantom in Erjavcem.
"Z SDS-om samo v Pogledih Slovenije"

Virant je še pred sestankom poudaril, da pogoj uravnotežene koalicije ni nov; do uspešne sestave Jankovićeve pa je zelo skeptičen iz več razlogov. "Veliko strank je že odpadlo. Najprej SLS, DeSUS je prekinil pogajanja, razmerja med PS-jem in SD-jem so zelo problematična. To je nekaj zelo dobrih razlogov za našo skepso," je izjavil. Na novinarsko vprašanje, ali se je morebiti sestal z SDS-om, je Virant odvrnil, da je bil z SDS-om za mizo samo v oddaji Pogledi Slovenije.

Virant in DeSUS s tehnično vlado?
Virant je sicer pred dnevi tudi dejal, da je dobil občutek, da DeSUS "nikakor ni navdušen nad koalicijo z Jankovićem, ni pa uradnega stališča organov stranke". Glede na dogajanje ob izvolitvi novega predsednika DZ-ja, ko sta "alternativo" predlagala prav Virant in Karl Erjavec, se v javnosti pojavljajo ugibanja, ali bi lahko ti dve stranki dali pobudo za oblikovanje t. i. tehnične vlade.

Žerjavov "126-krat ne"

Znano je, da je predsednik SLS-a Radovan Žerjav večkrat jasno poudaril, da njegove stranke ne bo v koaliciji z Jankovićem kot mandatarjem. V oddaji Pogledi Slovenije je protestiral nad neprestanimi namigi in "širjenjem neresnic, da gre SLS v koalicijo" ter "126." poudaril, da je svet stranke sprejel nasprotno stališče in da stranka v koalicijo s tem mandatarjem ne gre.

"Ni potrebe, da vnaprej špekuliramo"
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak se s tehnično vlado ne strinja: "Naš prvi namen je počakati, kaj bo naredil Janković, ne vem pa, zakaj bi šli takoj v tehnično vlado, saj se tehnična vlada postavi takrat, ko se stranke ne morejo dogovoriti, če se lahko, pa mislim, da ni potrebe po neki tehnični vladi."

Jože Tanko (SDS) pa je poudaril, da je predsednik republike Danilo Türk tisti, ki bo "dobro premislil o situaciji" in se tudi odločil, koga bo predlagal za mandatarja. Tako je vse odvisno od njega, meni Tanko, zato po njegovem mnenju "ni nobene potrebe, da vnaprej špekuliramo, kaj se bo zgodilo".

Veliko strank je že odpadlo. Najprej SLS, DeSUS je prekinil pogajanja, razmerja med PS-jem in SD-jem so zelo problematična. To je nekaj zelo dobrih razlogov za našo skepso.

Gregor Virant

Zame je bilo najpomembneje, da smo na ekonomskem področju našli skupen jezik, in ta pravi, da čez štiri leta ne sme biti primanjkljaja v bilanci. To je treba narediti, in ko smo pogledali posamezne točke, bom rekel - bolj okvirno smo ugotovili, da tu ni bistvenih razlik. Tudi jaz, ko sem govoril o DDV-ju, ki je nepopularen ukrep, sem ga imel kot zadnjega od vseh ukrepov, ki pomaga, da se bilanca uravnoteži.

Janković o pogajanjih z Listo Virant
Iskanje poti do koalicije
Koalicijska pogajanja