Apartmaji in sobe so obdavčeni po 0,75-odstotni davčni stopnji, torej po enaki davčni stopnji, kot so obdavčeni veliki hoteli ali podjetja. Foto: BoBo
Apartmaji in sobe so obdavčeni po 0,75-odstotni davčni stopnji, torej po enaki davčni stopnji, kot so obdavčeni veliki hoteli ali podjetja. Foto: BoBo

Njihovi apartmaji in sobe so namreč obdavčeni po 0,75-odstotni davčni stopnji, torej po enaki davčni stopnji, kot so obdavčeni veliki hoteli ali podjetja. Zaradi visokega davka številni že napovedujejo, da bodo opustili svojo dejavnost.

Pod vrhovi Julijskih Alp v Bovcu družina Flajs že 50 let oddaja sobe. Do zdaj so za apartma, ki je del njihove družinske hiše, plačevali 74 evrov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, z davkom na nepremičnine pa je ta znesek več kot desetkrat večji in znaša kar 850 evrov.

"Takoj ko sem prejela davek, sem začela razmišljati, da bi zaprla to dejavnost, in tega mnenja so verjetno tudi vsi drugi sobodajalci," zmajuje z glavo Gizela Flajs. Zaradi nove obdavčitve imajo namreč več stroškov kot dobička.

A v Bovcu, kjer ni veliko hotelov, so sobodajalci pomemben del turistične ponudbe, opozarjajo tudi na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). "Ti mali sobodajalci prispevajo velik delež k razvoju turizma. Zato bi nas bilo treba toliko bolj upoštevati in nas razbremeniti, da bi lahko še bolj razvijali turizem ter se približali Avstriji in Švici," pojasnjuje Drago Delalut, podpredsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju.

Sprememba dejanske rabe nepremičnine?
Ko je Gizela Flajs na geodetski upravi poizvedovala, kaj naj stori, so ji iz ene izmed pisarn geodetske uprave pisno sporočili, da lahko - seveda na lastno odgovornost - spremeni dejansko rabo nepremičnine iz apartmaja v stanovanje.

"Spremembo iz apartmajev v stanovanjsko rabo bomo izvedli na zahtevo lastnika in označili, da se stanovanje uporablja za počitniške namene - za spremembo odgovarja lastnik, ki mora spremembo tudi podpisati," so zapisali.

Da to drži, so potrdili tudi na geodetski upravi (Gurs) v Ljubljani, ko smo jih vprašali, ali ne gre pri takem spreminjanju namembnosti za izogibanje plačilu davka. "Zelo tipično vprašanje. Mislim, da ste sami odgovorili na to," pravi Franc Ravnihar z Gursa.

Torej pri vsej zmedi z nepremičninskim zakonom nimajo enotnega stališča do urejanja podatkov niti različne pisarne geodetske uprave. Da je neenaka obravnava sobodajalcev še večja, pa lahko takšno zvijačo, da spremenijo namembnost nepremičnine, uporabijo le lastniki, ki imajo apartma v isti hiši, kjer živijo, če je apartma v drugi stavbi, pa tega ne morejo storiti.

Več stroškov kot dobička z oddajanjem apartmajev?
Več stroškov kot dobička z oddajanjem apartmajev?