Po besedah Janeza Janše so v štabnih dokumentih omejeni Janez Drnovšek, Tone Rop, Jure Cekuta in drugi s polnimi imeni in priimiki, edina kratica pa naj bi bila WW. Foto: MMC RTV SLO
Po besedah Janeza Janše so v štabnih dokumentih omejeni Janez Drnovšek, Tone Rop, Jure Cekuta in drugi s polnimi imeni in priimiki, edina kratica pa naj bi bila WW. Foto: MMC RTV SLO
J
Janša meni, da si je novinar črko J, ki jo omenja v oddaji, najverjetneje izmislil, to pa zato, da bi zakril vir oziroma dejstvo, da je videl štabni dokument. Foto: MMC RTV SLO
Janša želi soočenje z dokazi v aferi Patria

Janša je svoje domneve komentiral z besedami: "Slovenskim novinarjem izjav ne daje, saj bi mu lahko postavili kako dodatno vprašanje." Kot je pojasnil, preiskovalec raje komentira za hrvaške ali finske medije, katerim "naloži, kar hoče". Smo pa na MMC-ju z Björkquistom govorili v sredo, saj smo želeli preveriti informacijo, da naj bi Janšo še enkrat zaslišali. Vodja finskih preiskovalcev nam tega ni hotel potrditi, dejal pa je, da ta možnost obstaja.

Črka J izmišljena?
Kot smo že zapisali, je Janša v pogovoru za tednik Demokracija omenjal tudi finskega novinarja Markusa Berglunda, avtorja oddaje Resnica o Patrii. Janša meni, da si je novinar črko J, ki jo omenja v oddaji, najverjetneje izmislil, to pa zato, da bi zakril vir oziroma dejstvo, da je videl štabni dokument.

Pojasnil je namreč, da v dokumentaciji, ki jo je Janša videl na zaslišanju prejšnji teden, črka J ne nastopa. V štabnih dokumentih naj bi bili tako omejeni Janez Drnovšek, Tone Rop, Jure Cekuta in drugi s polnimi imeni in priimiki, edina kratica pa naj bi bila WW.

Janša ugiba, od kod Berglundu informacije
Po Janševem mnenju je štabni dokument kot prvi iz Slovenije verjetno videl predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, morda tudi takratni poslanec Milan M. Cvikl. Prvak SDS-a pa sklepa, da so šle informacije od tod do Berglunda, " seveda ustrezno napihjenje in aranžirane", dodaja.

Na podlagi tega dokumenta naj bi Berglund razvil oddajo, meni Janša, kot vir pa naj bi uporabil še zabeležko s sestanka med Patrio, Rotisom in HSE-jem in brigadirjem Tonetom Krkovičem.

Janša videl zabeležko s sestanka
To zabeležko je Janša videl na zaslišanju, po njegovih besedah pa gre za rokopisni zapis enega vodilnih v Patrii. Sestanek naj bi potekal leta 2005 ali 2006 nekje v Ljubljani, sam pa je zanj izvedel lani po pisanju v medijih.

O možnosti, da se je pri poslu s patriami kdo okoristil, je Janša poudaril, da se patrie tudi po volitvah še naprej kupujejo in plačujejo, "čeprav so sedanji vladajoči obljubljali, da bodo prekinili pogodbo". Kot je še dejal, preiskovalci trdijo, da so bila določena sredstva tega posla nakazana Riedlu, Wolfu in Cekuti, za katerega "ne verjame, da mu je Patria nakazala nekaj sto tisoč evrov za njegove umetniške zasluge".

Janša želi soočenje z dokazi v aferi Patria